"Булгартабак" излиза на загуба след силен спад на приходите

Компанията не е получавала никакви дивиденти и това се е отразило много лошо на финансовото й състояние

Разходите на "Булгартабак" продължават да се увеличават, а от доклада за дейността става ясно, че това ще продължи и следващата година
Разходите на "Булгартабак" продължават да се увеличават, а от доклада за дейността става ясно, че това ще продължи и следващата година
Разходите на "Булгартабак" продължават да се увеличават, а от доклада за дейността става ясно, че това ще продължи и следващата година    ©  Георги Кожухаров
Разходите на "Булгартабак" продължават да се увеличават, а от доклада за дейността става ясно, че това ще продължи и следващата година    ©  Георги Кожухаров
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Загуба и силен спад на приходите показва "Булгартабак холдинг" в индивидуалния си отчет за деветмесечието. В него не са включени резултатите на дъщерните компании на холдинга - "София БТ", "Благоевград БТ" и другите по-малки предприятия. В края на септември "Булгартабак холдинг" има загуба от 2.74 млн. лв. при близо 85 млн. лв. печалба година по-рано. Основната причина за влошения финансов резултат е липсата на дивиденти – ако през деветмесечието на миналата година приходите от тях са достигнали почти 74 млн. лв., през тази година такива няма изобщо. Оборотът от продажби също са намалял леко и за разлика от миналата година техният дял в общите приходи е станал значителен, след като финансовите са спаднали.

От плюс на минус

Това потвърждава тенденцията, започнала още през първото полугодие, за рязък спад на приходите заради липса на дивиденти. Към края на юни обаче холдингът приключи с печалба от 9.2 млн. лв., девет пъти по-малка, отколкото за първото полугодие на миналата година. За трите месеца компанията е продължила да увеличава разходите си спрямо миналата година, докато приходите са останали на приблизително същото ниво, а по някои пера са силно намалели.

Повишили са се приходите от услуги, но това не е компенсирало общия спад на постъпленията. В доклада за дейността се дава заявка за продължаващо увеличение на разходите – от ръководството обясняват, че за деветмесечието те са нараснали, защото групата "лансира нови асортименти на пазара и обнови съществуващи". Това е било свързано с много реклама, както и с ръст при разходите за регистрация на търговски марки, за консултации и служебни пътувания. Те са породени от "желанието на ръководството за затвърждаване на пазарните позиции и политиката за експанзия към нови чуждестранни пазари", се казва в доклада. Плановете са увеличението на износа да продължи, макар че като обем той не се е променил през тази година спрямо миналата, става ясно от доклада. За пръв път има изнесени количества за Кения, Египет и Индия, а в Русия и Филипините са започнали продажби на нови марки.

По веригата

В бележките към отчета правят впечатление огромните сделки със свързани лица. Няма обаче подробни обяснения какви точно са тези сделки и с кого са били сключени. В бележките се изрежда, че става въпрос за продажба на материални запаси и услуги – роялти, комисиони, IT и други услуги, продажба и покупка на финансови активи, покупки на услуги и материали. Стойността на покупките от свързани лица е 21.7 млн. лв. за деветмесечието, а на продажбите надминава 93 млн. лв. От тях 19 млн. лв. са били покупки на финансови активи (неясно какви), а продажба на такива е имало за 49.5 млн. лв. За предходния период не може да се направи сравнение, тъй като в бележките към септември миналата година липсват данни за подобни сделки със свързани лица. Тогава е имало само предоставени заеми и вземания от дъщерни компании.

В момента основният акционер в холдинга официално е BT Invest, но кой точно седи зад неизвестната фирма не е много ясно. "Булгартабак" беше приватизиран преди три години от австрийската BT Invest, като още тогава купувачът се свързваше с банкера Цветан Василев и депутата от ДПС Делян Пеевски. Според източници от сектора реална промяна в собствеността няма.

