Приватизацията на словенския Telekom е под въпрос

Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Приватизацията на най-голямата телекомуникационна компания в Словения - Telekom, ще бъде отложена, докато новото коалиционно правителство, което трябва да встъпи в длъжност до края не септември, не одобри продажбата, съобщава Reuters.

Отлагане нa продажбата

Новият кабинет най-вероятно ще се опита да раздели бизнеса на компанията на две - услуги и инфраструктура, твърдят източници на информационната агенция. По този начин правителството ще се опита да запази инфраструктурата на Telekom като държавна собственост. Подобно решение би намалило наполовина цената на мобилния оператор, твърдят анализаторите. Пазарната капитализация на Telekom е в размер на 855 млн. евро и се очаква компанията да бъде продадена за около 1 млрд. евро.

"Надявам се, че правителството няма да раздели Telekom, тъй като е твърде възможно по този начин да не намери купувач изобщо. Надявам се, че Telekom ще бъде продаден като цяла компания благодарение на оказвания от Брюксел натиск", коментира Юре Връхнец, експерт от Raiffeisen Bank.

Държавният дял за продажба е 72.75%, а останалата част от компанията вече е собственост на частни инвеститори. Кабинетът в оставка възнамеряваше да продаде телекома до края на годината.

"Всички потенциални купувачи очакват новия кабинет, който трябва да разясни дали приватизацията ще продължи по начина, по който беше планирана", пише словенският вестник Finance, цитиран от Reuters. Ако процедурата не се промени, като потенциални кандидати се очаква да бъдат германската Deutsche Telekom и турската Turkcell. Инвестиционни компании като британските CVC, Cinven и Apax, както и американската Providence също могат да проявят интерес към приватизацията на Telekom.

Антиприватизационна практика

Приватизацията се разглежда като двигателя на опитите за консолидация на публичните финанси в Словения, след като в края на миналата година държавата едва успя да избегне международен спасителен план за банките си. Действията на управляващите обаче се разминават с това виждане. През миналата година лявоцентристкият кабинет в оставка определи за приватизация 15 компании, сред които най-голямата се оказа именно Telekom. Въпреки това само две от фирмите бяха продадени, припомня агенцията.

Твърде възможно е тази практика да продължи и при управлението на новия кабинет. За да формира правителство, партията на Миро Церар (SMC), която спечели изборите през юли, ще се коалира с формации, които като цяло са противници на приватизацията - партията на пенсионерите Desus и лявоцентристката партия на социалдемократите SD.

Самият Церар, който ще стане министър-председател, заяви, че е против приватизацията на стратегически важни компании от ранга на Telekom, но въпреки това не би се опитал да спре продажбата, ако това би се отразило негативно на кредитния рейтинг на Словения. Професорът по право Миро Церар ще встъпи в длъжност, след като парламентът одобри правителството, което трябва да се случи в следващите две седмици.