🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Германската сделка на "Лудогорско пиле"

Групата PHW ще купи половината от разградския холдинг "Амета" от американския собственик

Разградската "Амета" и старозагорската "Градус" имат по около 30-35% пазарен дял всяка
Разградската "Амета" и старозагорската "Градус" имат по около 30-35% пазарен дял всяка
Разградската "Амета" и старозагорската "Градус" имат по около 30-35% пазарен дял всяка    ©  НАДЕЖДА ЧИПЕВА
Разградската "Амета" и старозагорската "Градус" имат по около 30-35% пазарен дял всяка    ©  НАДЕЖДА ЧИПЕВА
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Разград е един от двата града, в които се произвежда най-много пилешко. То е българско, но всъщност е интернационално. От 17 години производството е собственост на създаден от американското правителство инвестиционен фонд. От тази година в рецептата му влиза и германски капитал. Причината - половината от акциите на разградския производител на "Лудогорско пиле" "Амета" до един-два месеца ще са притежание на един от най-големите производители на пилешко в Европа - германската PHW.

Сделката е с интересен вкус поне по две причини. Първо, на пазара от пет години чуждестранните инвеститори масирано напускат страната, а в случая такъв влиза. При това с многогодишен опит в сектора на закупувания бизнес и многомилиарден финансов ресурс. И второ, още по-приятно като новина - че българската компания ще стане център на германската експанзия в региона, а и отвъд него.

Първата половина

Сделката не беше обявена официално нито от купувача, нито от продавача. Тя обаче е видима от поисканото разрешение за нея в Комисията за защита на конкуренцията (КЗК). Оттам става ясно, че германската група PHW ("Паул Весйохан & ко."), се е договорила да направи съвместно предприятие с "Амета холдинг", "Камчия" и "Търговска компания". Според близки до сделката източници собствеността ще е разделена 50:50. Извън американската "Амета" другите две дружества са на компании с малтийска регистрация, но също се занимават с птици и фураж и имат допирни точки със собственика на "Лудогорско пиле".

Преговорите между PHW и "Амета холдинг" се водят от пролетта на миналата година, но са навлeзли в интензивна фаза през есента, т.е. сделката е станала сравнително бързо. Тя много вероятно ще е само първата стъпка и е възможно в средносрочен период (3-5 години) германската група да придобие 100% от холдинга. Логиката е, че американската концепция за държавни инвестиции в страните от Източна Европа е във фаза излизане, защото страната вече се води пазарна икономика. Те вече го направиха от банката БАКБ и от няколко фонда за недвижими имоти. При "Амета" собственикът е от този тип, затова излизането е очаквано. От друга страна, с първоначална покупка на 50% германският купувач си гарантира, че може първо да установи дали инвестицията е добра и да вземе решение дали иска да придобие цялата компания.

Информация за цената няма. По оценка на консултант оценката за 100% от "Амета холдинг" е годишната печалба на компанията преди лихви, данъци и амортизация (EBIDTA), умножена по пет. Друг анализатор обясни, че няма много сходни сделки за производители на храни в региона, но те са се движили в порядъка 4-6 пъти EBIDTA. Ако се приложи този коефицент към консолидираната печалба на "Амета", оценката е от порядъка на 56 млн. лева. Съответно предполага се, че цената на сделката е за половината от тази сума.

За самия производител в България сделката също е позитивна новина. Позициите му на местния пазар и сега са стабилни (виж карето). Наскоро "Амета" създаде и ново дружество - "Ферма Енево", където всъщност са купените от нея и все още неизползвани активи на "Галисман". За "Лудогорско пиле" новият съдружник пък е ценен не само като стратегически инвеститор в производството, но и най-вече с международните си дистрибуторски канали. Според източници, запознати с намеренията на PHW, те включват разрастване на задграничните пазари не само в Балканския регион, но и в Централна и Югоизточна Европа и арабския свят.

Германският купувач

Групата PHW е семейна компания, която носи името на своя основател. В холдинговата структура, чиято централа е в Рехтерфелд, Долна Саксония, влизат над 35 самостоятелни предприятия за производство, преработка и дистрибуция на прясно и замразено птиче месо и отглеждане на птици. Отделно подразделение на групата е фокусирано върху фуражите и ветеринарните медикаменти. Третото направление в дейността на PHW се занимава с производство на витамини, антиоксиданти и разтворими таблетки за хранителната и фармацевтичната индустрия.

Според сайта на PHW в нея работят около 6000 души. Компанията има над 2.3 млрд. евро оборт за стопанската 2013/2014 г., което е увеличение от 3.7% спрямо предходната. За последните пет години инвестициите й са за над 511 млн. евро, като само за последната те са 66.6 млн. евро.

PHW е най-голямата в птицевъдния бранш в Германия и продава своите продукти под марката Wiesenhof. Компанията търгува в цяла Западна Европа и под други марки, но е слабо представена в останалата част от континента. В Германия тя притежава шест люпилни, 10 кланици, преработвателна фирма и ветеринарна лаборатория. Досегашният й бизнес модел включва съдружие с местни партньори зад граница с цел разширяване на пазарите. Съвместни птицевъдни и преработвателни предприятия тя има в Полша (Drobimex и Bomadek) и Холандия (Esbro).

Обектът на сделката

"Амета холдинг" обединява птицефермите с кланица "Пилко" и "Лудогорско пиле" в Разград, фуражния завод "Росица" - Павликени, и "Свиневъдство Аспарухово" край Плевен. Кланицата е с капацитет 60 хил. пилета на ден, фуражният завод произвежда 10 хил. тона годишно, а готовата продукция от месо е 3000 тона месечно.

