🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Германската икономика дава нови сигнали за забавяне

Индексът на инвеститорското доверие ZEW спаднал под нулево равнище за пръв път от две години

Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

През октомври индексът на инвеститорското доверие в Германия ZEW е спаднал под нулево равнище за пръв път от две години, съобщава Reuters. Това показва, че най-голямата европейска икономика е все по-силно засегната от забавеното възстановяване в еврозоната и кризата в Украйна.

Месечното изследване на икономическото доверие, провеждано сред анализатори и инвеститори, показва спад на индекса ZEW за десети пореден месец до ниво от -3.6 пункта спрямо 6.9 за предишния месец. Това е най-слабото отчитане от ноември 2012 г. и е значително по-ниско от средната прогноза на анализаторите за позитивно ниво от 1 пункт. Пазарът реагира на данните с поскъпване на германските държавни облигации, които се считат за сигурен актив.

Влошени очаквания

Подиндексът за текущите икономически условия е спаднал до ниво от 3.2 пункта през този месец спрямо 25.4, отчетени през септември. Това е най-ниското ниво от четири години и отново се разминава значително с предварителните очаквания за по-умерен спад до 18 пункта. Показателят на очакванията за цялата еврозона е спаднал до 4.1 пункта спрямо 14.2 за предишния месец. Индексът ZEW е изготвен чрез анкети сред 223 анализатори и инвеститори, проведени между 29 септември и 13 октомври.

Изследванията за икономическото доверие и статистиките показват задълбочаващо се влошаване на германската икономика през последните месеци. Президентът на института ZEW Кламенс Фюст заявява, че не изключва възможността страната да изпадне в техническа рецесия – свиване на БВП в две поредни тримесечия. През периода април - юни икономиката на Германия се сви неочаквано с 0.2 на сто, а все повече анализатори очакват статистиката да покаже спад и през третото тримесечие. През август производството и новите поръчки в индустрията, както и износът спаднаха до най-ниските си нива от януари 2009 г.

Календарни ефекти

"Финансовите инвеститори започват да гледат все по-негативно на перспективите пред германската икономика. Календарните ефекти могат да обяснят донякъде забавянето през август, но цялостната инерция за растеж определено намалява", коментира пред Bloomberg Томас Харджис, икономист в Barclays.

Финалните данни на Евростат за индустриалното производство в еврозоната показват по-голям от очакваното спад през август. Производството в региона се е свило с 1.8% спрямо юли и с 1.9 на сто спрямо същия месец на миналата година. Основен фактор е спадът с 4.8% на производството на капиталови стоки. В Германия спадът на производството през август достига 4.3% на месечна и 2.8% на годишна база.