🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Германските власти постигнаха споразумение за централите на въглища

Берлин се отказва от налагането на допълнителен данък върху тези компании

Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Германия се отказва от плановете да наложи специален данък върху електроцентралите, работещи с въглища, но все пак ще намали техния дял, за да изпълни целите за намаляване на въглеродните емисии до 2020 г. За това се договориха партиите от управляващата коалиция, съобщава Reuters. Споразумението, което идва след месеци спорове в правителството на Ангела Меркел, беше приветствано от индустрията, но заклеймено от екологични групи, които обвиниха канцлера, че се е продала на бизнес интереси.

Резервен капацитет

Плановете предвиждат да бъдат затворени мощности за генериране на електроенергия от кафяви въглища с капацитет от 2.7 гигавата. Те обаче ще бъдат запазени като резерв за извънредни ситуации. Доставчиците на електроенергия също така ще бъдат компенсирани, ако се включат в новата система за резервен капацитет. Това е възможност, за която компаниите настояваха отдавна. "С това даваме международен сигнал, с който показваме, че е възможно преминаването към възобновяеми енергийни източници във високо индустриализирана държава", заявява министърът на икономиката Зигмар Габриел.

Споразумението също така включва подкрепа за когенерации за електроенергия и отопление, както и повече инвестиции в мерки за повишаване на ефективността. Коалицията е разрешила и споровете около високолволтовата електропреносна мрежа, която трябва да свързва производителите на зелена енергия от северната част на страната и индустриалните зони на юг. По-късно тази година икономическото министерство трябва да представи специален закон, който да изясни детайлите.

Екология срещу бизнес

Природозащитниците от Greenpeace обаче разкритикуваха плановете и заявиха, че те представляват подигравка със споразумението за климатичните промени, сключено в групата Г-7 през май. "Ангела Меркел наруши обещанията си за климата. Вместо да започне излизане от въглищата, изпълни всички желания на операторите на централи", заявяват от организацията.

Германската асоциация на енергийната индустрия BDI приветства решението. Преди споразумението компаниите от сектора предупреждаваха, че налагането на данък върху въглищните централи ще постави под риск 100 хил. работни места. "Чрез това споразумение германското правителство дава ход на редица решения за преминаване към възобновяема енергия. Това разчиства пътя за по-голямо приемане на тази политика и за сигурност за инвестициите", заявяват от BDI.

Някои експерти също така предупреждаваха, че допълнителни такси могат да доведат до преместване на въглищните електроцентрали в други европейски държави. "Електроцентралите са нужни за сигурността на доставките през зимата и не трябва да се допуска окончателното им затваряне", коментира Матиас вон Бехтолшейм от консултантската фирма Arthur D Little.

Германия води политика на увеличаване на дела на ВЕИ и оттегляне от ядрената енергетика. Берлин си е поставил цел до края на десетилетието да свие въглеродните емисии с 40% спрямо нивото им от 1990 г. Въглищата обаче все още отговарят за 44% от производството на електроенергия спрямо 27% за ВЕИ.