🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

БТК: Златната заложница

Заради КТБ телекомът е тласнат да свие инвестициите си, а догодина може и да бъде продаден

Ако БТК не получи блокираните си в КТБ 71 млн. евро, това ще е равносилно тя да е работила година и половина на "празен ход".
Ако БТК не получи блокираните си в КТБ 71 млн. евро, това ще е равносилно тя да е работила година и половина на "празен ход".
Ако БТК не получи блокираните си в КТБ 71 млн. евро, това ще е равносилно тя да е работила година и половина на "празен ход".    ©  Надежда Чипева
Ако БТК не получи блокираните си в КТБ 71 млн. евро, това ще е равносилно тя да е работила година и половина на "празен ход".    ©  Надежда Чипева
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Интересна седмица беше изминалата - показателна за разположението на силите на българския телеком пазар. Карлос Слим, отскоро основен акционер заедно с австрийската държава в Telekom Austria, а оттам - и в "Мобилтел", предложи да се въведе тридневна работна седмица, очевидно целейки да добави още филантропски черти в иначе ясния си образ на магнат. Ден по-късно Telenor обяви финансовите си резултати за второто тримесечие, като на презентацията по този повод спомена българското си крило "Глобул" съвсем бегло, само като част от пейзажа. За милиардера Слим, контролиращ няколкостотин компании от различни сектори, делът му в "Мобилтел" е финтифлюшка. За Telenor пък, с неговите над 150 млн. абонати по света, "Глобул" е просто един от много недотам мащабни проекти. В същото това време мажоритарният собственик на БТК Цветан Василев е обект на десетки обвинения, а бизнесът му, който и без това изглежда бутиков на фона на този на Слим или Telenor, е, меко казано, разклатен.

С две думи - телекомите са поле, в което играят големите момчета, включително в българския му ъгъл. А БТК е в неизгодната позиция да няма подкрепата на собственик, който може да си я позволи и може да я развива. Затова моментът, в който Цветан Василев и руската VTB ще я обявят за продажба, неизбежно наближава. Кога ще дойде? Въпрос на време, може би месеци. Но отлагането не е от полза за компанията от стратегическа гледна точка за нея, а оттам - и за българския телеком пазар.

В момента БТК е ярък пример за негативите от срастването на властта и бизнеса - голяма и добре представяща се компания, но поставена в ролята на заложник от изхода на грозната игра между държавата и един създаден с нейно покровителство изкуствен магнат.

Удар за милиони

От ударите по Цветан Василев в момента освен затварянето на КТБ неизбежно ще има и ефекти върху останалата част от цялата структура негови компании. От тях пък БТК е едно от най-ключовите му притежания, а може да се окаже и най-силно наранена. Собственици на БТК в момента са самият Василев през "Бромак телеком инвест" с най-много акции (43%), руската VTB с по-малко (33%) и накрая бившите кредитори и акционери на компанията. Решенията в дружеството обаче, откакто то беше овладяно от банкера в края на 2012 г., се вземат почти изцяло от него. Което обяснява и защо телекомът се оказа със 71 млн. евро депозити в КТБ в момента, когато банката беше затворена.

Според официалните съобщения от компанията, тя е финансово стабилна, може да посрещне плащанията си без проблем и има още 20 млн. евро в други банки. Според всички участници на телеком пазара, с които "Капитал" се свърза, дейността на БТК в момента наистина върви съвсем нормално, затруднения с плащанията няма, а операторът чисто пазарно продължава да се държи по обичайния си адекватен и доста агресивен начин, стремейки се да постигне разширяване на абонатната си база. Последен и показателен пример за такъв ход са обявените от БТК тези дни големи отстъпки за покупка на смартфони и занижени тарифи за трафик на данни - планирана от друг оператор промоция за привличане на клиенти, която обаче третият GSM оператор "по съвпадение" пусна пръв.

Фактите обаче са, че ако БТК не получи парите си от КТБ, сумата е толкова голяма, че няма как да не се отрази на телекома. "Да, операторът има пари да дава заплатите на служителите си и да плаща по вече сключени договори с доставчици. Но неизбежно ще се появи проблем с инвестициите му, които ще трябва да се редуцират", каза дългогодишен участник в сектора. "Ако приемем, че БТК не получи нито едно евро от всичките 71 млн. в КТБ, тя ще го преживее. Това обаче ще означава, че компанията ще е работила година и половина на празен ход", каза друг мениджър от индустрията.

За 2013 г. БТК има 812 млн. лв. приходи, 339 млн. лв. EBITDA (печалба преди лихви, данъци и амортизации) и 29 млн. лв. чиста печалба. Инвестициите според отчета на компанията са 164.6 млн. лв. - приблизително колкото са предвидени и за тази година.

