БТК отчита спад на приходите, но печалбата расте

Телекомът обяви понижение на оперативните парични потоци заради депозитите в КТБ

Сред основните рискове, които оказват влияние на резултатите на БТК, са посочени макроикономическата и политическата обстановка, регулациите в телеком сектора, както и нелоялната конкуренция на интернет пазара.
Сред основните рискове, които оказват влияние на резултатите на БТК, са посочени макроикономическата и политическата обстановка, регулациите в телеком сектора, както и нелоялната конкуренция на интернет пазара.
Сред основните рискове, които оказват влияние на резултатите на БТК, са посочени макроикономическата и политическата обстановка, регулациите в телеком сектора, както и нелоялната конкуренция на интернет пазара.    ©  Надежда Чипева
Сред основните рискове, които оказват влияние на резултатите на БТК, са посочени макроикономическата и политическата обстановка, регулациите в телеком сектора, както и нелоялната конкуренция на интернет пазара.    ©  Надежда Чипева
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Подобно на останалите два мобилните оператора и БТК отчете спад на приходите през второто тримесечие, но единствен от тях обяви ръст на печалбата си. Това показват финансовите резултати на телекома за периода април - юни. Постъпленията на БТК се свиват на 198.3 млн. лева, като през същия период на предходната година те са 203.6 млн. лева.

Нетната печалба през второто тримесечие отчита над троен ръст, което обаче се дължи на ниската база – тя е 12.2 спрямо 3.6 млн. лева година по-рано. Докато тази преди данъци, лихви и амортизации (EBITDA) се повишава с по-нормални темпове от 80 на 86.6 млн. лева. Макар по общи приходи БТК да продължава да е пазарен лидер сред телекомите, победата е пирова, защото нито един от операторите не може да спре свиването на постъпленията през последните няколко тримесечия при сравнение на годишна база.

Почти основен риск

Сред основните рискове, които оказват влияние на резултатите на БТК, са посочени макроикономическата и политическата обстановка, регулациите в телеком сектора, както и нелоялната конкуренция на интернет пазара. В първия фактор не се споменава за рискове, свързани с поставената под специален надзор Корпоративна търговска банка (КТБ), а по-скоро за общата рамка в страната – намаленото потребление заради по-слабото икономическо възстановяване, понижения кредитен рейтинг на България от Standard&Poor’s. За разлика от отчета на Telekom Austria - компанията майка на "Мобилтел", където сред макроикономическите фактори се посочва обявяването в несъстоятелност на КТБ.

Ситуацията в банката все пак е отбелязана във финансовия отчет на БТК и нейното влияние върху телекома. За първите шест месеца оперативните парични потоци на компания са намалели със 138.7 млн. лева спрямо същия период на предходната година. Така те достигат отрицателна стойност от 21.5 млн. лева, като основната причина за това е увеличението на взиманията, преведени към депозитите на БТК в поставената под специален надзор банка. В отчета е посочено, че към 31 декември 2013 г. в КТБ са депозирани 65 млн. лева, но те са увеличени до момента, когато финансовата институция беше поставена под специален надзор и дейността й блокирана.

Търсене на капитал

Потенциалната загуба на тези активи може да създаде проблеми при опитите на компанията да инвестира в подобряване на мрежата си. За да може да остане конкурентна на тежкия телеком пазар, БТК трябва да държи темпото на другите два мобилни оператора. Новият собственик на "Глобул" – норвежкият Telenor, обяви, че ще направи пълна подмяна на мрежата на българското си звено и вече действа с пълна сила.

Инвестицията според експерти се оценява на около 300 млн. евро. "Мобилтел", която се контролира от Telekom Austria, си постави  амбиция да обнови мрежата си преди "Глобул", като до края на годината обещаха да вложат 200 млн. лева. Ситуацията с БТК е по-тежка, защото компанията се опитва да запази положителния баланс и да не увеличава дълга си от около 452 млн. евро, за да може евентуално да търси нови инвеститори.

Поради това тя намалява капиталовите си инвестиции (CAPEX) от началото на годината. За първите шест месеца те са 50.7 млн. лева, което е понижение спрямо същия период на предходната година, когато те са 65.9 млн. лева. Телекомът се опитва и да увеличи капитала си със 150 млн. евро до май 2015 г., за да изпълни ангажимент, поет към бившите си кредитори.

БТК е подписала на 24 март споразумение, с което към синдикрания мостов заем от 150 млн. евро, който беше договорен паралелно с пласирането на облигациите през 2013 г., да влезе Международната инвестиционна банка (International Investment Bank - МИБ). Това е бившата банка на социалистическия Съюз за икономическа взаимопомощ (СИВ) и тя ще предостави 10 млн. евро. Срокът за погасяване на заема е 18 месеца, се посочва на сайта на МИБ. В отчета на БТК това не е отбелязано или поне не с името на банката.   

Цветан Василев се оттегли от надзорния съвет на БТК

 


Банкерът Цветан Василев се е оттеглил от надзорния съвет на БТК в началото на август. На сайта на компанията е обявено, че от 30 юли мястото на Василев е заето от Владимир Пенков, който е управляващ партньор в адвокатската фирма "Пенков, Марков и партньори". Промяната е вписана вече в Търговския регистър. Така Василев се оттегля от ръководството на БТК само два дни след като му беше издадена европейска заповед за арест и е обявен за издирване в Шенгенската информационна система (ШИС). Предприети са съответните действия и за издирването му в системата на "Интерпол". Това става, след като прокуратурата повдигна обвинение на Василев за длъжностно присвояване в особено големи размери поради ситуацията в КТБ, която беше поставена под специален надзор от БНБ заради неплатежоспособност. Банкерът е собственикът с най-голям дял в БТК, като държи през своето дружество "Бромак телеком инвест" 43% от акциите. Други 33% са на руската банка VTB, а след това са бившите кредитори и акционери на телекома.

3 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    petrova835 avatar :-|
    petrova835
    • - 10
    • + 5

    Капитал не може да приеме май, че БТК е основният играч на телеком пазара у нас. Защо ли?

    Нередност?
  • 2
    udri avatar :-|
    udri
    • - 4
    • + 3

    Че е основен е факт!Обаче трябва час по-скоро да я вземе някой по-читав инвеститор.

    Нередност?
  • 3
    petrova835 avatar :-|
    petrova835
    • - 3
    • + 5

    До коментар [#2] от "udri":ха-ха - като мухи на мед. Основен е, защото, очевидно инвеститорите в нея се справят повече от добре към момента. А това, че хиени дебнат, за да опоскат онова, което друг е постигнал е обичайна /обичайна не значи добра/ практика в БГ.Сладък залък - наготово!
    Този път, обаче, няма да мине номера.

    Нередност?
Нов коментар