"Амета холдинг" е 100% собственост на "Бългериън америкън фуудс лимитид", свързана с Българо-американския инвестиционен фонд (БАИФ). Той бе създаден от Конгреса на САЩ по Закона за подпомагане на демокрацията в Източна Европа. През 1998 г. БАИФ стана мажоритарен собственик на "Амета", но след влизането на България в ЕС се оттегли от страната, като продаде или преобразува акционерните си участия в български компании.

През есента на миналата година холдингът купи на търг активите на обявената в несъстоятелност "Галисман", Шумен - 44 504 кв.м дворно място, девет сгради (сред които складове, администрация, фуражен цех, силози за зърно), производствено оборудване, машини и апаратура, превозни средства. Те са станали притежание на "Амета" за минимум 3.23 млн. лв. - толкова е оценката на имуществото, публикувана в официално съобщение на синдика, под която офертите не може да падат.

Дружеството изнася 35% от продукцията си в Румъния, Гърция, Македония, Кипър и е международен доставчик на KFC.

Според Търговския регистър холдингът има 195 млн. лв. приходи за 2013 г. , което е с 11% повече спрямо 2012 г., и очаква 2% ръст на този показател за 2014. На вътрешния пазар групата продава под марката "Лудогорско пиле", а на външните – под "Амета" (името е измислено специално така, че да се пише еднакво и на кирилица, и на латиница). В момента холдингът няма кредити. В него работят 740 души.

През 2006 - 2008 г. "Амета" разшири и реконструира кланицата си и отвори ново предприятие за разфасоване и пакетиране. През 2012 инвестира 1.5 млн. евро, от които един милион - в изграждането на нова пречиствателна станция. Като цяло направените инвестиции от групата се изчисляват на 15 млн. евро за периода от 2006 г. досега.

Другите две дружества – предмет на сделката, са в същия сектор. "Камчия" отглежда птици и произвежда и търгува с птиче месо, яйца и яйчни продукти. Според Търговския регистър фирмата е собственост на "Лайвсток дивелъпмънт корпорейшън лимитид" - Малта. През 2013 "Камчия" има 29.6 млн. лв. приходи, което е с 20% повече спрямо предходната година. При данните за кореспонденция на компанията е посочен имейл за връзка с разширение @ameta.bg. "Търговска компания" е също притежание на регистрираното в Малта "Комодити трейдинг лимитед". Иначе тя се занимава с отглеждане на птици и търговия със зърно. За 2013 отчита намаление на приходите - 19 млн. лева срещу 23.7 млн. лв. за 2012 г. - резултат от намалението на цените на зърното. Към 2006 г. "Амета" е държала дял от 7.9%.

Българският пазар

"През последните години секторът произвежда около 100 хил. тона птиче месо годишно. От тях около 70 хил. тона е месо от бройлери, а останалото – кокоше и патешко", съобщи д-р Димитър Белоречков, председател на Съюза на птицевъдите. По данни на НСИ за 2013 г. този пазар се оценява на 355.8 млн. лева.

"На пазара на пилешко играчите са три: "Амета", "Градус" и нерегламентираният внос." Така образно описват ситуацията в страната мениджъри на фирми от бранша. По неофициална информация "Амета" и старозагорската "Градус" имат по около 30-35% пазарен дял всяка.

Проблемът с нерегламентирания внос на пилешко в страната не е нов, но няма точен измерител. В бранша обаче отчитат, че в последните две години има затягане на контрола по митниците и опити за пресичане на ДДС измамите.
7 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    dragozow avatar :-|
    Кум Вълчан
    • - 23
    • + 12

    Дано да почнат да ги скубят, че сега ме е страх да си купя такова пиле.

    Нередност?
  • 2
    teob avatar :-|
    Теодоси Бялков
    • - 5
    • + 28

    До коментар [#1] от "dragozow":

    Не са им лоши пилетата :)

    Нередност?
  • 3
    dragozow avatar :-|
    Кум Вълчан
    • - 20
    • + 23

    Ми колкото пъти съм купил все е с перушината, като че ги скубе някой сляп. Хубави са, анаболни и с бицепси.

    Нередност?
  • 4
    nemakvonavi avatar :-|
    Nakom
    • - 13
    • + 7

    щом доставят на КъФъЦъ , може и двуглави да са

    Нередност?
  • 5
    gabera avatar :-|
    gabera
    • - 2
    • + 9

    До коментар [#4] от "Nakom":

    А пък аз тъкмо си помислих, че щом доставят на КФС, вече ще съм по-спокойна като хапвам там!

    Нередност?
  • 6
    liubo...otdale4 avatar :-|
    liubo...otdale4
    • - 6
    • + 3

    До коментар [#5] от "gabera":


    М0й съвет: Не хапвайте там! Мой приятел работи 4 години в KFC, колко истории съм чул ... мале-мале ...


    Нередност?
  • 7
    kamendc avatar :-|
    Камен
    • - 4
    • + 3

    Вижте хубаво този детайл за германския купувач:
    "Отделно подразделение на групата е фокусирано върху фуражите и ветеринарните медикаменти."
    Тези ветеринарни медикаменти са антибиотици и хормони за растеж, които се смесват с храната на пилетата, защото те са наблъскани в птицефермата и много лесно се разболяват от неестествените условия там.
    Ако ви се яде пилешка супа - на село от баба, от кокошка, гледана на двора.
    Индустриално пиле - не, мерси.

    Нередност?
Нов коментар