🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Офис строителството запазва анемични темпове

Заради лекия спад на свободните офиси през последните месеци собствениците на офис сгради опитват и по-високи наемни нива

Офис кулата Infinity Tower е сред малкото завършени тази година
Офис кулата Infinity Tower е сред малкото завършени тази година
Офис кулата Infinity Tower е сред малкото завършени тази година    ©  Мария Съботинова
Офис кулата Infinity Tower е сред малкото завършени тази година    ©  Мария Съботинова
Имоти

Бюлетин на "Капитал" с мнения, данни и анализи за развитието на пазара на недвижими имоти в България и по света.

Площите в строеж са двойно по-малко от замразените проекти, отбелязва доклад на MBL.

Строителството на нови офис площи в София продължава с анемични темпове, като за първото тримесечие са били завършени само 26 хил. кв.м, показва доклад на консултантската компания MBL CBRE. Новото строителство за периода е ограничено до два проекта - кулата Infinity Tower до Bulgaria Mall на столичния бул. "България" (18 хил. кв.м отдаваема площ) и една по-малка сграда на бул. "Цариградско шосе". От консултантската компания очакват този тренд да се запази, като до края на годината ще бъдат завършени едва още 10 хил. кв.м нови офиси.

Все още замразено

Строителната активност на офис пазара остава слаба, главно заради трудния достъп до финансиране, се посочва в доклада на MBL CBRE. По-голямата част от проектите са замразени, като към първото тримесечие на годината те са били 30 на брой с обща разгъната застроена площ над 250 хил. кв.м. Продължава строителството на 100 хил. кв.м нови площи, но повечето ще бъдат завършени следващата година.

Близо половината от тези площи влизат в една сграда – Capital Fort на бул. "Цариградско шосе", която се очаква да получи разрешение за ползване следващата пролет. Догодина се очаква да приключи и строителството на сграда 1 в комплекса "Търговски център Европа" в района на летището.

Активността на наемателите запазва нивата си от предходната година, като нетната усвояемост (разликата между освободени и наети площи) на офис пазара за първото тримесечие е 23 хил. кв.м, а новонаетите офиси – 15 хил. кв.м. Сред по-големите наемни сделки за периода от MBL посочват влизането на Ingram Micro на 2500 кв.м в сградата MHQ (хотел Novotel), както и това на IBM на 2000 кв.м в Sofia Airport Center. Друга голяма транзакция е влизането на Citibank на 1175 кв.м в Serdika Offices.

По-малко незаети площи

Докато общото предлагане на пазара изглежда внушително – 1.61 млн. кв.м, в някои сегменти делът на свободните площи намалява и предлагането се свива. Общо за тримесечието от MBL отчитат лек спад на незаетите офиси – от 18.2% до 17.7% от общото предлагане. Това се равнява на 290 хил. кв.м площи клас А и Б, които могат да бъдат незабавно наети при интерес от наематели.

От компанията уточняват, че в това число влизат основно малки квадратури, подходящи за наематели, търсещи до 1000 кв.м. Предлаганите за тези, които искат да наемат големи площи – над 1000 кв.м на етаж, е силно ограничено. В този сегмент влизат и повечето компании от аутсорсинг сектора, които последните години са сред най-активните наематели. От MBL съветват тези компании да планират по-рано наемите си и да разчитат и на опции като строителство по поръчка.

По данни на компанията средният дял на незаетите офиси клас А (нови и модерно оборудвани) е около 20%, като в най-търсените райони – широк център и големите булеварди, той е 11.4%. В центъра делът на свободните първокласни офиси достига 29.6%, но пък е най-нисък този на незаетите площи от клас Б (по-стари сгради) – едва 6.5%.

Заради лекия спад на свободните офиси през последните месеци собствениците на офис сгради опитват и по-високи наемни нива. Според MBL ръстът при офертните цени за площи клас А е средно 1-2%, но собственици на сгради с над 90% заетост тестват пазара и с 5 до 15% по-високи наеми. От агенцията не очакват видим ръст на цените тази година, въпреки че спадът на свободните площи ще продължи заради ниската строителна активност. По нейни данни по големите булеварди и в покрайнините исканите наеми са средно 10-10.30 евро/кв.м. В центъра въпреки лекия спад на цените наемодателите искат средно 13 евро/кв.м. При офисите клас Б средните наеми са 6 евро/кв.м, като по големите булеварди и в централните части варират около 7-8 евро/кв.м.