🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Chapter купува Time Warner Cable за 55 млрд. долара

Двете дружества ще създадат втория по големина кабелен оператор в САЩ

Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Charter Communications постигна споразумение да придобие Time Warner Cable за 55 млрд. долара. При финализиране на сделката двете компании заедно ще формират втория по големина кабелен оператор в САЩ със сумарно 23 млн. абонати. Единствено пред тях ще бъде Comcast, които разполагат с 27 млн. фиксирани потребители. Сделката включва и дълга, като по този начин общата цена ще достигне 78.7 млрд. долара.

Придобиването се очакваше да бъде обявено във вторник и маркира завръщането на милиардера Джон Малоун сред водещите играчи на телеком пазара в САЩ. Малоун първо инвестира чрез своята компания Liberty Broadband в Charter и сега е основен движещ фактор зад сделката с Time Warner Cable. Тя ще му позволи да разшири своето влияние на пазара и да постигне мащаб в САЩ. В момента Charter има около 5.9 млн. фиксирани абонати в 25 щата. Малоун веднъж изгради бизнеса на Tele Communication Inc, която продаде на AT&T през 1998 г.

Разместване на сектора

Двете компании са се съгласили на смесено плащане в брой и акции, което оценява книжата на Time Warner Cable на 195 долара за брой, съобщават източници на Wall Street Journal. Сделката е поредната в опитите да се пренаредят позициите на американския телеком сектор. Само преди по-малко от два месеца Charter придоби по-малкия оператор Bright House Networks за 10.4 млрд. долара. В друга операция френската Altice купи 70% от малкия доставчик Suddenlink за 9.1 млрд. долара. Френският гигант, воден от милиардера Патрик Драхи, също подготвяше оферта за Time Warner Cable, като преди дни излезе информация, че компанията преговаря с различни банки за осигуряване на допълнителни ликвидни средства, с които да финансира потенциална сделка. По информация на Wall Street Journal Altice не може да предложи по-висока оферта от тази на Charter, затова е малко вероятно да има наддаване.

Новината идва само месец след като Comcast трябваше да развали споразумението да придобие своя конкурент. Причината беше силният натиск на регулаторите, че с потенциалното сливане на лидера на пазара с втория по големина оператор ще навреди на конкуренцията в сектора в САЩ. Comcast бяха предложили 45.2 млрд. долара за придобиването на Time Warner Cable. Последната оферта на Charter също ще бъде разгледано внимателно от властите във Вашингтон.

Предложението на Малоун

Опитите на Малоун да купи Time Warner Cable датират от 2013 г., но тогава предложенията на Charter бяха за враждебно придобиване. Последната оферта е доста по-благоприятна за инвеститорите. Те имат възможност да избират дали да получат 100 долара в брой и 95 долара в акции, за всяка акция на Time Warner или 115 долара в брой и останалото в книжа, съобщават източниците на Wall Street Journal. Цената представлява 14% премия спрямо стойността на книжата на компанията в края на търговията в петък, когато тя е била 171.18 долара за брой. Liberty ще подпомогне сделката, като купи от новите акции на Charter за 5 млрд. долара.

В условията на сделката е записано, че Charter дължи 2 млрд. долара на Time Warner Cable, ако регулаторите блокират сделката или компанията приеме друга оферта. Също така по-малкият телеком трябва да поеме разходите при евентуални разделяния на бизнеса, ако регулаторите поставят такова условие.

Блокирането на сделката между Comcast и Time Warner Cable от Федералната комисия по телекомуникации на САЩ (FCC) повдигна въпроса дали тя ще допусне каквато и да било по-голяма консолидация на телеком пазара в страната.

Все още няма коментари
Нов коментар