🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

"Пилко" - Разград, инвестира 3.9 млн. лв. в модернизиране и в изграждане на фотоволтаици

Проектът се финансира от Програмата за развитие на селските райони 2014-2020 г. и ще приключи през 2025 г.

Фотоволтаичната инсталация от 547 kWp е вече изградена.
Фотоволтаичната инсталация от 547 kWp е вече изградена.
Фотоволтаичната инсталация от 547 kWp е вече изградена.    ©  Пилко
Фотоволтаичната инсталация от 547 kWp е вече изградена.    ©  Пилко
Бюлетин: Ритейл Ритейл

Всяка седмица получавайте най-важното и интересно от ритейл сектора във вашата поща

Месопреработващото предприятие "Пилко" - Разград, инвестира 3.909 млн. лв. в подмяна на производствено оборудване и изграждане на фотоволтаични централи. Половината от сумата е субсидия по линия на Програмата за развитие на селските райони 2014-2020 г. Проектът ще приключи в средата на 2025 г., съобщиха от компанията за "Капитал".

Част от дългосрочна програма

Инвестицията е част от дългосрочна фирмена програма за обновяване на производствения процес със следващо поколение технологии и използване на ВЕИ за собствени нужди. Подмяната на оборудването е свързана изцяло с модернизация, допълнителна дигитализация и нови решения за процеси, които вече са автоматизирани. "Очакваме въвеждането на тези нови технологии да ни направи по-гъвкави и по-добре организирани, да подобрим планирането си и повишим ефективността на разпределение на продуктите по различните канали за реализация", коментираха от "Пилко" за "Капитал".

Фотоволтаикът от 547 kWp е вече изграден и е разположен върху покривите на две от сградите в птицекланичния комплекс в Разград. Предстои строителство на втора инсталация, която ще е с по-малка мощност. Всички соларни панели, които компанията изгражда, са за собствени нужди, като очакванията са в пик на производство те да задоволяват 10% от консумацията на ел. енергия.

"Пилко" изпълнява инвестиционна програма от начало 2020 година, която е с общ бюджет 30 милиона евро. Компанията вече обнови технологиите си в люпилнята и фермите за отглеждане на птици, уточниха от дружеството за "Капитал".

Очаквания за 2024

"Пилко" ЕООД е част от "Амета холдинг" - притежание на един от най-големите производители на пилешко в Европа - германската PHW. Българската група включва фуражен завод, птицеферми, люпилни, преработвателно предприятие, извършва търговия със зърно и с пилешко месо с марката "Лудогорско пиле". Компанията продава в страната, както и в Гърция, Румъния, Италия, Северна Македония, Кипър, Косово, Албания, Германия и Централна Европа, и е международен доставчик на KFC.

"През 2024 очакваме да поддържаме и развиваме българския пазар, който е най-значимият за нас, но и да разширим присъствието си в държави, които предоставят възможност за реализация на специфични продукти с добавена стойност. Фокусираме се върху пазари и сегменти, които предоставят по-добри възможности за дългосрочни корпоративни сътрудничества, ползотворни и за клиентите, и за нас. Основната задача е да запазим предвидимостта за нашите продукти и да осигурим стабилност за всички участници във веригата на доставки", обобщиха от "Пилко" за "Капитал".

Според Търговския регистър за 2022 г. "Пилко" отчита 250.841 млн. лв. приходи от продажби (32% ръст спрямо 2021) и 12.331 млн. лв. печалба. Очакваният ръст на оборота за 2023 е 4.5%.

Все още няма коментари
Нов коментар