Варантите на компанията на Стивън Ло вече са на борсата

Целта е увеличение на капитала на "Кепитъл консепт лимитед" до 6.8 млрд. лв., които да бъдат вложени в проекта за градски туризъм край Мусачево

В понеделник беше даден старт на търговията от Илиян Скарлатов от Mane Capital и Красин Димитров, представител на инвеститора.
В понеделник беше даден старт на търговията от Илиян Скарлатов от Mane Capital и Красин Димитров, представител на инвеститора.
В понеделник беше даден старт на търговията от Илиян Скарлатов от Mane Capital и Красин Димитров, представител на инвеститора.    ©  АНЕЛИЯ НИКОЛОВА
В понеделник беше даден старт на търговията от Илиян Скарлатов от Mane Capital и Красин Димитров, представител на инвеститора.    ©  АНЕЛИЯ НИКОЛОВА
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Най-голямата емисия варанти в историята на българския капиталов пазар започна да се търгува в понеделник. Става въпрос за процедура по увеличение на капитала до 6.8 млрд. лв. на компанията на инвеститора от Хонконг Стивън Ло "Кепитъл консепт лимитед" (бивше "Уелкъм холдингс"). Ло и дружеството му Bulgaria Development Holdings Limited (BDHL) стоят зад мегапроекта за градски туризъм "Света София" край софийското село Мусачево. Мениджър по емисията е инвестиционната компания Manе Capital. За да набере средства за грандиозния си проект, който се простира върху 1.3 млн. кв.м в района на Елин Пелин, инвеститорът започна процедура по увеличението на капитала с т.нар. варанти. Това са инструменти, които дават право, но не и задължение на притежателите им да запишат акции на компанията при определена цена. Първоначалните намерения на Стивън Ло бяха в комплекса да се инвестират 1.5 млрд. евро, или 3 млрд. лв. За да е успешно записването, трябва да се наберат минимум 4.68 млрд. лв. (при 937.5 млн. варанта).

Набирането на капитал

"Работим по тази емисия варанти повече от една година - първата стъпка по проспекта започна още през март 2014 г.", коментира Илиян Скарлатов от Manе Capital. "Сега процедурата е открита официално и очакваме до три месеца да започнат и първите упражнявания на варантите, когато ще видите как реално парите за проекта започват да влизат в България", обясни Скарлатов.

Емитирани са 1.375 млрд. варанта с емисионна цена 0.001 лв. Ако те се продадат, в касата на дружеството ще постъпят 1.375 млн. лв. Притежателят на всеки варант обаче ще може да запише една нова акция от капитала срещу 5 лв. в рамките на следващите 6 години. Теоретично това означава, че ако се упражнят и платят всички права по варантите, "Кепитъл консепт лимитед" може да набере 6.875 млрд. лв. В условията е записано, че минималният брой на варантите, които трябва да бъдат записани и платени, за да е успешна емисията, е 937.5 млн.

Нови инвеститори

Компанията, която инвеститорът от Хонконг закупи, за да упражни процедурата, е регистрираната в България "Уелкъм холдингс", която на 8 юни е преименувана на "Кепитъл консепт лимитед". Целият процес трябва да премине през няколко фази. При първата първоначалните акционери ще запишат полагащите им се варанти - до средата на май това означаваше, че 95% от тях трябваше да отидат при Ло, а останалите 5% при Иван Тодоров Иванов. На 20 май обаче в търговията с акции на борсата настъпи активизиране и бяха изтъргувани 40 хил. книжа (при 50 хил. общ капитал). Сделките бяха на цени между 4.9 и 8 лв., като е твърде вероятно да става директно прехвърляне на книжа към нови инвеститори, които да финансират проекта впоследствие. Влезлите в проекта инвеститори са компании с различни профили: някои чисто инвестиционни, други от хотелиерския сектор, коментира изпълнителният директор на BDHL Джоузи Лок. По думите й финансирането на проекта ще става и чрез фондове и други бизнес партньори, като вече се водят преговори и с голяма корпорация. Още преди година представители на бизнесмена Стивън Ло обявиха в София, че разговарят с инвеститори от Китай, Малайзия, Хонконг и Сингапур.

Бизнес планът на дружеството

Инвестиционните намерения на "Кепитъл консепт лимитед" според проспекта, одобрен от КФН, са с инвестиционен хоризонт от 10 години (до 2025 г.), от който 5-7 години са предвидени за придобиване на имоти и тяхното пълно изграждане и 3-5 години за експлоатация на вече завършените инвестиционни проекти. В рамките на инвестиционната си програма компанията планира осъществяването на следните инвестиции в мегапроекта "Света София" до 2020 г. (инвестициите са подредени по реда на своя приоритет):

■инвестиции в хотели и ваканционни имоти –до 900 млн. лв.

■инвестиции в офис и търговски площи –до 900 млн. лв.

■инвестиции в спортни имоти и съоръжения –до 900 млн. лв., в това число:

- футболен стадион по стандартите на УЕФА – 250 млн. лв.

- голф игрища по стандарти, отговарящи на световни изисквания – 250 млн. лв.

- хиподрум – 200 млн. лв.

- други спортни съоръжения – 200 млн. лв.

■инвестиции в конгресни и изложбени площи –до 600 млн. лв.

■инвестиции в концертни площи –до 600 млн. лв.

■инвестиции в развлекателни обекти и водни атракции –до 900 млн. лв.

■придобиване на проблемни и подценени активи и вземания, обезпечени с недвижими имоти –до 900 млн. лв.

■инвестиции в жилищни имоти –до 900 млн. лв.

■придобиване на компании, обслужващи изградената структура, в това число: финансови институции, компании в сектора на въздушния, сухопътния и водния транспорт, хранително-вкусовата и козметичната промишленост – до 275 млн. лв.
3 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    krastitel avatar :-(
    krastitel
    • - 1
    • + 8

    уфф само куци схеми ...

    Нередност?
  • 2
    kadiyata avatar :-P
    Белият Негър
    • - 2
    • + 5

    По принцип, това си е кражба, от балъците де.Но кой за каквото учил,

    Нередност?
  • 3
    nefto avatar :-|
    AZ
    • - 1
    • + 7

    Тоя не е ли закъснял малко?? Такива работи правеха в периода 94-96-а година, сега кой ще си купи?

    Нередност?
Нов коментар