Toshiba обмисля продажба на част от дела си в Westinghouse

Японската компания пострада значително от счетоводен скандал

Засега не е ясно каква част от дела си възнамерява да продаде Toshiba, която е собственик на 87% от американската компания
Засега не е ясно каква част от дела си възнамерява да продаде Toshiba, която е собственик на 87% от американската компания
Засега не е ясно каква част от дела си възнамерява да продаде Toshiba, която е собственик на 87% от американската компания    ©  Reuters
Засега не е ясно каква част от дела си възнамерява да продаде Toshiba, която е собственик на 87% от американската компания    ©  Reuters
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Акциите на групата са загубили около 25% от стойността си от април насам.

Японският конгломерат Toshiba се очаква да отпише от резервите си предишни печалби на стойност от 100 млрд. йени (850 млн. долара) и да направи преоценка на много от активите си след счетоводни грешки, които са довели до изкуствено надуване на консолидираните й резултати за тригодишен период, предаде Reuters. Според агенцията компанията ще намали дела си в американския производител на оборудване за ядрени централи Westinghouse, като се надява да получи 1.7 млрд. долара. Не става ясно обаче каква част от дела си възнамерява да продаде Toshiba, която е собственик на 87% от американската компания.

В търсене на партньор

Според Nikkei business daily новината за предстояща продажба не е свързана със скандала около счетоводната отчетност. Toshiba иска да намали дела си в Westinghouse, за да подсили основните линии на бизнеса си като производство на потребителска електроника и дигитални продукти.

"Търсим партньор за инвестицията си в Westinghouse Electric от известно време. Позицията ни не се е променила", казва пред агенция Reuters говорител на компанията. Той отказва да посочи дали компанията води преговори, или е отправила покана за участие в такива към потенциални инвеститори. Акциите на базираната в Токио група са загубили около 25% от стойността си от месец април насам. Тогава за пръв път се появиха съмнения за счетоводни нередности, като компанията започна вътрешно разследване. Части от разследването са цитирани от Nikkei, като според медията са били установени грешки при осчетоводяване на приходите, както и оценка на дялове в дъщерни предприятия във всеки сегмент, на който компанията присъства, включително при производството на семикондуктори.

Източници на агенцията добавят, че е вероятно заместник-председателят на борда Норио Сасаки, който беше президент на компанията между 2009 и 2013 г., да подаде оставка, тъй като счетоводните грешки са се случили именно по неговото време като ръководител. Въпреки това говорители на Toshiba отричат пред Reuters за предстояща промени в състава на борда.

Какво се продава

Westinghouse е един от най-големите производители на ядрено оборудване за граждански цели, като компанията е контрактор или оператор на половината от действащите ядрени централи в света. Освен производство на ядрени реактори компанията доставя и съхранява ядрено гориво, както и извършва дейности по поддръжка и ремонт на оборудването. От години присъства и в България, като имаше заявено намерение за доставка на последно поколение реактор AP 1000 за централата в Козлодуй, както и покана от българска страна за съвместно участие в проектната компания. Освен това Westinghouse изпълни договор от 2013 г. за модернизация на системи за контрол и управление на специалния корпус към 5-и и 6-и блок на централата.

Westinghouse има 14 500 служители, но липсва информация за глобалните й приходи. Toshiba стана мажоритарен собственик през 2006 г. срещу 5.4 млрд. долара от британската BNFL. Миноритарен пакет от 10% държи казахстанският държавен производител на уран Kazatomprom, но няма представител в борда, нито права на вето върху решенията на съвета на директорите и ефективният контрол е изцяло в ръцете на японската компания. Westinghouse обяви съкращаване на работни места след аварията във Фукушима през 2011 г., но продължи активно да се конкурира с руската "Росатом", която е другият голям играч в този бизнес.

Малкото информация по евентуална бъдеща сделка и необходимото регулаторно одобрение в много държави не оставят място за прогнозиране на купувач или сума, ясно е само, че ефектите от такъв ход ще се значими за ядрената енергетика.

1 коментар
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    t_ avatar :-|
    t_
    • + 2

    Не е яко някой да се запъва за дреболии, но "семикондукторите" са полупроводници.

    Нередност?
Нов коментар