Бюджетът на "Иновации за зелена индустрия" ще бъде усвоен напълно

Интересът към финансирането по норвежката програма е огромен

Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Единадесет милиона евро за насърчаване на зелените иновации и предприемачеството. Това e бюджетът на програмата "Иновации за зелена индустрия" в рамките на Норвежкия финансов механизъм, насочена към партньорски проекти на бизнеса. Програмата се администрира от норвежката държавна агенция "Иновация Норвегия" (IN). Безвъзмездната подкрепа обикновено е между 30 и 60% от стойността на проекта.

Досега са публикувани три обяви за набиране на предложения за финансиране. Получени са над 100 проекта на обща стойност 50 милиона евро. Оценката по първите две покани за кандидатстване вече приключи, одобрени са 22 проекта, 19 от които са с норвежки партньор, съобщи Венцеслава Янчовска, мениджър на офиса на "Иновация Норвегия", по време на информационен семинар в София .

По-голяма производителност, по-малко вреди на околната среда

"Черкезов" ООД е малка семейна фирма в с. Струмяни, Благоевград, която изработва изделия от мрамор, варовик и гранит и продава основно в Гърция и Италия. Компанията е с 20 заети и е сред одобрените за безвъзмездно финансиране по програмата "Иновации за зелена индустрия". Проектът е на стойност 383.5 хил. евро, от които 240 хил. евро са безвъзмездни. Средствата са за изграждане на пречиствателна станция и за покупка на модерна италианска линия за полиране на мрамор, съобщи Стойко Стойков, мениджър на проекта. По думите му основен проблем за компанията са отпадните води при полирането на мрамора. С пречиствателната станция разходът на води от 50 хил. куб метра годишно ще спадне до 5000, цикълът ще се затвори, а отрицателният ефект върху природната среда ще е нулев. Новата производствена линия е четири пъти по-производителна и ще подобри качеството на крайния продукт", обясни Стойков. Фирма "Черкезов" има норвежки партньор – Development Norway AS. Проектът е изпълнен за 12 вместо за 18 месеца.

По-малки разходи

Още една семейна фирма с 20 заети - "Инхом" - Белослав, е сред финансираните по програма "Иновации за зелена индустрия". Дружеството произвежда стъклени изделия в малки серии, ръчни, с нестандартни форми. От 2004 г. развива и туристическа дейност, като демонстрира пред посетителите как се изработва ръчно духана стъклария.

"Получихме финансиране от програмата, за да отидем до Осло и да си намерим норвежки партньор – Solenergi FUSen AS", обясни Мая Калчева, мениджър на проекта. Бюджетът му е 355 хил. евро, от които 238 хил. са безвъзмездни. Средствата са за покупка на линия за цветно стъкло и за изграждане на фотоволтаична инсталация с мощност 50 мегавата годишно, която ще произвежда енергия само за нуждите на предприятието. В резултат фирмата ще намали значително разхода на природен газ и на ел. енергия и ще рециклира 250 тона годишно отпадъчно стъкло.

"Инхом" получава за втори път безвъзмездни средства по норвежката програма "Иновации за зелена индустрия", уточни Мая Калчева. Финансирането от предишния програмен период е за създаване на нова фирма (според изискванията на програмата), отново с норвежки партньор, която произвежда екологична течност за гасене на пожари и за пълнене на пожарогасители.

"Програмата "Иновация Норвегия" е много гъвкава и изключително удобна за бенефициентите. Кандидатства се по електронен път, бумащината е сведена до минимум", коментира Мая Калчева. Стойко Стойков споделя нейното мнение. "Програмата е изключително прозрачна, с лесни и ясни правила, с отлична комуникация с управляващия орган. Атмосферата е неформална, спокойна и това обяснява пълното усвояване на средствата", обобщи Стойков.

Все още няма коментари
Нов коментар