🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

TaxiMe вече работи и в Пловдив

От компанията обявиха, че вече имат 100 хиляди клиенти

Христо Чернев, изпълнителен директор на TaxiMe заяви,че ще въведат безкасови плащания
Христо Чернев, изпълнителен директор на TaxiMe заяви,че ще въведат безкасови плащания
Христо Чернев, изпълнителен директор на TaxiMe заяви,че ще въведат безкасови плащания    ©  Велко Ангелов
Христо Чернев, изпълнителен директор на TaxiMe заяви,че ще въведат безкасови плащания    ©  Велко Ангелов
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Пловдивчани вече могат да пътуват с TaxiMe

Приложението за повикване на такси TaxiMe, което беше финансирано от инвестиционния фонд Eleven през 2013 г., навлезе в Пловдив през юни. В началото на тази година младата компания привлече допълнителни 250 хил. евро капитал от Eleven и Rosslyn Capital Partners, като част от тези инвестиции са използвани за разширяване на бизнеса им в новия град.

До този момент услугата работеше в столицата.От компанията твърдят, че има 100 000 уникални редовни клиенти. След навлизането в Пловдив в средата на месеца приложението е било свалено няколко хиляди пъти, но от компанията не пожелаха да конкретизират. Избрали са града по няколко причини: има университети, а оттам и студенти, и туристи и има потенциал заради избора на града за европейска столица на културата.

Следващата стъпка е въвеждането на безкасови плащания

каза Христо Чернев, изпълнителен директор и основател на TaxiMe. От екипа на TaxiMe обявиха също, че работят по нови функционалности на приложението и по нови услуги. "Проучване, което наскоро проведохме сред активните в дигитална среда потребители, показа, че TaxiMe се предпочита заради надеждността на услугата, бързото пристигане на автомобилите и отличното познаване на маршрутите", добави Чернев.

Бизнес моделът на компанията е идентичен и в двата града - допускат се единствено лицензирани таксиметрови шофьори. Шофьорите плащат комисиона за всяка изпълнена поръчка и се одобряват след събеседване, проверка на документите и обучение как да работят с клиенти. "Таксиметровите автомобили се включват в системата след оглед на колата и преглед на документите и разрешителните. Всеки шофьор започва работа с TaxiMe на база оценката, поставена за него и автомобила му, от служителя, който е провел събеседването, проверката и обучението", разказа още Чернев.

След това в оценката се включват параметри, базирани на оперативната работа на шофьора, като например дали пристига навреме при поръчалия го. Накрая се добавят и оценките от клиентите, които са пътували с него. При всяка поръчка алгоритъмът на приложението подбира и изпраща при клиента шофьора с най-висока цялостна оценка, който е най-близо до адреса на клиента. Приложението автоматично локализира клиентите на картата и не е нужно да знаят точно къде се намират.

За момента фокусът на компанията е върху разрастването на услугата, като освен в София и Пловдив провеждат проучвания и в други градове. Въз основа на резултатите от предварителните анализи ще се определи в кои градове ще разраснат услугата.

Международната платформа Uber, чрез която също се превозват хора, навлезе в София в края на миналата година. Планът й за разширяване е към Варна и е за това лято. Другият български конкурент, работещ с таксита - TaxiStars, предлага услуги в София, Пловдив и Бургас, като се разшири и към Сърбия.

4 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    jordani avatar :-|
    jordani
    • - 3
    • + 4

    За 250к евро можеха да напишат апп и за windows phone и за blackberry. Ако не могат - то за 2К евра могат да хванат фрийлансър да го свърши.

    Нередност?
  • 2
    briton avatar :-|
    briton
    • + 3

    До коментар [#1] от "jordani":

    Първо, не знаеш дали не го правят вече.
    Второ, може и да струва толкова да се напише, но след старта идва и поддръжка, която освен много други съпътстващи неща, също струва пари.
    Трето, ББ не е ли само по музеите вече? Аз бях сигурно 6-7 години с ББ, но то си беше за времето.
    Четвърто, пазарен дял на уиндоус телефон в България. Не съм гледал, но предполагам, че те са и може да са преценили, че не си заслужава. Ок, ще отрежат едни хора, като вас, но пък ще се концентрират в предлагане на качествена услуга за хиляди други.
    И още и още ...

    Нередност?
  • 3
    impala avatar :-|
    impala
    • + 5

    Услугата работи страхотно в София. За които не го е ползвал да обясня:

    Вадиш телефона, стартираш приложението, то те позиционира на картата, само трабва да потвърдиш че искаш такси в тази точка. Намираш на картата крайната си дестинация и потвръждаваш. До десетина секунди вече някое такси те е "прихванало" и гледаш на картата как идва към теб, знаеш номера на колата и името на шофьора. Таксито идва качваш се и няма нужда да обясняваш къде искаш да те закара. След края на пътуването системата ти предлага да оцениш услугата, шофьора...

    Нередност?
  • 4
    kcl1436043350435306 avatar :-?
    Kalin Angelov
    • + 1

    щом искате нещо с много възможности вижте Андромикс такси. Освен, че можеш да си избереш фирмата, която да ти изпрати таксито, можеш да си поръчкаш такси със почти всяко устройство с интернет на него, андроид, айфон, лаптоп, компютър, MAC, windows phone .....

    Нередност?
Нов коментар