🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

КЗК разреши на германската PHW да купи част от "Лудогорско пиле"

Очаква се сделката да доведе до разширение на задграничните пазари на българското дружество

Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Комисията за защита на конкуренцията (КЗК) разреши на германската "Паул Весйохан & Ко. ГмбХ III" (PHW) и "Бългериън американ фуудс лимитид" да придобият съвместен контрол върху три фирми - "Амета холдинг", "Камчия" и "Търговска компания".

Антимонополният орган е направил оценка на концентрацията и е установил, че съвместното предприятие (джойнт венчър) няма да доведе до създаване или засилване на господстващо положение, което да пречи на ефективната конкуренция.

Добре познати участници

Разрешението за сделката беше поискано през февруари. PHW е най-голямата в птицевъдния бранш в Германия, където продава птиче месо и продукти от него под търговската марка Wiesenhof. Компанията търгува в цяла Западна Европа и под други търговски марки, но е слабо представена в останалата част от континента. Досегашният й бизнес модел включва съдружие с местни партньори зад граница, последвано от разширяване на пазарите. Пример за това са съвместните птицевъдни и преработвателни предприятия в Полша (Drobimex и Bomadek) и Холандия (Esbro).

"Амета холдинг" е 100% собственост на "Бългериън американ фуудс лимитид", която се свързва с Българо-американския инвестиционен фонд (БАИФ). "Амета" обединява птицефермите с кланица "Пилко" и Лудогорско пиле" в Разград, фуражния завод "Росица" - Павликени, "Свиневъдство Аспарухово" край Плевен. През есента на миналата година холдингът купи на търг активите на обявената в несъстоятелност "Галисман" - Шумен, и основа ново дружество - "Ферма Енево".

"Камчия" и "Търговска компания" са с малтийска регистрация, но също работят в птицевъдния бранш и имат допирни точки с "Амета".

Възможни параметри на сделката

Няма официална информация за разпределението на акциите нито за цената, но според близки до сделката източници собствеността ще бъде разделена поравно между германския и американския собственик. Според консултанти оценката за 100% от "Амета холдинг" е годишната печалба на компанията преди лихви, данъци и амортизация (EBIDTA), умножена по пет. Сходни сделки за производители на храни в региона досега се движат в порядъка 4-6 пъти EBIDTA, уточни анализатор. Ако се приложи този коефициент към консолидираната печалба на "Амета", оценката е от порядъка на 56 млн. лв. Предполага се, че цената на сделката е за половината от тази сума.

Какви са очакванията

Българският холдинг може да предложи местно ноу-хау, високотехнологично оборудване, традиции, добри пазарни позиции и в България, и в региона. По неофициална информация компанията държи 30-35% от пазара на пилешко в страната. Очаква се инвестицията в неизползваните все още мощности във "Ферма Енево" плюс германският опит и международните дистрибуторски канали на PHW да доведат до по-бърз растеж на българската компания и до разширение на задграничните й пазари. Възможните дестинации се свързват не само с Балканския регион, но и с Централна и Югоизточна Европа и дори с арабския свят, за където е нужна специална кланица (халал).

Предполага се също, че смесеното предприятие е първа стъпка за окончателно излизане на американския собственик от българския пазар. БАИФ беше създаден от Конгреса на САЩ по Закона за подпомагане на демокрацията в Източна Европа. През 1998 г. той стана мажоритарен собственик на "Амета", но след влизането на България в ЕС се оттегли от страната, като продаде или преобразува акционерните си участия в български компании.

Все още няма коментари
Нов коментар