Syngenta отхвърли и втората оферта за придобиване от Monsanto

Швейцарската компания смята, че има твърде много рискове пред сделката

Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Швейцарската химическа компания Syngenta отхвърли и втората оферта за придобиване на американския биотехнологичен гигант Monsanto, съобщава Reuters. Според ръководството й американският конкурент не е направил сериозен опит да разсее регулаторните съмнения от сключването на сделката.

Американската компания предложи 45 млрд. долара за Syngenta, но офертата вече беше веднъж отхвърлена. Monsanto обаче продължава да преследва сделката, защото предвижда значителни ползи от придобиването на Syngenta, защото швейцарската компания прави значителни инвестиции в развойна дейност в областта на технологиите на селскостопанските култури с цел да повиши средния добив от култури като царевица, захарна тръстика, соя и зърнени храни. От своя страна Monsanto е фокусирана върху традиционни и биотехнологични семена.

Без промяна на офертата

При първия отказ от Syngenta заявиха, че офертата за придобиване коренно подценява перспективите пред нея и недооценява значителните рискове, свързани с изпълнението, в това число регулаторни и публични проверки на редица равнища в много страни.

Сега позицията може да се определи като по-остра. Във второ писмо на Monsanto се предлага същата неадекватен цена, същите регулаторни рискове и същите въпроси, свързани с промяната на централата, се казва в изявление на Syngenta. Единствената промяна от Monsanto е да добави изцяло неадекватна такса при неодобрение на сделката от регулаторите, заявяват от швейцарската компания. Сега Monsanto предложи да плати компенсация от 2 млрд. долара на Syngenta, ако сделката не получи одобрение от регулаторите.

По-добри перспективи

Евентуална сделка би станала факт на фона на подобряването на перспективите пред генно модифицираните (ГМ) култури в ЕС, след като промяна в общностното законодателство отключи блокирания до момента процес на одобряването им. Monsanto произвежда единствения ГМ продукт, чието култивиране в ЕС е позволено – модифицирана царевица, припомня Reuters.

Въпреки близостта в дейностите на двете компании евентуално сливане може да се окаже възпрепятствано от антимонополните власти, особено в Северна Америка, където двете групи вече са смятани за пазарни лидери в сектора на семената.