Близо 40% от компаниите са направили зелени иновации

Повечето предприятия финансират дейностите си за подобряване на енергийната ефективност предимно със собствени средства

"Зелените дейности" преобладават в по-големите фирми, които са по-отворени към международния пазар и работят в най-строго регулираните сектори на икономиката.
"Зелените дейности" преобладават в по-големите фирми, които са по-отворени към международния пазар и работят в най-строго регулираните сектори на икономиката.
"Зелените дейности" преобладават в по-големите фирми, които са по-отворени към международния пазар и работят в най-строго регулираните сектори на икономиката.    ©  Мария Съботинова
"Зелените дейности" преобладават в по-големите фирми, които са по-отворени към международния пазар и работят в най-строго регулираните сектори на икономиката.    ©  Мария Съботинова
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Близо 60% от българските предприятия разполагат с поне една система за оценка на въздействието върху околната среда, а 40% от тях са положили усилия да повишат своята енергийна ефективност. Това отчита специално "Проучване на зелените иновации в бизнеса", направено от експерти на фондация "Приложни изследвания и комуникации". Резултатите са включени в доклада "Зелени иновации.бг", който се изготвя за първи път и беше представен на Националния иновационен форум.

Системи за оценка на въздействието

Българските компании инвестират в мониторинг и управление на въздействието върху околната среда, когато става дума за ключови ресурси (например консумация на материали, енергия и вода, производство на отпадъци) или за да изпълнят изискванията на задължителните екологични стандарти. "Зелените дейности" преобладават в по-големите фирми, които са по-отворени към международния пазар и работят в най-строго регулираните сектори на икономиката (например минно дело), отчита докладът. Затова най-голям брой системи за екологичен отпечатък са регистрирани в преработващата промишленост, а минният сектор има най-висок процент на внедряването им - средно четири за всяко дружество.

Енергийна ефективност

Проучването на зелените иновации в бизнеса показва, че 40% от компаниите са направили усилия за повишаване на енергийната си ефективност, докато само 27% от тях са предприели мерки за намаляване емисиите на въглероден диоксид.

Средното българско предприятие избира по-евтини и прости решения, за да повиши енергийната си ефективност: смяна на дограма, поставяне на изолация на стените, замяна на осветителни тела. С увеличаване на размера на компанията обаче този модел се променя. Големите дружества инвестират в по-сложни "зелени мерки" като автоматизация, интелигентни системи за осветление, управление на енергията.

Над половината от предприятията, приложили една или повече мерки за енергийна ефективност, са намалили разходите си за електроенергия между 10 и 20%, отчита проучването. Повече от една от десет компании са успели да постигнат спестявания от над 25%.

"Фирмената репутация" е на първо място сред най-често посочваните причини за въвеждане на мерки за енергийна ефективност, следвана от "нови правила", "стандарти в частния сектор" и "оптимизиране на разходите". Мерките за енергийна ефективност в големите предприятия по-често се пораждат от новото задължително екологично законодателство и стандартите в индустрията, посочва докладът "Зелени иновации.бг".

Финансиране

Собственият капитал е преобладаващ при финансирането на "зелените мерки" във фирмите. Голяма част от българските компании не успяват да получат никакви външни инвестиции, за да направят своите дейности по-екологосъобразни, отчита проучването.

Основните публични източници за финансиране на екологични нововъведения са европейските фондове - например оперативна програма "Конкурентоспособност 2007 – 2013". Финансирането на малките и средните предприятия в сферата на зелените решения и ресурсната ефективност се допълва от три по-малки по размер източника: Фонда за енергийна ефективност и възобновяеми източници, програмата "Иновации за зелена индустрия, финансирана по линия на Норвежкия финансов механизъм в България, и Националния доверителен екофонд. Тези фондове са достъпни за по-широк кръг кандидати (например общини) и само част от техните ресурси са усвоени от частния сектор.

Какво представляват зелените иновации

Зелените иновации обхващат всички характеристики на останалите видове иновации, но включват и още два елемента:

- Те представляват иновация, която води до намаляване на отрицателното въздействие върху околната среда, независимо дали този ефект е бил съзнателно търсен, или е случаен.

- Обсегът на зелените иновации може да надхвърли традиционните граници на организацията, в която се създават, и да доведе до по-значими социални мерки, които да предизвикат промени в съществуващите социално-културни норми и институционалните структури.
Все още няма коментари
Нов коментар