Акционерите на Toshiba настояват за оставка на ръководството

Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Ръководството на японската индустриална група Toshiba е изправено пред натиск от страна на акционерите да се оттегли заради намесването на компанията в един от най-големите корпоративни скандали в страната, пише Financial times. Наскоро бивш служител на компанията разкри счетоводни нарушения, които са били извършвани в продължение на години. Главният изпълнителен директор на Toshiba Хисао Танака отхвърля исканията за оставка и обещава цялостна промяна на корпоративната култура, която е позволила тези лоши практики.

Счетоводни нарушения

Toshiba не успя да представи резултатите си за финансовата година, приключила в края на март, заради течащото независимо разследване на счетоводните нередности, които са довели до надценяване на печалбите с близо 55 млрд. йени, или 445 млн. долара. Нарушенията обхващат периода 2009-2013 г., като според компанията оценката за финансовия им ефект може да се промени в резултат на разследването от външни юристи и счетоводители. Очаква се проверките да приключат в средата на юли.

В резултат на проблемите компанията няма да плати годишен дивидент. Акциите на Toshiba са се обезценили с 16% от април, когато за пръв път стана явно, че компанията има проблеми със счетоводството. Нито един член на ръководството не е обвинен в нарушения. "Ще работим за трансформацията на нашия мениджмънт и култура, за да се превърнем отново в честна и вдъхваща доверие компания", обеща Танака на среща с акционерите в Токио.

Една от мерките за засилване на управлението ще е увеличаване на броя външни директори в борда на компанията. По време на срещата акционерите са настоявали за оставка на цялото ръководство и са изтъкнали, че сега действащите външни директори и одитори също не са забелязали несъответствията в данните за печалбите. Някои от инвеститорите са посочили като причина за скандала натиска върху ръководителите на отделните звена за повишение на печалбата.

Въпреки тези критики в крайна сметка заседанието на акционерите е гласувало Танака и сегашният управителен съвет, в който четирима от 16 директори са външни, да останат действащи до септември. Тогава компанията ще проведе ново заседание, на което ще представи коригираните си финансови резултати.

Подценени загуби

Първоначално Toshiba обяви, че вътрешно разследване е установило, че разходите по някои инфраструктурни проекти са били подценени. Причината е, че загубите от тази строителна дейност на са били отчетени навреме. Впоследствие проверките се разшириха към всички 584 подразделения на Toshiba, които варират от строителство, през производство на телевизори до персонални компютри и процесори. Досега разследващите са установили 21 случая на неправилно осчетоводяване.

Близо половината от надценените печалби са свързани със спечелена през 2013 г. поръчка на Tokyo Electric Power за доставка на интелигентни системи за отчитане. Компанията признава, че не е отделила нужните резерви за изпълнението на договора, въпреки че е била наясно с рисковете за финансови загуби от самото начало. Toshiba също така е представила нереалистичен план за съкращаване на разходите. В края на 2013 г. бяха установени подобни нарушения на здравното подразделение на групата, което е надписвало печалбите си за период от шест години.