🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

"Актив пропъртис" прекрати договор с ключов наемател

През тази година дружеството извърши продажби на активи за 1.3 млн. лв.

Проектът на бул. "Цариградско шосе" се осъществява по линия на партньорство с Факултета по журналистика на Софийския университет
Проектът на бул. "Цариградско шосе" се осъществява по линия на партньорство с Факултета по журналистика на Софийския университет
Проектът на бул. "Цариградско шосе" се осъществява по линия на партньорство с Факултета по журналистика на Софийския университет
Проектът на бул. "Цариградско шосе" се осъществява по линия на партньорство с Факултета по журналистика на Софийския университет
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Имотното дружество "Актив пропъртис" е прекратило предсрочно договора си с наемател на шоурум в Бизнес център "Актив", намиращ се на столичния булевард "Цариградско шосе". За миналата година приходите от този клиент са надхвърляли една десета от общите постъпления на компанията, се посочва още в съобщение до инвеститорите на Българската фондова борса. През тази година "Актив пропъртис" извърши продажби на инвестиционни активи за повече от 1.3 млн. лв. и извърши обезценки на имоти за 288 хил. лв. Сред проектите, върху които работи дружеството, е строителството на голяма офис сграда в столицата, която е на етап одобрение на техническия проект, управление на поземлен имот, намиращ се в непосредствена близост до пловдивското летище, и смяна на предназначението на голям парцел в Созопол, върху който може да се изгради ваканционно селище.

Ключов наемател

От съобщението до инвеститорите от "Актив пропъртис" не дават подробности за това каква е причината за прекратяване на договора с наемателя "Сим проджект". Той е заемал площ от 254.60 кв.м от общо 389 кв.м отдаваеми площи в Бизнес център "Актив", а договорът му е бил до август 2016 г. Според информацията, разпространена от публичното дружество, клиентът е бил ключов и е формирал 11.86% от приходите на "Актив пропъртис" за миналата година. Според отчета за 2013 г. те възлизат на общо 666 хил. лв.

Освен от софийския бизнес център "Актив пропъртис" отчита постъпления от отдаване под наем на имоти в Пловдив, Плевен, Сливница. През тази година дружеството извърши продажба на "Актив паркинг" срещу сумата от 1.3 млн. лв. Купувач бе пловдивското дружество "Лекс 2011". Очакванията са тази сделка да се отрази позитивно върху резултатите от дейността на "Актив пропъртис". Към полугодието дружеството бе на загуба от 257 хил. лв. За този резултат влияние е оказала извършена обезценка на инвестиционен имот, пише в отчета на дружеството. От него е видно, че то подготвя продажбата на урегулиран поземлен имот с площ 2749 кв.м в Свиленград, както и сградата на библиотеката в Свиленград.

Амбициозни проекти

В инвестиционния си портфейл "Актив пропъртис" държи няколко атрактивни проекта. Един от тях предвижда изпълнението на мащабен комплекс от многофункционални сгради с обща разгъната площ 92 097 кв.м. Комплексът ще бъде разположен в местността Изток - Къро, на разстояние 3.5 км от летище София, непосредствено до The Mall и хотел Novotel, с лице на "Цариградско шосе". Проектът е одобрен на фаза Технически проект от направление "Архитектура и градоустройство" към Столичната община.

Дружеството има в портфейла си и земя. То притежава окрупнена площ от 17 недвижими имота в землището на село Крумово. Теренът е в непосредствена близост до летище Пловдив и е с обща площ 112 558.50 кв.м. На мястото е възможно строителството на складови бази за промишлени стоки и офиси.

Друг актив на компанията е в местността Алепу в Созопол. Там то е придобило 7 имота с обща площ 48 557 кв.м, които са със статут на земеделска земя. Плановете са да бъде променено предназначението на територията и да се разработи проект за ваканционно селище. По данни от последния отчет на "Актив пропъртис" основните му акционери са "Тринити пропъртис" с 28.505 от капитала, "Сиенит" с 5.89% от акциите и ИД "Адванс инвест", който държи 5.71% от капитала.

Все още няма коментари
Нов коментар