Държавата подсили властта си над БТК (допълнена)

Комисията за конфискация направи нов запор върху акции на собственика на телекома

Обръчът около Цветан Василев в момента се затваря така, че той да не получи нищо от бъдещата сделка за телекома
Обръчът около Цветан Василев в момента се затваря така, че той да не получи нищо от бъдещата сделка за телекома
Обръчът около Цветан Василев в момента се затваря така, че той да не получи нищо от бъдещата сделка за телекома    ©  ЮЛИЯ ЛАЗАРОВА
Обръчът около Цветан Василев в момента се затваря така, че той да не получи нищо от бъдещата сделка за телекома    ©  ЮЛИЯ ЛАЗАРОВА
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Колкото повече развръзката на трилъра с БТК наближава, толкова повече държавата се застрахова, че ще получи нещо от подготвяната сделка за телекома. Как? С типичните за държавата средства: запор след запора.

От понеделник запорирани са и акциите на още едно дружество по веригата на собствеността на компанията - "Вива телеком България". Този път по линия на Комисията за отнемане на незаконно придобитото имущество (КОНПИ).

Най-блокираната компания

Видно от партидата на "Вива телеком България" в Търговския регистър, на 8 юни е вписан запор върху дружествени дялове в размер на малко над 108 млн. лв. от капитала му. Общо той е 251.8 млн. лв. Което означава, че запорът е върху малко над 43% от общия капитал - точно толкова, колкото беше и акционерното участие на Цветан Василев в БТК. Запорът е наложен от Районния съд в София по молба на териториалното бюро на КОНПИ в Благоевград въз основа на обезпечителна заповед на Софийския градски съд по образувано изпълнително дело срещу InterV Investment - Люксембург. Искът е общо за 963 млн. лв.

С този иск на практика държавата преследва мажоритарния собственик на фалиралата КТБ Цветан Василев и запорира участието му в БТК.

Понастоящем структурата на собствеността на БТК е такава, че компанията се притежава на 100% от "Вива телеком България", което пък е 100% собственост на InterV Investment - Люксембург. През още дружества нагоре в последното такова е разпределението между акционерите: Пиер Луврие чрез LIC33 държи малко повече от 43% (купи ги от Цветан Василев за 1 евро през март), руската ВТБ през лондонското си звено VTB Capital има малко над 33%, а остатъкът е на кредиторите на групата.

Държавата "слага ръка" върху БТК чрез последователни запори именно по тази верига.

Първо, НАП наложи запор върху акциите на самата БТК заради потенциално данъчно задължение на компанията майка "Вива телеком България" вследствие на течаща ревизия там.

После, по искане на българската прокуратура люксембургската наложи запор върху акциите на InterV с основание, което така и не беше обявено.

И сега частично блокирани са и акциите на "Вива телеком България". Причината най-вероятно е, че Цветан Василев е привлечен за обвиняем по делото за КТБ.

Това впрочем не е единственият запор по тази линия. Преди ден комисията, позната в миналото като "Кушлев", е предприела същите действия и към други дружества, в които Цветан Василев има пряко участие - "Бромак", "Тръст Василев", "Фина-Ц". Във всичките случаи претенцията е за въпросния почти 1 млрд. лв. И при трите дружества това е третият поред запор върху дяловете. Първият е пак от комисията за конфискация, но е направен миналата есен, втори е този на НАП от края на март 2015 г., когато агенцията си направи обезпечение върху повечето ключови български дружества от орбитата на Василев, включително и БТК. Единствено разнообразие има при "Вива телеком България". Там първият запор е в полза на VTB Capital и е от февруари миналата година, вторият е на квесторите на КТБ, пак ВТБ и други кредитори.

Според източник на "Капитал" причината за запора от комисията е, че тя е установила, че през последните 10 години приходите от акционерни участия, дивиденти и др. от данъчната му декларация се разминават със сумата над 250 хил. лв. с придобитите от Цветан Василев активи и участия и той няма как да докаже произход на средства за покупки на тази сума. Затова комисията за конфискация налага запор на акции, облигации, недвижими имоти и картини, за които има информация, че са собственост на Василев и искът е за 963 млн. лв.

Големият залог

Причината държавата да подсилва до максимум позициите си в БТК е, че компанията в момента отново е за продажба, а изпълнителната власт държи да получи дял от парите, за да се компенсира частично за изхарченото заради затварянето на КТБ.

До подготовка на сделка за телекома пък се стигна, след като акционерите му не успяха да осигурят 150 млн. евро за рефинансиране на мостов заем, по който агент е VTB Capital. Срокът за това беше 22 май и веднага след тази дата банката прибегна до обезпечението по кредита - 100% от акциите на InterV. По споразумението за заема процедурата в този случай предвижда въпросното обезпечение да бъде продадено. Което означава търсене на купувач за БТК.

И понеже кандидати за сделката не липсват, а преговорите с австрийски финансов играч напредват, е логично държавата да си подсигурява колкото е възможно повече козове, за да има въз основа на какво да претендира за определена сума.

В случая въпросът е дали не става въпрос за нова насока в развитието на събитията, за каквото може да се счете огромната сума на иска - почти милиард лева. Което би означавало, че държавата иска телекома само за себе си - в този случай спекулациите достигат до предпочитан купувач в бъдеще, при това местен и с депутатско настояще.

От друга страна, фактът, че запорът е само върху 43% от акциите на "Вива телеком България" говори, че промяна в сценария няма и управляващите искат само дял от сделката. Спряганата сума за него е 130 млн. евро - колкото Цветан Василев плати кеш при сделката за преструктуриране на дълговете на БТК, с която практически придоби 43% от нея.

Статията е допълнена в 10.34 ч. на 10 юни 2015 г.

5 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    staska avatar :-?
    staska
    • - 3
    • + 2

    Да не стане пак ... след дъжд, качулка?

    Нередност?
  • 2
    contra_banda avatar :-|
    contra_banda
    • - 6
    • + 11

    На това не му ли се вика "национализация"? Или ако става въпрос за Пеевски/Борисов е" защита на обществения интерес"? Откъде сте сигурни, че ВТБ не е рефинансирала мостовия заем и че ще продаде дела си така, както иска България? Пак много неизвестни и много некомпетентност!

    Нередност?
  • 3
    the_european avatar :-|
    the_european
    • - 6
    • + 8

    До коментар [#2] от "contra_banda":

    напротив, държавата действа съвсем адекватно и като добър търговец - търси да подобри позициите си в една игра, в която доскоро по волята на предишните управляващи беше в ролята на мутра

    Нередност?
  • 4
    plam1980 avatar :-|
    Плам
    • + 7

    Кой? Държавата ли? То е ясно че Кой е държавата, ама вече и официално ли така се казва?

    Нередност?
  • 5
    contra_banda avatar :-|
    contra_banda
    • + 3

    До коментар[ #3] от the_european
    В случая държавата няма право да се меси в отношенията на частни фирми! Става дума за вендета, за разграбване и за задкулисни договорки. Ако беше добър търговец, щеше да приеме офертите за чуждите фирми, които желаят да купят кредитния портфейл на КТБ и банка Виктория. Ама тогава трябва да им дадат и Виваком, а те разбиха КТБ, за да го откраднат. Сега им е паднал в ръчичките, трудно ще го изпуснат!

    Нередност?
Нов коментар