🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Словакия продава дела си от 49% в Slovak Telekom

Правителството пуска акциите на борсите в Братислава и Лондон.

Допълнителните средства могат да помогнат на премиера Роберт Фицо да увеличи данъчните облекчения за гражданите, тъй като догодина предстоят избори
Допълнителните средства могат да помогнат на премиера Роберт Фицо да увеличи данъчните облекчения за гражданите, тъй като догодина предстоят избори
Допълнителните средства могат да помогнат на премиера Роберт Фицо да увеличи данъчните облекчения за гражданите, тъй като догодина предстоят избори    ©  RADOVAN STOKLASA
Допълнителните средства могат да помогнат на премиера Роберт Фицо да увеличи данъчните облекчения за гражданите, тъй като догодина предстоят избори    ©  RADOVAN STOKLASA
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Държавата ще продаде дела си от 49% в Slovak Telekom, която е най-голямата телекомуникационна компания в Словакия. Правителството реши да пусне за приватизация акциите, след като разговорите за потенциално придобиване от Deutsche Telekom, която е собственик на 51% от капитала, не завършиха успешно, съобщава Financial Times.

Очакваните постъпления

Компанията предлага фиксирани телефонни услуги, широколентов достъп до интернет и платени телевизионни услуги. Планира се акциите да бъдат листнати на борсите в Братислава и Лондон. Citigroup и JPMorgan координират заедно емисията, а Erste Group и Wood & Co. са водещите мениджъри. Местните медии оценяват, че приходите от продажбата могат да достигнат 800 млн. евро.

"Първичното публично предлагане ще маркира важна следваща стъпка в нашето развитие и ще предостави повече прозрачност за стойността, която предвиждаме да създадем", заяви главният изпълнителен директор на Slovak Telekom Мирослав Майорош.

От компанията не дават информация за цената, на която ще предложат акциите или кога ще го направят, но първоначалните намерения на Братислава бяха до края на годината да има сделка.

Deutsche Telekom, която е собственик на T-Mobile, проведе задълбочено обсъждане със словашкото си поделение за закупуването на държавния дял, преди правителството да обяви IPO-то, твърди пред изданието източник, запознат с процедурата. Германската компания, която няма да разводнява дела си в Slovak Telekom, има право първо на нея да бъдат предложени държавните акции, но говорителят й Силвия Брауне е отказала да коментира вътрешните преговори между акционерите.

Миналата година Slovak Telekom отчете брутна печалба от 311 млн. евро при приходи 768 млн. евро и оперативен паричен поток 195 млн. евро.

Целта на продажбата

Намерението на словашкото правителство е набраните средства от продажбата да се насочат към други инвестиции, включително и да повиши дела си в националната електрическа компания. Допълнителните средства могат да помогнат на премиера Роберт Фицо да увеличи данъчните облекчения за гражданите, тъй като догодина предстоят избори.

На малките потенциални инвеститори в страната ще бъде предложена отстъпка от 5% при покупки на акции за над 10 хил. евро, съобщават от Slovak Telekom. Книжата първо ще се предложат на фондовата борса в Братислава, а глобални депозитарни разписки ще се пуснат и на Лондонската фондова борса.

Все още няма коментари
Нов коментар