🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Испанската Abertis отделя телекомуникационния си бизнес

Cellnex Telecom ще се превърне в най-големия самостоятелен оператор на телеком инфраструктура в Европа

Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Испанската инфраструктурна компания Abertis ще отдели телекомуникационния си бизнес в самостоятелно дружество, съобщава Financial Times. Подразделението ще бъде листнато на испанската фондова борса, като според някои прогнози капитализацията му може да достигне около 4 млрд. евро. Това ще е едно от най-големите първични публични предлагания в европейския телекомуникационен сектор през тази година.

Амбиция за растеж

Abertis ще продаде 55% от своя бизнес с телеком инфраструктура, който наскоро беше преименуван на Cellnex Telecom. Отделянето от Abertis е част от плановете на компанията за бързо разрастване на операциите чрез изкупуване на кули за мобилни комуникации в цяла Европа. Очаква се делът на Abertis да бъде изкупен от различни институционални инвеститори.

Cellnex Telecom ще се превърне в най-големия самостоятелен оператор на инфраструктура за безжични комуникации в региона по брой на кулите и един от най-големите собственици на такава инфраструктура. Компанията оперира и притежава портфолио от 15 170 инфраструктурни обекта, от които половината са разположени в Испания. През миналия месец Cellnex финализира сделката по придобиване на кули за мобилна връзка от Telecom Italia и обяви, че обмисля редица други сделки в Европа, чрез които да подсили портфолиото си от радио-, телевизионни и мобилни кули.

Cellnex Telecom ще оперира напълно самостоятелно от Abertis, която от своя страна планира да използва приходите от продажбата за разширяване на мрежата си от пътища с тол-такси и за увеличаване на възвращаемостта за акционерите. "Гледайки напред, ние виждаме значителен потенциал за растеж в телеком инфраструктурата в Европа предвид благоприятната динамика на пазара", коментира главният изпълнителен директор на Cellnex Telecom Тобиас Мартинес.

Сектор с перспектива

Самостоятелните оператори на телекомуникационна структура като Cellnex все още са рядкост в Европа за разлика от САЩ и части от Африка. В тези региони групи като American Tower и IHS изкупуват хиляди обекти и после ги отдават под наем на мобилните оператори за предлаганите от тях безжични услуги. Операторите могат да използват един обект за услугите на многобройни телекоми, което води до икономии на разходи от мащаба.

Европейските телекоми като цяло предпочитат да са собственици на мобилната си инфраструктура, макар вече да се наблюдават сигнали за бавна промяна на тази политика. Освен сделката между Telecom Italia и Cellnex подобно споразумение се подготвя от друг италиански телеком - Wind.

Abertis, чиято централа се намира в Барселона, разполага с около 1200 служители и през миналата година е генерирала приходи в размер на 436 млн. евро. Печалбата преди лихви, данъци, обезценки и амортизация възлиза на 178 млн. евро. Подготвяният борсов дебют на Cellnex ще е втората голяма сделка в сектора в Европа от началото на годината. През февруари вторият най-голям телеком оператор в Швейцария, Sunrise, набра над 2 млрд. швейцарски франка при първичното си публично предлагане. Тази сделка дава възможност на инвестиционния фонд CVC да излезе от контрола над телекома.

Условията за излизане на борсата в региона се подобряват заради политиката на Европейската централна банка, която се опитва да стимулира икономиката на еврозоната чрез мащабна програма за изкупуване на активи. Тези усилия облагодетелстват капиталовите пазари в региона, които привличат повече инвеститори, търсещи висока доходност.

Все още няма коментари
Нов коментар