Малко преди затварянето на КТБ холдингът е погасил всичките си задължения към банката. В края на септември миналата година общата сума на банковите заеми е била 29.3 млн. лв., почти всички с падеж до 12 месеца. Увеличение обаче има на задълженията към свързани предприятия – до 15.3 млн. лв., с над 5 млн. лв. ръст за година. Всички те са текущи, т.е. падежът им е до 12 месеца. Като обслужващи банки на холдинга в допълнителните бележки са посочени Ситибанк – клон България, Уникредит Булбанк и Първа инвестиционна банка.

От компанията отбелязват, че запазват "лидерската си позиция", но пазарния им дял е паднал с 0.5 процентни пункта. Макар че се оплакват от икономическата криза и от сивия пазар, в доклада ръководителите на холдинга отбелязват, че бандеролният пазар на тютюневи изделия е нараснал с 1.7% през тази година спрямо миналата. Данните са от независима маркетингова агенция, но от "Булгартабак" не посочват коя точно.

Индивидуален отчет на "Булгартабак холдинг"
Показател (в хил. лв.)I.-IX.2014I.-IX.2013
Печалба/загуба-274084940
Общо приходи46948124516
 - продажби на услуги4390145920
 - приходи от дивиденти073899
Общо разходи4998438347
 - за материали 37103004
 - за външни услуги2400916797
 - за възнаграждения92846320
 - за лихви9182860
Краткосрочни задължения2250847686
 - банкови 029285
 - към свързани предприятия1532210127
Дългосрочни задължения527545
 - банкови 042
Активи114481142417
Източник: неконсолидиран отчет на дружеството

16 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    today avatar :-|
    Изо Дзадзе
    • - 1
    • + 48

    "Булгартабак" излиза на загуба след силен спад на приходите
    или
    "Булгартабак" излиза на загуба след като стана собственост на групата около ДПС?
    Щото ако Булгартабак и Lafka решат да крият произведените и продадените количества, няма да им е трудно, след като са с един собственик.

    Нередност?
  • 2
    gimi avatar :-@
    Мавродинов
    • + 34

    На загуба, щото купуват много скъп тютюн, може би, ХА-ХА... А какво да кажат тия с мотиките в тютюневите ниви... те на печалба ли са?

    Нередност?
  • 3
    millen76 avatar :-|
    batMilen
    • + 41

    Ха-ха-ха, че те и Лукойл всяка година са на "Загуба", вярва ли някой на това.... В Бг няма невъзможни неща, особенно ако си монополист!

    Нередност?
  • 4
    _tsiki_ avatar :-|
    _tsiki_ (otvratitelen nov sait)
    • - 2
    • + 36

    Трябва да си луд за да пушиш от техните цигари или да зареждаш на лукойл. Все едно да плащаш членски внос на бкп на кгб.

    Нередност?
  • 6
    nogica avatar :-@
    nogica
    • + 34

    До коментар [#5] от "georgi98chinkov":

    престани да си качваш коментари на английски по две страници,като искаш да бъдеш чут пиши или си ги преведи на бг.

    Нередност?
  • 7
    antipa avatar :-P
    D-r D
    • + 20

    Не ги мислете - счетоводната загуба е нещо, което се стъкмява.

    А иначе парите и властта и след КТБ ще си останат където трябва да са...

    Нередност?
  • 8
    cmetschkaroff avatar :-|
    CMetschkaroff
    • + 10

    "... в доклада ръководителите на холдинга отбелязват, че бандеролният пазар на тютюневи изделия е нараснал с 1.7% през тази година спрямо миналата..." - Това някой да може да го свърже със "загубите" на БТ и постъпленията от закупените бандероли от фиска. МТІА!

    Нередност?
  • 9
    buzzjn avatar :-|
    Imeto mi
    • - 2
    • + 8

    При все,че се радвам когато тютютнената индистрия губи пари, не вярвам много на подобни изказвания. Особено като имаме опита с лукойл.
    А какво е дивидент?

    Нередност?
  • 10
    izabell avatar :-|
    izabell
    • - 1
    • + 5

    Като е паднала пазарната капитализация да направят обратно изкупуване и да излязат от фондовата борса.

    Нередност?
Нов коментар