Пеевски купи Полиграфическия комбинат

Сградата е отдадена на свързаната с него Благоевград БТ

   ©  Георги Кожухаров
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Построената през 50-те години на миналия век сграда на бившия Полиграфически комбинат отскоро има нов собственик. Формално това е новоучредена българска фирма, притежавана от лихтенщайнско дружество с никому неизвестен управител.

Реалният нов собственик на решената в сталински сецисион сграда в България е Делян Пеевски. Косвена индикация в тази посока е фактът, че малко след покупката имотът е отдаден под наем на свързаната с кандидата за депутат от ДПС цигарена фабрика "Благоевград БТ". Източник на "Капитал" потвърди, че именно Пеевски стои зад офшорната компания, която е придобила сградата.

Сделката за сградата е изповядана на 1 септември, но за нея се разбра месец по-късно от публикация на Клуб Z. Kупувачът - "Карано пропъртис - България", плаща на собствениците "Вестникарска група България" и "Медийна група България холдинг" 15 млн. евро. От тях 7 млн. евро са собствени средства на учредената преди половин година "Карано попъртис", а останалите 8 млн. евро са отпуснати като заем от Търговска банка Д. Същият ден са били вдигнати и ипотеките на сградата, които бяха наложени в полза на фирмата на Венелина Гочева "Нюз Про" и е била учредена нова – в полза на новата финансираща институция. 

Кой е купувачът

Фирмата "Карано пропъртис - България" се управлява от родения през 1972 г. Виктор Веселинов. Видно от регистрите единственият му допир с бизнес датира от 2007 г., когато основава фирмата "3 В Рейсинг". Тя е базирана в "Надежда 2" и се занимава със сервиз за автомобили. По посочения при регистрацията мобилен телефон излиза резултат от форума на "Сеат", където Виктор е препоръчан "като свестен жичкаджия", който "прави, каквото си иска" на човек, оплакващ се от задния десен стоп на автомобила си.

Седем години по-късно на адреса му в "Надежда" е регистрана и "Карано пропъртис - България". Неин собственик е лихтенщайското дружество Carano Establishment, което е основано месец по-рано с капитал от 35 хил. швейцарски франка. Директорите Андреас Игнац Шурти и Урс Даниел Ханзелман  са упълномощили Веселинов за техен пълномощник. Адресът на лихтенщайнската фирма съвпада с този на адвокатската кантора Walch & Schurti и фирмата WalPart Trust reg, която предлага регистриране на дружества. При опитите на "Капитал" да се свърже с Виктор Веселинов на посочения мобилен телефон не отговори никой.

Четири дни след сделката сградата е отдадена под наем на свързаното с Пеевски "Благоевград БТ", като наемът ще отива за погасяване на кредита между Търговска банка Д и "Карано". Цената е 8 евро на кв. м, която представители на бранша определиха като в горната граница за подобен имот.

Изпълнителният директор на "Благоевград БТ" не отговаряше на мобилния си телефон. По същата причина коментар няма и от ръководството на собственика на цигарената фабрика - "Булгартабак холдинг".

"Става дума за нормална търговска сделка, която е част от стратегията за развитие на медийната група. Тя ни дава отлични финансови перспективи. Това ще ни направи още по-гъвкави и ще редуцира разходите ни. Сделката съществено ще повиши годишния финансов резултат на групата. Успоредно с продажбата на сградата подписахме дългосрочен договор за наем в една от най-добрите офиссгради в София" коментира за "Капитал" Венелина Гочева. От работещи във вестниците разбрахме, че става дума за Sofia Airport Center.

Трудна сделка

Възелът около собствеността на "24 часа", "Труд", другите издания, печатницата и сградата беше затегнат още преди две години, когато холдинговото дружество "Медийна група България холдинг" беше купено от Любомир Павлов, Огнян Донев (които финансираха сделката със заем от Булбанк) и фирмата "БГ Приватинвест", зад която седяха Даниел Руц, Карл Хабсбург и Христо Грозев. Малко след сделката съдружниците влязоха в тежък конфликт по разпределението на участието в бизнеса, като срещу Павлов и Донев, не без помощта на близки до Делян Пеевски магистрати, беше образувано разследване, а дяловете им в холдинговата структура бяха замразени от съда.

