Фондът CVC търси купувач за швейцарския си телеком

Стойността на Sunrise може да достигне 4.9 млрд. швейцарски франка

Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Европейският инвестиционен фонд CVC ще възстанови процеса по продажба на швейцарския мобилен оператор Sunrise, чиято стойност се оценява на около 4.9 млрд. швейцарски франка (5.2 млрд. долара), съобщава Reuters. Според източници на агенцията CVC планира да наеме банка за консултант по продажбата до края на годината.

Потенциални кандидати

През 2013 г. CVC се отказа от плановете си да започне продажбата, тъй като печалбата и паричните потоци на телекома не са били достатъчно високи. Сега обаче компанията счита, че подобрените резултати на втория най-голям мобилен оператор в Швейцария са достатъчни за успешна продажба или листване на борсата. Според източниците в момента се обмислят и двата варианта, но Sunrise и CVC отказват да дадат официален коментар. Като потенциални купувачи анализаторите сочат френската Altice и мексиканската America Movil, които също отказват коментар по въпроса.

Фондът придоби Sunrise за 3.3 млрд. швейцарски франка през 2010 г. Печалбите преди данъци и обезценки на швейцарския телеком през 2013 г. са спаднали с 2.7% до 614 млн. франка. Инвестициите в развитие на бизнеса пък се са отразили негативно на паричните потоци, но, изглежда, са започнали да дават положителни резултати. През второто тримесечие на миналата година печалбите са нараснали с 5.7% до 159.4 млн. франка.

Възможни трудности

Въпреки подобряващите се резултати продажбата на Sunrise може да срещне трудности, тъй като европейският телеком сектор като цяло отчита спад на маржовете на печалба заради силната конкуренция и постоянната нужда от инвестиции в мрежите. Пречка може да се окаже и сравнително малкият мобилен пазар в Швейцария.

Най-големият телеком в страната - Swisscom, има пазарна капитализация, равняваща се на осем пъти годишните печалби. При същите параметри стойността на Sunrise ще достигне поне 4.9 млрд. франка. Средното ниво за европейските телекоми обаче е 5.9 пъти годишните печалби, което би дало на Sunrise пазарна капитализация от 3.6 млрд. швейцарски франка.

Сериозен плюс за Sunrise са висококачествените му мрежи, резултат от инвестициите от над милиард швейцарски франка в инфраструктурата за последните три години. Телекомът също има стационарна телефонна мрежа за разлика от конкуренти като Orange Switzerland. Експертите също така изтъкват, че за разлика от пазари като Франция в Швейцария ценовата конкуренция на телекомуникационния пазар не е толкова ожесточена.

Според някои от източниците на Reuters е възможно да се търси опция за сливане между Sunrise и Orange Switzerland, която е собственост на фонда Apax. В миналото обаче подобни сделки са били блокирани от швейцарските регулатори по конкуренцията.

Все още няма коментари
Нов коментар