БТК отново чака кандидати

Телекомът ще излезе за продажба след около два месеца заради предизвестения проблем с мостовия кредит през VTB

Смяна на собствеността е положително развитие за БТК, но за интерес от стратегически инвеститор няма информация.
Смяна на собствеността е положително развитие за БТК, но за интерес от стратегически инвеститор няма информация.
Смяна на собствеността е положително развитие за БТК, но за интерес от стратегически инвеститор няма информация.    ©  Цветелина Белутова
Смяна на собствеността е положително развитие за БТК, но за интерес от стратегически инвеститор няма информация.    ©  Цветелина Белутова
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

За един телеком да бъде продаден седем пъти за малко над десет години е необичайно, но се случва. Да мине през две сделки за смяна на собствеността за под половин година обаче е рекорд, който БТК има шансове да постигне. Всъщност събитията около най-голямата българска компания в сектора се развиват още по-бързо. Едва два месеца след като за пореден път голям дял от оператора се премести под друг контрол, сега става ясно, че предстои нова цялостна сделка. Дали, кога и с кого тя ще бъде сключена засега не е ясно. Нещата, които към момента изглеждат сигурни, са, че процедура за търсене на купувачи ще има, тя може да започне след около 60 дни, продавачи няма да са акционерите, а ако не решаващ, то силно влиятелен глас отново ще има държавата. Последните две може и да звучат малко странно, но пък не за пръв път са валидни при БТК.

Въпрос на 150 млн. евро

Новата продажба на БТК е по-скоро очаквана. Причината да се стигне до нея е мостов кредит от 150 млн. евро, чийто падеж е на 22 май. Агент по отпуснатия в края на 2013 г. заем и негов основен държател (макар и във финансирането да са включени близо десет банки) е руската ВТБ през лондонското си инвестиционно звено VTB Capital. Според споразумението за кредита въпросните 150 млн. евро трябва да бъдат набавени от акционерите на телекома под формата на увеличение на капитала му до тази дата. Ако това не се случи, агентът може или да удължи срока на договора, или да прибегне до обезпечението по кредита, като го обяви за продажба. В случая залог са 100% от акциите на люксембургското InterV Investment - притежател на БТК през едно дружество нагоре по собствеността на телекома.

Към момента реално малко над 43% от БТК се държат от регистрираното в Люксембург LIC 33, за чийто собственик се обяви белгиецът с руски паспорт и история Пиер Луврие (именно той заяви, че е придобил този най-голям дял в телекома от Цветан Василев на 18 март). Други малко над 33% има VTB Capital. Останалите акции са на кредиторите на компанията, най-голям от които е американецът Майкъл Тененбаум.

Дни преди падежа на заема според няколко източника на "Капитал", близки до развиващите се събития, парите не са осигурени. С уговорката, че няма данни какво върши Пиер Луврие и дали няма в последния момент компанията му да извади 150 млн. евро за вдигането на капитала. Самият Луврие изчезна от сцената в България веднага след като публично се заяви като купувач на цяла група компании на Цветан Василев. Седмици по-късно дори Комисията за защита на конкуренцията се призна за безсилна да влезе в контакт с него, пускайки специално съобщение, че писмата й до официалния адрес на LIC33 се връщат от пощите с обяснението, че на него адресатът не е познат.

Тоест шансът белгиецът да изпълни ангажимента по мостовия заем в срок клони към нула. И ако не се случи нищо различно от очакваното, след 22 май VTB Capital ще стартира продажба на InterV, което означава и 100% от БТК.

Новата задруга

Чисто процедурно, за да претендира неизпълнение на ангажимента по споразумението за мостовия кредит, VTB Capital ще трябва да изчака 60 дни след 22 май - един вид последна възможност за намиране на парите или постигане на съглашение между страните, обясниха юристи, запознати с договора. Когато се тръгне към осребряване на обезпечението, е възможно евентуално оспорване от акционер, било то Луврие или Василев, да забави започването на продажбата. Което означава, че намирането на инвеститор и сключването на сделка няма ясен хоризонт. За продажбата със сигурност ше е необходимо и разрешение от Комисията за защита на конкуренцията.

По-важното в случая обаче е друго. Според трима независими източници на вестника VTB Capital е решена да не удължи срока за вдигане на капитала с шестте месеца, записани като възможна отсрочка в договора по заема, а директно да премине към продажба. Като причината за това е, че има договорка между нея и държавата (и по-конкретно премиера Бойко Борисов) сценарият за телекома да тръгне именно в тази посока. Постигнатото споразумение между банката и управляващите страната е те да имат глас при одобряването на новия собственик на телекома, а самата сделка да се структурира така, че държавата да получи определена сума от инвеститора, с която поне донякъде да компенсира дупката, останала след затварянето на КТБ. Причината - пари от банката са ползвани индиректно от Василев за покупката на телекома. Колко точно - предстои синдиците и Фондът за гарантиране на влоговете да уточнят.

Желанието на правителството да покрие, доколкото е възможно, "липсите" от изплащането на депозитите в банката на Цветан Василев не е от вчера. Именно с тази цел се подготвяха няколко различни сценария, в резултат от които държавата да придобие контрола върху телекома и впоследствие да го продаде. Те обаче не успяха. Дали сегашният ще има по-различно развитие не е гарантирано.

