GSM пазарът продължава да се свива

Компаниите отчитат по-малки приходи заради по-слабо потребление заради влошената икономическа обстановка

Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

След като през 2013 г. пазарът за мобилни телеком услуги се сви със 17.9% спрямо предходната година до 2.225 млрд. лева. Негативната ситуация продължава и през настоящата година. Това става ясно, след като трите телекома публикуваха своите резултати за първото полугодие и всички отчитат понижение на приходите спрямо същия период предходната година. Добрата новина е, че секторът успя да омекоти спада и постъпленията намалиха темпа на свиване спрямо 2013 г.

Забавен спад

През първите шест месеца на 2014 г. общите постъпления на мобилните оператора паднаха до 1.052 млрд. лева, като през същия период през 2013 г. те са били 1.116 млрд. лева. Това е понижение от 5.7% на годишна база. Утехата за сектора е, че вече няма двуцифрен спад, но въпреки това приходите на GSM компаниите продължават да намаляват.

Трите телекома определят едни и същи причини за ситуацията –  за разлика от предишната година, когато във фокуса бяха регулациите на мобилните разговори, вече се добавя и влошената макроикономическа ситуация в страната от началото на годината, която потиска потреблението. Предвид ситуацията, трите компании се опитват да намалят влиянието на намалените приходи на печалбата си, като оптимизират дейността си.

Вследствие на което негативният ефект там е доста по-малък. Намалението на печалбата преди данъци, лихви и амортизации (EBITDA) за първото полугодие за "Глобул" е минимално (под 1%), БТК отчита ръст от 7.6%. Единствено при "Мобилтел" тя намалява с по-висок темп от приходите й – тя се свива с 8.5%, а постъпленията с 5.27%.

Интернет панацеята   

Всички тези тенденции са от няколко тримесечия. Ако разгледаме и обстановката в други страни от Европейски съюз, ще видим подобни резултати като резултат от политиката на Европейската комисия за създаване на единен телеком пазар и натиск на цените на мобилните разговори на едро, както и на дребно в роуминг.

Такъв е и аргументът на собственика на "Мобилтел" Telekom Austria за понижените приходи. България следва и една друга тенденция, макар и с леко закъснение – засилено ползване на мобилен пренос на данни. Например "Глобул" отчита през второто тримесечие ръст с 31% на приходите от мобилен интернет. Поради това GSM операторите се опитват да обновят мрежите си, така че те да имат по-голям капацитет за пренос на данни и да предоставят по-бърз и качествен интернет през мобилни устройства. Норвежкият собственик на "Глобул" Telenor обяви, че вече е стартирана програма за пълна подмяна на мрежовата инфраструктура на българското звено, която трябва да приключи до края на пролетта догодина. "Мобилтел" и БТК започнаха по-рано тези дейности, но с по-умерено темпо.

Дори водещият като пазарен дял оператор има амбицията да завърши подмяната преди норвежкия гигант. За тази цел "Мобилтел" планира да инвестира общо около 200 млн. лева до края на 2014 г. Проблемът при тях е, че през юни Telekom Austria отписа 400 млн. евро от счетоводната оценка на българското си звено. Това не означава, че ще намали планираните вложения през тази година, но не се знае как ще се отрази това в бъдеще. БТК ефективно намалява своите капиталови инвестиции, като през първото полугодие на 2014 г. спадът е с 23% спрямо предходната година. Което дава индиректни сигнали, че компанията може да намали вложенията си в подобряване на мрежата си.

6 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    ivan_l avatar :-|
    ivanl
    • + 10

    Операторите отрязаха по-евтините са планове, защото вече не могат да крадат до безкрай от роуминга, и сега голяма изненада че спада потреблението. Аз ползвам абонамент с пакет на Виваком и абонамент без такса на М-тел - на никоя от тия тарифи вече не могат да се абонират нови хора.

    Публикувано през m.capital.bg

    Нередност?
  • 2
    mi6ail1234 avatar :-|
    mi6ail1234
    • + 4

    До коментар [#1] от "ivan_ll":

    Абсолютно вярно си е...в нито една компания няма абонаментен план за 5 лв...всичките започват от 10лв.
    Заради това преминавам и на предплатена карта....
    Най-интересното е,че при Глобул така гадно са променили общите условия при предплатените карти,че трябва всеки месец да зареждаш с по 6лв минимум за да ти се удължи срока на валидност на картата.

    Нередност?
  • 3
    tokotome avatar :-|
    Stoyko Mandzhukov
    • + 6

    С навлизането на ЛТЕ интернетът в България тепърва започват ядовете на трите мобилни оператора. Приходите от мобилен интернет се увеличават, а Макс набират скорост и вече предлагат 4G в няколко града, а от Булсатком се бавят, но и там ще стане реалност.

    Нередност?
  • 4
    sto67nes avatar :-(
    sto67nes
    • + 5

    Докато не се оправи икономиката всичко ще продължава да се свива.......

    Нередност?
  • 5
    offshore avatar :-|
    Offshore Banking
    • - 4
    • + 3

    Причините за този спад са недобрите търговски умения на продавачите на услугите. Мнохо хора биха гледали телевизия на телефоните си през Мтел, но да има кой да им го покаже и да ги офертира, и мн. др. такива услуги.

    Публикувано през m.capital.bg

    Нередност?
  • 6
    rupe221 avatar :-|
    rupe221
    • + 5

    Що за глупост ,ще гледам телевизия на телефона си ! Няма да седна ,като бял човек на нормален телевизор , а ще се дзвера в смартфончето и ще се чудя как да разчета надписите , ако има такива ! Телевизия на телефон се гледа по необходимост и като изключение , точно и както се пържат и яйца на него .

    Нередност?
Нов коментар