Въпросът е там, че точно в момента индустрията е на етап, в който вложенията в модернизация на мрежата са неизбежни - трафикът на данни е новият източник на растеж за нея, но за да бъде осребрен той, се налага голямо увеличаване на капацитета на мрежите. Което няма как да стане без инвестиции, и то големи. И ако за Telenor проектът за 300 млн. евро за подмяна на всички базови станции не е голям на фона на плановете за Индия и Мианмар например, за един местен ексбанкер това не е точно така. А без да наваксва технологично спрямо конкуренцията си, БТК скоро ще спре да напредва на пазара.

Започват ли огледите

Според няколко източника от сектора в момента няма процедура, а няма и действия, предприемани в посока продажба на БТК. Реално  Цветан Василев и руската VTB имат ангажимент пред бившите кредитори на БТК (поет при преструктурирането на дълговете й, с което всъщност българският банкер и руснаците овладяха компанията) до май 2015 г. да увеличат капитала на телекома със 150 млн. евро. Според повечето източници дотогава е малко вероятно да се търси сделка, а по-скоро към такава ще се върви веднага след това. Проблемът е може ли Василев да намери 150 млн. евро за тази цел, защото руският финансов инвеститор по-скоро търси изход от българския телеком, отколкото допълнителни вложения в него. Вариантите в случая са няколко: първо - задължението да се изпълни (рефинансира) с допълнителен заем под някаква форма, второ - да се предоговори и отсрочи във времето, и трето - бившите кредитори и акционери да вдигнат дела си в телекома (това е предвидено да се случи, ако ангажиментът за вдигане на капитала не се изпълни). Ако се стигне до натоварване с още дълг, той ще е на InterV - едно от дружеството нагоре по веригата на собствеността на БТК.

Това, че процедура за продажба на телекома в момента няма, не означава, че няма заинтересовани евентуални кандидати, твърдят български източници от индустрията. Според тях проучване на телекома върви от месеци от потенциални купувачи. Реално компанията има с какво да привлече такива. Пазарният й дял в мобилния сегмент наближава 24% и продължава да расте, при фиксираната телефония конкуренцията бележи по-скоро маргинални постижения, операторът остава номер едно при фиксирания интернет, а пакетните предложения, в които БТК е най-силна, и то в цялата страна, са сегментът с най-голям растеж в България вече трета година поред. Телекомът държи и цялата канална инфраструктура (ако не броим няколко регионални частни такива), което освен в добро конкурентно положение я поставя и в ситуацията на обект със стратегическо значение за държавата, доколкото инфраструктурата се ползва от всички.

С една дума - БТК може да привлече инвеститори въпреки дълга от 452 млн. евро, който остана в нея след преструктурирането. На положителната страна на уравнението стои и доказаният факт, че компанията може да работи добре и в ситуация на безвремие откъм ясна собственост. На другата част на везните - тази с рисковете, освен голямата сума, затворена в КТБ, тежи необходимостта от инвестиции. А изводът от всичко е, че в краткосрочен план възможните сценарии за БТК не са особено мрачни, но в дългосрочен заплахите за нея са реални, ако не бъде продадена.

4 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    uprsport avatar :-|
    Uprsport
    • - 5
    • + 9

    "Последен и показателен пример за такъв ход са обявените от БТК тези дни големи отстъпки за покупка на смартфони и занижени тарифи за трафик на данни - планирана от друг оператор промоция за привличане на клиенти, която обаче третият GSM оператор "по съвпадение" пусна пръв."

    Тук не съм съгласен с Капитал. Това е трета или четвърта такава акция с отстъпки до 80 % и обвързването и със 71 милиона в КТБ е просто некоректно.
    Иначе за да се запази и развива БТК трябва да попадне на читав собственик.

    Нередност?
  • 2
    karen_walker avatar :-|
    karen_walker
    • + 14

    Нека да позная за инвеститорите, които вече се точат за евентуална продажба на БТК.
    Двамата "дежурни" заинтересовани при всяка телеком сделка в България през последните 15 години винаги са Turk Telekom и Turkcell. Турците със сигурност отново ще си пробват късмета.

    Нередност?
  • 3
    bluelagoon avatar :-|
    мики маус
    • + 19

    Цитираните дългогодишни експерти от бранша явно приказват като за пред бабите на село. За наистина познаващите пазара в България и състоянието на операторите е ясно, че мрежите им са добре развити, но трафикът е прекалено малко да ги натовари. С други думи необходимостта от големи инвестиции е изместена във времето. Глобул е изключението поради технологичния стоп за 7-8 години.
    Иначе като за общи приказки статията става.

    Нередност?
  • 4
    girl avatar :-|
    Irina
    • - 3
    • + 4

    ,,Турците със сигурност отново ще си пробват късмета. "
    -------------------------
    Доган го е обещал ,ли?

    Нередност?
Нов коментар