Сега управляващите имат и още една карта със спорна сила. В края на март НАП запорира 100% от акциите на самата БТК заради предполагаемо данъчно задължение на първия й собственик по веригата - "Вива телеком България". Твърдяната сума е незначителна - 500 хил. лв. Но пък дава някакъв контрол и влияние, поне временно, до приключване на данъчната ревизия.

Старите брокери

Както и може да се очаква в ситуация, в която има договорка, че държавата взема някакво решение - в случая донякъде избира новия собственик на БТК, на ход са плеяда лобисти, които се опитват да заинтересоват определен инвеститор от компанията, да го доведат и да го лансират пред управляващите.

По неофициална информация в тази роля от седмици е известният с интересите си в телекомуникациите лобист Спас Русев. Всъщност Русев според два източника на вестника се опитва да намери купувач за БТК от над два месеца, като доскоро е бил в "съдружие" в тази мисия с Красимир Гергов. По последни данни обаче Гергов е отпаднал от дуета и в момента бившият царски лобист работи по въпроса сам. Спрягано име на потенциален кандидат през Русев доскоро беше това на милиарадера Карлос Слим. Според източниците на "Капитал" обаче към момента Слим няма желание да влиза в сделка за БТК, особено предвид факта, че вече е основен акционер в собственика на "Мобилтел" Telekom Austria и евентуалното му участие в БТК е възможно да предизвика регулаторен проблем.

Другият човек, за когото се твърди, че търси финансиране, е Златозар Сурлеков – бившият председател на управителния съвет на БТК и приближен на Цветан Василев. В сегашната ситуация обаче избягалият в Сърбия банкер трудно може да убеди някого да предостави толкова голяма сума, въпреки че опитите продължавали.

В групата на местните търсачи на път към БТК на няколко пъти беше спряган и Делян Пеевски, понякога в съдружие с ПИБ, но засега няма информация за конкретно действие или осигурена сума.

Като потенциален купувач на БТК от известно време в сектора се споменава и операторът Orange, а за човек, консултирал компанията по темата, е сочен бившият мениджър на българския телеком Бернар Москени. Според запознати със совалките на Москени обаче вариантът Orange да даде оферта за БТК вече не е на дневен ред.

Като заинтересовани от телекома в момента се сочат още американски и германски компании, както и българска група. За стратегически инвеститор, предприел каквито и да било реални действия в посока участие в евентуална процедура за продажба на БТК, обаче информация няма.

Продажба, но на кого

С една дума – за компанията новините са две. Едната – добра, другата – лоша. Първата е, че иначе предизвестената невъзможност на основния й акционер да осигури финансиране за мостовия заем в крайна сметка води до ходове в посока излизане на компанията от състоянието на безтегловност и липса на подкрепа от реален стопанин, което е рисковано за нея и дългосрочно вредно.

Втората новина – че стратегически инвеститори отново не се забелязват на хоризонта, също не е изненада.

"При сегашната неяснота около БТК нито един голям чуждестранен оператор няма да влезе в нея", прогнозира мениджър от сектора, пожелал името му да не се цитира. В крайна сметка обаче решението на VTB Capital да не отлага иска си е по-скоро полезно за телекома, доколкото ще предизвика промяна в нестабилната структура на собствеността му.

Що се отнася до гласа на държавата – реално той винаги е бил с особена тежест при продажба на БТК, тъй като компанията е смятана за елемент от националната сигурност. Разликата сега е, че има шанс държавата също да получи някакви пари.

Очакванията в тази посока са неясни, но споменаваната сума е над 100 млн. евро. Въпросът е доколко към инвеститора ще могат да се поставят условия – той ще трябва да плати парите на кредиторите по мостовия заем, да поеме всички други дългове на БТК, които са почти 800 млн. лв., и да осигури особения вид финансиране за държавата. Предвид крупната сума, която се получава от всичко това, конкурентния пазар в България, слабия шанс за ръст и свитите печалби в индустрията в страната, прогнозата не е особено оптимистична.

9 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    lefkovitz avatar :-|
    lefkovitz
    • - 6
    • + 8

    Ами ако мостовият заем е вече продължен?

    Нередност?
  • 2
    korki avatar :-|
    Krasimir Koev
    • - 4
    • + 4

    може би ще намеря купувач,имам предвид инвеститор - срещу 1% от сделката ще се занимая , парите авансово - ако мениджъри от втб или виваком ,но не чолаков четат тук може да ми пишат

    Публикувано през m.capital.bg

    Нередност?
  • 3
    kilgore avatar :-P
    kilgore
    • - 1
    • + 7

    Тия докато чакат купувачи, ще останат без клиенти.

    Оня ден дойде бизнес мениджърката ни от БТК в офиса, да ни каже, че услуги, които 8 години бяха безплатни (тел. 0700) сега стават платени и ни поиска по 100 лева на месец.
    Пък МТел ги дават безплатно и познайте с кого ще подпишем в понеделник :)

    Нередност?
Нов коментар