🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Изпълнителният директор на Toshiba подаде оставка след скандал за 1.22 млрд. долара

Хисао Танака ще бъде наследен от председателя на управителния съвет Масаши Муромаши

Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Главният изпълнителен директор на Toshiba Хисао Танака подаде оставка заради счетоводния скандал в японския гигант за 1.22 млрд. долара. Компанията обяви, че е завишила данните за печалбата си за последните шест години.

Танака ще бъде наследен от председателя на управителния съвет Масаши Муромаши, преди да бъде избран негов наследник. С изпълнителния директор си тръгват и двамата му предшественици - заместник-председателят на управителния съвет Норио Сасаки и Ацутоши Нишида, който е консултант в компанията. Точно при тях са се случили най-големите злоупотреби в Toshiba. Според независим доклад в разгара на кризата през 2008 г. японската група е поставена под огромен натиск. Изпълнителните директори изисквали от всичките подразделения да изпълнят поставените  финансови цели. Така те създали "корпоративна култура, която принуждавала шефовете на бизнес подразделения да манипулират данните". По този начин в края на всяко тримесечие от 2008 до 2014 г. изкуствено била надувана печалбата. Така се поставяли още по-нереални цели за следващия отчетен период и загубите нараснали до 152 млрд. йени (1.22 млрд. долара). Една от ранните теории на следователите беше, че висшите мениджъри поставяли нереални цели, тъй като се притеснявали какво ще е отражението от трагедията във Фукушима върху ядреното подразделение на Toshiba.

Toshiba ще трябва да преизчисли своите печалби за периода между април 2008 и март 2014 г. За момента не се знае как това ще се отрази на резултатите на дружеството за годината, приключваща на март 2015. На пресконференция Танака заяви, че той не е нареждал на никого да фалшифицира счетоводните данни, но поема отговорност за разкритията.

"Смятам, че това е най-големият удар за бранда ни в 140-годишната история на компанията. Не смятам, че тези проблеми могат да се решат за ден-два", заяви Танака, след което се поклони пред журналистите. Според него Toshiba ще трябва да "изгради нова структура", за да се реформира.

Японският финансов министър Таро Асо заяви, че този случай би могъл да подкопае доверието в корпоративното управление в Япония. Страната се опитва да покаже, че мениджмънтът на големите компании се подобрява. Преди няколко години стана ясно, че друго известно име - Olympus, е скрил загуби за 1.7 млрд. долара за 13 години.

След новината акциите на Toshiba се покачиха с 6%. От Standard & Poor’s обявиха, че кредитният рейтинг на групата може да бъде понижен след преизчислението на резултатите на компанията.

 

 

1 коментар
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    xyha avatar :-P
    xyha
    • + 2

    След новината акциите на Toshiba се покачиха с 6%. От Standard & Poor’s обявиха, че кредитният рейтинг на групата може да бъде понижен след преизчислението на резултатите на компанията.


    Така се прави , и в оставка работят за компанията .

    Нередност?
Нов коментар