Колко ще получат банките, консултирали сделките за Halliburton и Actavis

Комисионите за петте финансови институции може да стигнат 316 млн. долара

Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Петте банки от Уолстрийт, които са консултанти по обявените в понеделник сделки на енергийната компания Halliburton Co. и фармацевтичната Actavis на обща стойност 100 млрд. долара, може да получат 316 млн. долара за извършените услуги, съобщава Wall Street Journal.

Кои са консултантите

Goldman Sachs и Bank of America ще оберат лъвския пай, тъй като двете банки са консултанти по сделките за придобиване на Baker Hughes от Halliburton на стойност 34 млрд. долара и закупуването на Allergan Inc. от Actavis за 66 млрд. долара. Goldman Sachs беше избрана за консултант на Baker Hughes, докато Bank of America и Credit Suisse Group AG съветваха Halliburton по сделката. Очаква се трите банки да получат общо 143 млн. долара за услугите си, обяви Freeman & Co., цитиран от Wall Street Journal.

Halliburton, втората най-голяма компания за обслужване на петролни компании, се съгласи да купи третата по пазарен дял Baker Hughes, възползвайки се от спада на цените на суровия петрол. Това е и най-голямата сделка по придобиване на енергийна компания в САЩ за последните 3 години. С купуването на Allergan от Actavis компанията ще може да отговори на агресивната стратегия от страна на основния им конкурент Valeant Pharmaceuticals International Inc.

Goldman Sachs и Bank of America консултираха Allergan. За тази услуга двете финансови институции ще получат общо 92 млн. долара. JPMorgan Chase & Co., която консултираше Actavis по сделката, може да получи за услугите си до 81 млн. долара.

Позициите

С новите две големи сделки Goldman Sachs затвърди позицията си на най-голям консултант в сферата на сливанията и придобиванията. Общата стойност на сделките, по които финансовата институция е била консултант през годината, вече е 814 млрд. долара. Morgan Stanley, която не участваше като консултант по нито една от големите сделки, заема втората позиция с 653 млрд. долара. Citigroup Inc., която също не беше наета по нито една от двете сделки, изгуби четвъртата си позиция, а Bank of America се изкачи от пета на трета.

"Изключително горди сме от представянето си до момента и от стратегическите съвети и решения, които предоставихме на клиентите си през 2014 г.", каза говорителят на Citigroup Робърт Джулавиц пред Wall Street Journal.

1 коментар
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    2.5 avatar :-|
    2.5
    • + 1

    “С новите две големи сделки Goldman Sachs затвърди позицията си на най-голям консултант в сферата на сливанията и придобиванията.”

    Как мустакатия не се е светнал да ги ползва за банка Виктория?
    :-)

    Нередност?
Нов коментар