🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Износът и индустрията на Германия се забавят

Най-голямата европейска икономика вероятно е постигнала скромен ръст в края на 2014 г.

Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Износът и индустриалното производство на Германия са отбелязвали спад през ноември, което показва, че най-голямата икономика в Европа е завършила годината със задълбочаване на негативните тенденции. Според сезонно изгладените статистически данни износът е спаднал за втори преден месец. Свиването на експорта е с 2.1%, като същевременно вносът се е повишил с 1.5%, което е довело до свиване на излишъка по търговския баланс до 17.7 млрд. евро.

Неочаквано влошаване

Макар спадът на износа за ноември да беше очакван от анализаторите, техните средни прогнози бяха за по-умерено свиване с 0.2%, отбелязва Reuters. Данните на икономическото министерство същевременно показват, че индустриалното производство е спаднало с 0.1%, като основни фактори за това са спадът на строителната активност и на производството на енергия. Резултатът също се отличава от предварителните очаквания, които бяха за ръст с 0.4 на сто.

"Картината определено не е розова. Геополитическата ситуация, особено конфликтът с Русия и свързаната с това икономическа несигурност, ограничава растежа", коментира Александър Крюгер, икономист в Bankhaus Lampe. Той добавя, че макар производството все пак да е допринесло за ръста на БВП в последното тримесечие на годината, вероятно икономическия ръст за периода октомври - декември няма да надвишава 0.2%.

Разочароващата статистика за ноември се добавя към бизнес проучванията, които показват спадащо търсене за германските индустриални стоки. Новите поръчки за индустрията са спаднали с 2.4%, основно заради свитото търсене на високостойностни и капиталови продукти.

Икономически растеж

Повечето икономисти споделят опасенията, че Германия ще отбележи само скромен икономически ръст през четвъртото тримесечие след разочароващото повишаване на БВП през третото и неочакваното свиване през второто. Все пак някои данни дават положителни сигнали за растежа. Индикаторите на икономическото доверие отбелязаха подобрение в последните месеци на 2014 г., а пред октомври и ноември бе регистрирано покачване на продажбите на дребно.

Официалната прогноза на правителството за растежа за цялата минала година е 1.2%. Експортно ориентираната германска икономика обаче страда от спадащото търсене в основните търговски партньори на страната в еврозоната. Външните кризи също така се отразиха негативно на бизнес климата, което доведе до забавяне на инвестициите. Разбивката на статистическите данни показва, че през ноември износът към страните от Европейския съюз се е повишил с 4.8% на годишна база, но това не е могло да компенсира свиването с 3% на експорта към останалия свят.

Все още няма коментари
Нов коментар