🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Френската Altice навлиза на щатския телекомуникационен пазар

Компанията купи Suddenlink Communications срещу 9.1 млрд. долара

Патрик Драхи    ©  PHILIPPE WOJAZER
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Френската телеком група Altice ще придобие контролен пакет в щатската Suddenlink Communications срещу 9.1 млрд. долара, съобщава Bloomberg. Тази сделка маркира първото навлизане на собственика на Altice – френско-израелския милиардер Патрик Драхи, на щатския медиен пазар, отбелязва агенцията. Altice ще купи 70% от акциите на Suddenlink, която е седмият най-голям кабелен оператор в САЩ. Според съобщения в медиите френската компания е направила предложение за придобиване и на по-големия кабелен оператор Time Warner Cable.

Секторна консолидация

Тази сделка е поредният епизод от течащото преструктуриране на щатския телекомуникационен пазар. Кабелните оператори се опитват да се разраснат чрез серия от сливания и придобивания, за да компенсират нарастващата конкуренция за традиционния им бизнес от страна на интернет компании. "Всички оператори под нивото на Comcast са на масата за консолидация. Според нас в момента се намираме само в средата на този процес", коментира главният изпълнителен директор на Altice Декстър Гои.

През миналия месец най-големият кабелен оператор в САЩ Comcast се отказа от плановете да купи вторият най-голям - Time Warner Cable заради регулаторните пречки пред толкова мащабно сливане. Същевременно четвъртият по големина оператор, Charter Communications, работи върху придобиването на Bright House Networks, който се нарежда на шесто място на шатския пазар. Според някои анализатори е възможно и сливане между Charter и Time Warner Cable. Офертата на Altice оценява Suddenlink на 9.8 пъти очакваните печалби за 2015 г. Това е с 27% повече от средната оценка при сделки в сектора през миналата година, показват данните на Bloomberg Intelligence.

Нови пазари

Транзакцията ще даде на френската компания основа за разрастване в САЩ, след като чрез серия от сделки се превърна в голям играч на европейския телекомуникационен пазар. Suddenlink разполага с около 1.5 млн. клиента в 12 щата, като повечето й абонати са в Тексас, Оклахома, Арканзас, Луизиана, Северна Каролина и Западна Вирджиния. Според източници на Bloomberg Altice е и в ранна фаза на разговори с Time Warner Cable. Евентуално придобиване на Time Warner Cable с нейните 10 млн. абонати автоматично ще превърне френската група в основен играч на щатския пазар.

Американската компания има пазарна капитализация от около 46 млрд. долара, което значително надвишава стойността на Altice, която възлиза на 35 млрд. долара. Освен това Патрик Драхи е изправен пред конкуренцията на милиардера Джон Малоун, чиято компания Charter Communications също е започнала разговори с Time Warner Cable.

1 коментар
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    edin_slep avatar :-|
    edin slep
    • + 1

    Интересно, седмият по големина оператор има 1.5 млн. клиента в 12 щата, това е в 350 милионна страна, а вторият по големина Time Warner Cable има 10 милиона. Интересно колко са абонатите на Близу и Булсат в една 7.5 милионна страна.

    Аз телевизия не гледам, но ми е интересно как върви зомбирането.

    Нередност?
Нов коментар