Uber търси свеж капитал от 1.5 млрд. долара

Ако компанията за споделяне на превози осигури новото финансиране, това ще я направи най-скъпо оценения стартъп в света с пазарна капитализация от 50 млрд. долара

Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Технологичната компания за споделени превози Uber обяви, че планира да набере нов кръг на финансиране в размер между 1.5 и 2 млрд. долара. Ако успее да осигури подобна инвестиция, базираното в Сан Франциско дружество ще получи пазарна оценка от над 50 млрд. долара, което го прави най-скъпият, подкрепен от частни инвеститори стартъп в историята. Единствено Facebook успя да достигне 50 млрд. долара пазарна оценка преди да направи публичен дебют. През 2011 г. Goldman Sachs уреди затворена продажба на акции на социалната мрежа, което й доведе пазарна капитализация от 50 млрд. долара.

Uber срещу Facebook

Оценката на Uber може да се увеличи, след като ръководството на компанията е провела среща с инвеститорите по темата, пише Wall Street Journal. През май 2014 г. технологичното дружество осъществи поредния кръг от финансиране. Тогава компанията планираше да увеличи пазарната си капитализация на 10 млрд. долара, но вместо това успя да го стори до 18 млрд. долара. През декември миналата година Uber отново набра средства от инвеститори, като този път целта беше достигане на пазарна оценка от около 30 млрд. долара, а крайният резултат – 41 млрд. долара.

Ако се продължи сравнението между Uber и Facebook в тази фаза на развитието им, по-новата компания изостава значително от социалната мрежа по съотношението между пазарната капитализация и сравнителните й приходи. Когато Facebook получи оценка от 50 млрд. долара през 2011 г., това беше около 25 пъти повече от постъпленията й от предходната година, когато те бяха 2 млрд. долара. Uber в същото време има приходи от около 400 млн. долара за изминалата година. Това е като се приспаднат парите, които компанията плаща на своите шофьори, показва изследване на WSJ. По този начин фирмата от Сан Франциско ще има съотношение на пазарна капитализация спрямо приходи 120 към едно.

Големи очаквания

Но очакванията на Uber за растеж на постъпленията през тази година са значително по-високи. Компанията е казала на инвеститорите, че прогнозира увеличение на приходите с 400% през тази година до 2 млрд. долара. При Facebook постъпленията се увеличиха само с 89% през 2011 г., когато си осигури допълнителното финансиране и пазарна капитализация от 50 млрд. долара. Но според WSJ някои инвеститори са коментирали, че оценката е достигнала до тези нива заради страха им от това да не пропуснат някоя бързо растяща компания.

Uber предприе мащабна експанзия на своите операции по света, като навлезе в 250 пазара. Това стана благодарение на капитала, който привлече от инвеститори и емитиран дълг на обща стойност от 5 млрд. долара в рамките на петте години от основаването си. Освен това компанията вложи много средства в промотирането на своята услуга, както и субсидирани промоции за по-евтин превоз. До този ход се стигна след като Uber започна да влиза постепенно в директен сблъсък с конкурента си Lyft.

Все още технологичната компания от Сан Франциско е в ранен етап по осигуряване на нов кръг от финансиране и се опитва да спазва по-голяма дискретност в процеса на привличане на свежи средства.

Нов фокус

В същото време през последните месеци Uber засили инвестициите си в развитието на нови технологии. Едно от тях е сключването на партньорство с университета Carnegie Mellon в разработването на автономни автомобили. Освен това компанията наддава за придобиването на навигационната и картографска платформа Here на Nokia, като се смята, че офертата й е за около 3 млрд. долара.   

Поради тази причина се смята, че свежият капитал няма да се използва за развитие и разширяване на пазарите, в които услугата на Uber е налична. Компанията по-скоро ще финансира с тях нови стратегически партньорства или иновативни технологии, които да допринесат добавена стойност. Предвид последните действия и намерения на технологичното дружество, тези твърдения звучат доста логично.

2 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    vassillun avatar :-|
    vassillun

    Брей, до сега $5.9 милярда и от сега още $1.5 до $2 милярда, тази компания ще има доста пари да връща на инвеститори. Дано поне прави нещо смислено с тях.

    Така и така има сравнение с Facebook, преди IPO във Facebook са били инвестирани под $0.5 милярда.

    Нередност?
  • 2
    _az_ avatar :-|
    _az_

    Бизнес модела на двете компании е доста различен. Докато ФБ печели от реклами, то Юбер печели от извършването на реални услуги с комисиона. Оттам динамиката на постъпленията е много различна в двата случая, и директно сравнение е трудно да се прави.

    Нередност?
Нов коментар