🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Норвегия финансира зелени иновации за 11.5 млн. евро в България

Подкрепени са 32 проекта, насочени към екологична икономика

Три четвърти от проектите са в партньорство между организации от България и Норвегия
Три четвърти от проектите са в партньорство между организации от България и Норвегия
Три четвърти от проектите са в партньорство между организации от България и Норвегия    ©  Георги Кожухаров
Три четвърти от проектите са в партньорство между организации от България и Норвегия    ©  Георги Кожухаров
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Проекти за иновации в зелена индустрия за 11.5 млн. евро подкрепи Норвежкият финансов механизъм 2009 - 2014 (Norway Grants). Едноименната програма е насочена към реализация на бизнес намерения, свързани с развитието на екологична европейска икономика. Нейното мото е "Добре за бизнеса – добре за околната среда", обобщи Ане Лисе Рогнлидален, мениджър на "Иновации в зелена индустрия", при представянето на резултатите.

Близо 360 хил. евро среден размер на гранта

Оператор на програмата е държавната агенция "Иновация Норвегия", тя е сертифициращ и разплащателен орган и на практика няма посредник между нея и одобрената за финансиране компания.

Подкрепа от "Иновации в зелена индустрия" получават 19 малки български фирми, 6 – средни, 4 – големи, една държавна организация и три – неправителствени. Средният размер на безвъзмездното финансиране (грант) е приблизително 358 хил. евро, покриващи средно 46% от разходите. Двадесет и четири са партньорските проекти с норвежки организации. Крайният срок за изпълнение на проектите е 30 април 2016 г.

Досега "Иновации в зелена индустрия" е подкрепила дейности, насочени към разработване, внедряване, инвестиции и обучение, свързани с екологични технологии, иновативни продукти и услуги, повторно използване на отпадъци, енергийна ефективност, ВЕИ.

"Отпуснатите безвъзмездни средства дават възможност на българските инвеститори да освободят част от капитала си и да го насочат в други посоки или да инвестират в по-скъпи технологии, които не биха си позволили само със собствени средства. Крайният резултат е повишаване на ефективността и производителността на труда и като следствие от това на конкурентоспособността на фирмите. Освен това част от подкрепените проекти са в райони с висока безработица и създават работни места, включително и за ромското население. Програмата укрепва и двустранните отношения между България и Норвегия – 75% от проектите са реализирани в партньорство между организации от двете страни", обобщи Ане Лисе Рогнлидален.

По-малко разходи, по-голяма ефективност

Фирма "Хайтек" изгражда ново иновативно предприятие в община Баните, Смолянска област, за производство на брикети и пелети от отпадъчна дървесина. Инвестицията е за 517 800 евро, от които 300 хил. евро са безвъзмездни от програма "Иновации в зелена индустрия", уточни собственикът Симеон Борисов. По думите му след приключване на проекта предприятието ще произвежда годишно до 20 хил. тона екогорива и ще отвори 15 нови работни места в селски район с висока безработица. Фирмата е направила протопип на изделията и е получила златен медал за иновативност на есенния Международен панаир в Пловдив.

"Зелен монитор", или централизирана система за производствена поддръжка, базирана на състоянието, е проект на "Интерконсут България", който също е сред одобрените. Целта му е въвеждане на модерна софтуерна технология, с която в реално време се извличат данни и параметри от производствените машини, които се обработват в информация, графики и статистики и подпомагат вземането на решения за поддръжката, обясни Стоян Боев, собственик на фирмата. Проектът се изпълнява съвместно с норвежки партньори, бюджетът му е 1.430 млн. евро, от които 668 хил. евро са безвъзмездни.

Единственото държавно предприятие, чийто проект е получил одобрение по програмата, е фонд "Затворно дело". Целта на инвестицията е изграждане на зелен цех към Централния затвор в София за производство на панели и бойлери, загрявани от слънчевата енергия. Бюджетът е 493 хил. евро, от които безвъзмездни са 250 хил. евро. Вече са обучени 130 лишени от свобода, които ще работят в цеха. Държавното предприятие е регистрирало и търговска марка Sinox за продуктите, които предстои да бъдат тествани и пуснати на пазара, обясни ръководителят на проекта Явор Димитров.

Фондацията за биологично земеделие "Биоселена" в партньорство с Кралското норвежко дружество за развитие и Аграрния университет в Пловдив е получила 200 хил. лева грант за изграждане на пилотни инсталации в три кравеферми в страната за осигуряване на топла вода чрез ВЕИ, обяснява Стоилко Апостолов, управител на фондацията. Съфинансирането е 20 хил. лв., а избраните ферми са в Цар Калоян, Момино село, община Раковски, и с. Добродан, Троян.

По-голям бюджет

През 2009 - 2014 г. България е получила безвъзмездно 126.6 млн. евро по линия на Финансовия механизъм на Европейското икономическо пространство (ЕИП) и на Норвежкия финансов механизъм. Механизмите са приносът на Норвегия (която предоставя 97% от средствата), Исландия и Лихтенщайн за намаляване на икономическите и социалните различия в Европа.

Това е вторият програмен период за страната ни. Средствата са насочени към няколко приоритетни области - опазване и управление на околната среда, иновации за зелена индустрия, социално развитие, правосъдие и вътрешен ред, културно наследство, развитие на гражданското общество, стипендии.

Първият програмен период беше през 2007-2009 г., когато България получи 41.4 млн. евро за финансиране на проекти, свързани с опазване на околната среда и културното наследство, грижа за децата, Шенген, зелена енергия и др.

"Държавите донори вече са определили бюджет от 210 млн. евро за България през новия програмен период. След постигане на споразумение с ЕК предстоят преговори със страните, които ще получат средствата. Очаква се в средата на 2016 г. да има конкретни договорености, но отсега е ясно, че безвъзмездните средства за България са увеличени", съобщи Мариана Кордова, директор на дирекция "Управление на средствата от ЕС" в Министерския съвет.

Резултатите от програмата "Иновации в зелена индустрия"



- Подадени са били 110 проекта с искане за безвъзмездното финансиране за приблизително 49 млн. евро общо.

- Одобрени са 32 проекта с общ бюджет 24.8 млн. евро, от които 11.5 млн. евро безвъзмездни.

- Финансова подкрепа са получили 19 малки български фирми, 6 – средни, 4 – големи, една държавна организация и три – неправителствени.

- Двадесет и четири са партньорските проекти с норвежки организации.

"Иновация Норвегия"

"Иновация Норвегия" е държавна агенция, създадена със специален закон към норвежкото Министерство на търговията и промишлеността. "Тя е най-важният инструмент на норвежкото правителство за подкрепа на иновациите и развитието на норвежкия бизнес и нейната цел е да подкрепя основно малки и средни предприятия и предприемачи", обясни Ане Лисе Рогнлидален. От 2007 г. агенцията предлага финансови услуги в България и е програмен оператор на "Иновации в зелената индустрия" в България, Полша и Румъния, където управлява проектното портфолио от близо 123 милиона евро.
1 коментар
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    syo avatar :-|
    syo
    • + 1

    Евала.... дай боже повече средства за такива иновации

    Нередност?
Нов коментар