🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Малките и средните фирми - отново на фокус

Божидар Лукарски представи приоритетите в работата на икономическото министерство

Министър Божидар Лукарски (в средата) и заместник-министрите Даниела Везиева и Любен Петров
Министър Божидар Лукарски (в средата) и заместник-министрите Даниела Везиева и Любен Петров
Министър Божидар Лукарски (в средата) и заместник-министрите Даниела Везиева и Любен Петров    ©  АНЕЛИЯ НИКОЛОВА
Министър Божидар Лукарски (в средата) и заместник-министрите Даниела Везиева и Любен Петров    ©  АНЕЛИЯ НИКОЛОВА
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Подобряване на бизнес средата, съчетано с намаляване на административната тежест, насърчаването на малките и средните предприятия и максимално усвояване на евросредства. Това ще бъдат  приоритети в работата на министъра на икономиката Божидар Лукарски, който представи в понеделник екипа си и основните задачи пред него.

Повече прозрачност, по-малко корупция

Министърът обеща електронно провеждане на процедурите по обществени поръчки за осигуряване на повече прозрачност и по-малко разхищения на публични средства. До края на март се очаква да бъде готов т.нар. трети пакет с мерки за намаляване на административната тежест за бизнеса. Това е "мантра", която подхваща всяко правителство, идващо на власт. Министър Лукарски обаче уточни, че очакваният ефект от мерките, които предвижда в тази насока, е 113 млн. лв. Фокусът ще бъде върху режимите, свързани с технически и метрологичен контрол, очакват се предложения и от останалите министерства и институции в страната. Намеренията на министъра са занапред административните актове да се обсъждат в Съвета за икономически растеж, който подновява работата си след многогодишно прекъсване. Предвижда се също осигуряване на "втори шанс" за предприемачи, които са фалирали по независещи от тях обстоятелства, като им се даде възможност да уредят задълженията си до три години.

Насърчаването на малките и средните предприятия – втори приоритет в работата на екипа, ще става чрез насърчаване на експорта и подобряване достъпа на фирмите до пазарите на трети страни. На фокус е работата на търговските аташета зад граница, които си били 63 до края на 2014 г., а сега са 61, тъй като двама (в Москва и Франкфурт) са прехвърлени към Министерството на туризма. Годишно разходите за поддръжката на търговски представителства са около 6 млн. лв., но тази година бюджетът е намален с повече от 1 млн. лв., съобщи зам.-министър Любен Петров. По думите му статистиката показва, че 85% от чуждите инвестиции идват от държави, в които България има търговско аташе, 85% от износа се насочват към такива страни, а 94% от туристите също са от дестинации, в които България има търговски представителства. Ето защо въпреки свиващия се бюджет страната ни ще търси възможности следващата година да разшири броя на държавите, в които има търговски служби, допълни Петров.

Европейско финансиране

Бюджетът на оперативна програма "Иновации и конкурентоспособност" е 1.39 млрд. евро. Програмата е подадена в срок до Европейската комисия, очакванията са да бъде одобрена до края на февруари, началото на март, прогнозира Лукарски. Прозрачното и максимално усвояване на европейските средства е третият приоритет в работата на икономическото министерство, съобщи още той. Сред най-важните мерки в тази посока е предвидената възможност за електронно подаване на документи до етап оценка на проекти, кандидатстващи за финансиране.

Насърчаването на инвестициите в сектори с висока добавена стойност е следваща цел на екипа. Предстоят промени в Закона за насърчаване на инвестициите, като се отчитат спецификите на отделните сектори – особено при информационните технологии. Софтуерни фирми вече се оплакаха, че законът създава неравнопоставеност на българските с чуждестранните компании в частта възстановяване на осигурителни вноски. Обмисля се също насърчаване на частните инвестиции в иновативни предприятия чрез Националния иновационен фонд.

Министерството ще работи и за създаване на адекватна връзката между образование, пазар на труда и бизнеса. Предвиждат се мерки за насърчаване на дуалната система за обучение (учене чрез работа), както и за развитие на тренировъчни предприятия в училищата и насърчаване на предприемаческата култура сред учениците.

Основни приоритети в работата на Министерството на икономиката

- Подобряване на бизнес средата и намаляване на административната тежест

- Насърчаване на малките и средните предприятия

- Прозрачно и максимално усвояване на европейските средства

- Насърчаването на инвестициите в сектори с висока добавена стойност

- Създаване на адекватна връзката между образование, пазар на труда и бизнеса
4 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    cinik avatar :-|
    cinik
    • + 8

    "- Насърчаване на малките и средните предприятия"

    >>> Демагогията от последните 3 парламента продължава с пълна сила. Докато доходите на едноличните търговци продължават да се облагат с извънредната наказателно-назидателна ставка от 15% , всякакви клетви, мили очи, или обратното - пламенни речи с кървясали под влиянието на определени медикаменти очи, не струват нищо.

    Нередност?
  • 2
    kapitalcho avatar :-|
    kapitalcho
    • + 10

    До коментар [#1] от "cinik":

    Остви 15 % ставка-ти да видиш мудността при откриване/опериране на фирма с десетките ненужни регулации/лизенции/накъдръна и мудна администрация плюс корумпираните калинки..............които примат закони след закони с една едиснтвена цел:
    -винаги да си в нарушение
    -колкото по мудно/бавно/трудно става цялата работа,толкова по добре
    -"този който има фирма задължително е много богат и трябва поне 10 кожи от гърба му да смъкнем".

    Нередност?
  • 3
    vjacho avatar :-|
    Вячеслав Атанасов
    • + 8

    О.К. Насърчени сме.Откачайте сега прангите!Една по една.Много сме насърчени,но прангите ни убиват.

    Нередност?
  • 4
    Slick avatar :-|
    Slick
    • + 2

    Парен каша духа. Чакаме намаления на данъци и облекчения при административни действия. Дотогава можете да изпечатате тия свети слова на А3, да ги навиете на фунийка и ... да люпите семки в нея

    Нередност?
Нов коментар