🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Бизнес климатът в Германия се влошава и през октомври

Тенденцията за спад на кредитирането в еврозоната дава сигнали за омекване

Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Бизнес климатът в Германия е продължил да се влошава и през октомври, което е поредният сигнал за рисковете, пред които е изправено възстановяването на най-голямата европейска икономика. Същевременно статистиката показва омекване на тенденцията за спад на кредитирането в еврозоната, но анализаторите не очакват значимо възстановяване в сектора в скоро време.

Индексът на германското бизнес доверие Ifo е спаднал до 103.2 пункта през октомври спрямо 104.7 за предишния месец. Това е шести пореден месец на спад за показателя, който вече достига най-ниските си нива от две години. Предварителните очаквания на анализаторите бяха за по-умерен спад до 104.5 пункта. "Перспективите за германската икономика продължават да се влошават", изтъква президентът на института Ifo Ханс-Вернер Син, цитиран от Wall Street Journal.

Забавено възстановяване

През последните месеци се натрупаха редица лоши сигнали за състоянието на германската икономика, включително рязко забавяне на индустриалния сектор. Данните сочат, че растежът на икономиката ще е много по-нисък, отколкото се смяташе в началото на годината. В понеделник Германската търговска камара (DIHK) понижи прогнозата си за растежа на БВП през 2014 г. до 1.3% спрямо предишните очаквания за 1.5%. За следващата година прогнозата е понижена о 0.8%. Правителството и водещите анализатори също понижиха прогнозите си.

След като започна годината със солиден растеж, германската икономика неочаквано се сви през второто тримесечие. Според последните оценки за третото тримесечие в най-добрия случай може да се очаква минимален растеж, а данните от Ifo сочат, че последното тримесечие също е започнало слабо. "Германската икономика получава удари от много страни, но основен фактор, спъващ растежа, са международните кризи", отбелязва Мартин Ванслебен, изпълнителен директор на DIHK.

Като най-голяма икономика във валутния съюз Германия има значителен ефект върху развитието в цялата еврозона. Значението й се усилва на фона на това, че другите големи икономики в региона като Франция и Италия вече са изпаднали в стагнация или рецесия.

Кредитиране в еврозоната

В понеделник бяха публикувани и данни от Европейската централна банка, които показват някои предварителни сигнали за подобрение на банковото кредитиране. На годишна база кредитирането на домакинства и фирми е продължило да се понижава през септември, но с по-слаб темп от предишните месеци. "Данните са по-добри от очакваното и показват, че кредитният цикъл вече е достигнал най-ниската си точка. Това обаче все още не говори за силно възстановяване през следващите тримесечия", коментира анализаторът от ING Питър ван ден Хуте. През последните месеци ЕЦБ предприе редица мерки за стимулиране на кредитирането, включително понижаване на лихвите и отпускане на целеви дългосрочни заеми на банките в еврозоната.

1 коментар
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    xyha avatar :-|
    xyha
    • - 1
    • + 1

    Германците са машина , но горивото са американци , руснаци , останали европейци . Ако всички сме като немците да сме стигнали отдавна финала (апокалипсиса) :-)

    Нередност?
Нов коментар