Някъде по това време става ясно, че издателският бизнес и сградата ще бъдат разделени, като за недвижимия имот ще се търси чуждестранен инвеститор. В края на 2012 г. заемът на "Медийна група България Холдинг" към Булбанк (25 млн. евро) беше цедиран към Инвестбанк, а новосъздадената от главния редактор на "24 часа" Венелина Гочева фирма "Нюз Про" отпусна кредит от 11.7 млн. лв. на холдинга, който беше обезпечен именно със сградата и печатницата. Наскоро стана ясно, че около влизането на Венелина Гочева друга нейна фирма - "Про нюз България" е получила 3 млн. евро като депозит по договор за "ексклузивитет при покупко-продажба на недвижими имоти" от фирма, свързана с разследвания банкер и мажоритарен собственик на КТБ Цветан Василев.

Официалното влизане на Венелина Гочева във фирмата стана възможно едва след като това лято прокуратурата предложи на съда да вдигне обезпеченията, наложени във връзка с разследването срещу Огнян Донев и Любомир Павлов. В момента Венелина Гочева държи 83% от "Медийна група България Холдинг", а останалите 17% са на "БГ принтмедия" на Христо Грозев.

Паралелно с този сюжет през пролетта на тази година в групата се завърна и Петьо Блъсков, който сам съобщи, че купува "Труд". Реална сделка обаче до този момент няма и Блъсков е само главен редактор на всекидневника.

Редакция в 3 октомври 2014 г. 17:00

В първоначалният вариант на текста беше записано, че обект на сделката е и печатницата, което не отговаря на истината. Печатницата се намира в друго крило на сградата и не е обект на сделката. Извиняваме се на читателите за допуснатата грешка.

57 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    buzzjn avatar :-P
    Imeto mi
    • - 1
    • + 117

    Цигарка с вестник Труд = соц. закуската за носталгици :)

    Нередност?
  • 2
    bono_vox avatar :-|
    bono_vox
    • + 68

    А сега не може и антимонополната комисия нищо да не направи, защото формално 3 В формалния собственик си няма нищо общо с ИПК Родина :). Капитал мислете къде ще ходите да печатате, защото току виж за вас цените за Монитор и Телеграф не важат :)

    Нередност?
  • 3
    only_truth avatar :-(
    only_truth
    • + 81

    Все по-тежко става...

    Нередност?
  • 4
    rosko11 avatar :-|
    Rossen Roussanov
    • + 135

    Говорим за Пеевски, разбираме Доган...

    Нередност?
  • 5
    event_horizon avatar :-|
    event_horizon
    • - 2
    • + 120

    Има ли антимонополен контрол в тази държава?
    Има ли някой да следи за пране на пари?
    Има ли следствие и прокуратура?
    Има ли някой изобщо...

    Нередност?
  • 6
    sto67nes avatar :-(
    sto67nes
    • + 69

    Явно,апетитите на "успелия" млад мъж на 33 години стават все повече.....

    Нередност?
  • 7
    napukist avatar :-|
    Филанкишията
    • + 111

    Разбира се, нито една държавна институция няма да попита откъде разни дрисльовци и дрисли вадят по 10, 20, 100 милиона ей така, от ръкава, за да си пазаруват бизнеси от национално значение.

    Нередност?
  • 8
    the_core avatar :-?
    The Core
    • - 9
    • + 67

    Законопроект от мен:

    Закон за офшорните фирми в България!

    Чл 1. На територията на РБ се забранява извършването на каквато и да е икономическа, банкова или статистическа дейност от компании, организации и дружества регистрирани извън пределите на РБ!
    Чл 2. На присъствуващите в момента в РБ такива дружества се дава 72 часов срок за регистрация по законодателството на РБ. След изтичане на определения срок собствеността на последните се отнема в полза на държавата!

    ПП: Много здраве на Йордан Цонев!

    Нередност?
  • 9
    bora_bora avatar :-?
    bora bora
    • + 29

    И с какви пари?
    Може би баречто заем му брой!


    До коментар [#7] от "Филанкишията":
    "Разбира се, нито една държавна институция няма да попита откъде разни дрисльовци и дрисли вадят по 10, 20, 100 милиона ей така, от ръкава, за да си пазаруват бизнеси от национално значение. "



    Нередност?
  • 10
    enterfornone avatar :-|
    enterfornone
    • + 20

    До коментар [#8] от "The Core":

    Ти май не четеш? Фирмата собственик е регистрирана в Надежда.

    Нередност?
Нов коментар