🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Брюксел одобри програма "Иновации и конкурентоспособност"

Тя е с бюджет от около 1.39 млрд. евро до 2020 г.

Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Европейската комисия одобри оперативната програма "Иновации и конкурентоспособност" на България за периода 2014 - 2020 г. Тя е насочена директно към малките и средните предприятия в страната и е с бюджет от около 1.39 млрд. евро, като 1.18 млрд. от тях са от Европейския фонд за регионално развитие (ЕФРР).

Приоритети

Програмата има четири приоритетни оси, всяка от които със свои инвестиционни приоритети, и пета ос за техническа помощ:

- Технологично развитие и иновации: 250 млн. евро от ЕФРР (21.24% от бюджета). Подкрепата в рамките на тази приоритетна ос е насочена към развитие на сътрудничество между предприятията и между бизнеса и научните среди с цел внедряване на иновации.

- Предприемачество и капацитет за растеж на малките и средните предприятия: 593 млн. евро от ЕФРР (50.17% от бюджета). Очаква се да бъдат финансирани производствени инвестиции за подобряване капацитета на компаниите.

- Енергийна и ресурсна ефективност на предприятията: 264 млн. евро от ЕФРР (22.35% от бюджета). Ще бъдат подкрепени различни видове дейности, водещи до намаляване на енергоемкостта и повишаване ефективността на използваните природни ресурси.

- Премахване на пречките в областта на сигурността на доставките: 38.2 млн. евро от ЕФРР (3.24% от бюджета). Включва втора фаза на проекта за изграждане на междусистемна газова връзка България – Сърбия.

- Техническа помощ: 35.4 млн. евро от ЕФРР (3% от бюджета).

Около 25% от средствата по програмата ще бъдат предоставени под формата на финансови инструменти - например гаранции по банкови заеми, дялови инвестиции.

Актуално за 2015

През 2015 г. се предвижда прием на проектни предложения по три схеми на програма "Иновации и конкурентоспособност". Очаква се през март да бъде отворена процедурата "Подобряване на производствения капацитет на малките и средните предприятия". Тя е с бюджет 293 374 500 лева и ще финансира покупката на дълготрайни материални и нематериални активи. До края на годината са планирани още два приема на проекти по тази схема.

През септември ще бъде отворена процедурата "Подкрепа за иновации в предприятията", а стартът на схемата "Енергийна ефективност в малките и средните предприятия" ще бъде обявен през декември с бюджет 97 791 500 лв.

 

Очаквани резултати от програмата

- подпомагане на повече от 9000 предприятия чрез безвъзмездни средства и финансови инструменти

- мобилизиране на повече от един милиард евро частни инвестиции

- увеличаване дела на иновативните предприятия

- увеличаване производителността на малките и средните предприятия

- принос към намаляване на потреблението на енергия в икономиката.

Все още няма коментари
Нов коментар