🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

E.ON и RWE съдят Германия за затварянето на ядрените централи

Компаниите обвиняват правителството, че няма да ги компенсира за атомните мощности

Искът на енергийните гиганти E.ON, RWE и Vattenfall е за общо 19 млрд. евро
Искът на енергийните гиганти E.ON, RWE и Vattenfall е за общо 19 млрд. евро
Искът на енергийните гиганти E.ON, RWE и Vattenfall е за общо 19 млрд. евро    ©  STAFF
Искът на енергийните гиганти E.ON, RWE и Vattenfall е за общо 19 млрд. евро    ©  STAFF

Спорът на енергийните компании с Германия заради непреклонността на Берлин да затвори ядрените електроцентрали в страната стигна до най-висшия съд, след като компаниите обвиниха държавата, че им взима АЕЦ, без да ги компенсира. Ако Конституционният съд в Карлсруе отсъди в полза на E.ON, RWE и Vattenfall, това може да означава, че правителството на канцлера Ангела Меркел ще трябва да плати милиарди евро обезщетения на компаниите.

По-важният проблем

Специалистите в ядрената енергетика обаче гледат на делото като на шоу, пише Financial Times. За тях същественият проблем е на друго място - какво ще реши експертната комисия, която от пет месеца се опитва да подели между държавата и компаниите разходите за съхранението на ядрените отпадъци след затварянето на атомните централи. Ядрената комисия търси компромис, който да не натоварва прекомерно енергийната индустрия, но и да бъде справедлив спрямо германския данъкоплатец. До момента задачата няма решение. Комисията трябваше да внесе предложението си през февруари, но го отложи за средата на април.

Изходът на дебата може да окаже влияние отвъд пределите на Германия. През 2011 г. страната стана една от първите развити държави, решили да се откажат от ядрената енергетика. Решенията на комисията може да създадат прецедент за други страни, които дори още не са започнали да мислят как и къде да съхраняват ядрените си отпадъци, нито пък кой ще плаща за това.

За E.ON и RWE залогът е огромен. В последните месеци акциите на двете компании се сринаха заради притеснения на инвеститорите около изхода на този дебат.

"Днес всеки е наясно, че това е въпрос на живот и смърт за компаниите", казва анализаторът в Bank Metzler Гуидо Хойман.

Пренастройване на енергийния модел

Пренастройването на Германия към възобновяеми източници на енергия, както и желанието да затвори своите АЕЦ до 2022 г. изиграха фатална роля за бизнес модела на сектора. Цените на тока се изстреляха в отговор на стабилното навлизане на субсидираното електричество от вятър и слънце. Това затрудни компаниите да печелят от конвенционални източници на ток.

Сега големите енергийни групи са в незавидно финансово положение. Миналата седмица E.ON и RWE обявиха огромни загуби за 2015 г., като E.ON отчете най-голямата загуба в историята си - 7 млрд. евро. Двете компании прибегнаха до радикални решения, като отделиха бизнеса си с изкопаеми горива от този с възобновяеми източници. Засега обаче не е ясно дали това решение ще е работещо.

Политиците срещу големите енергийни компании

Германските политици обаче, и най-вече тези от левицата, не хранят никакви симпатии към големите енергийни групи. "Години наред те печелеха сериозно от ядрената енергия и в замяна трябва да поемат изцяло цената за затварянето им и съхраняването на отпадъците", казва Хубертус Здебел, депутат в Бундестага от лявата партия Die Linke.

Германия реши да затвори ядрените си реактори след аварията във Фукушима. Според закон, който беше гласуван тази година, операторите на ядрените централи трябва да поемат разходите за затварянето им и за съхраняването на ядрените отпадъци. За целта те трябва да заделят общо 38 млрд. евро.

Страната учреди ядрена комисия, която да набави средствата и да гарантира, че парите няма да излязат от джоба на данъкоплатците, ако компаниите попаднат в тежка финансова ситуация. Черновата от доклада на комисията препоръчва в замяна на финансовите разходи за бизнеса държавата да се нагърби с намирането и поддържането на място за съхранение на отработеното ядрено гориво. Комисията посочва още, че до 2022 г. компаниите трябва да прехвърлят част от заделените пари, или около 18 млрд. евро, в специален фонд под надзора на държавата. Бизнесът освен това трябва да плати "рискова премия" до 100% от тази сума. Това означава, че само за съхраняване на отпадъците компаниите трябва да заделят до 36 млрд. евро.

"Идеята е, че от някакъв момент нататък компаниите ще бъдат освободени от отговорност, която ще премине върху държавата, казва пред Financial Times източник, близък до ядрената комисия. Държавата смята, че трябва да бъде компенсирана по някакъв начин за този риск."

Бизнесът не е съгласен с това. Директор в една от четирите големи енергийни компании казва, че "при 100% рискова премия и без таван на дължимите разходи компаниите просто няма как да оцелеят".

Затова бизнесът е решен да съди държавата. Изпълнителният директор на E.ON Йоханес Тийсен каза във вторник, че действа в името на "хиляди малки инвеститори, които... са сложили пенсиите си в акции на E.ON". Той добави, че компания не се бори срещу преминаването към зелена енергия, а просто се опитва да "добие компенсация за активи, които ни се отнемат по политически причини".

4 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    xyha avatar :-P
    xyha
    • - 2

    разходите за съхранението на ядрените отпадъци след затварянето на атомните централи ...

    Ръшките са измислили вече рециклотрона от играта М. Орион :-)

    https://www.rt.com/news/188332-mox-nuclear-fuel-production/

    Нередност?
  • 2
    qmi1447491536479923 avatar :-P
    Vladimir St Radoslavov
    • - 1
    • + 1

    Швабите искат да се наложат в "зелената" енергия изнасяйки със висока принадена стойност произведените по техни технологии енергиини съоръжения в целият ЕС. И искат да наложат това със политически натиск без барво да им се отказва от никого. Реакторите с бъррзи неутрони са постигали до реално призводство на енергия само в РФ. Германците искат да се откъснат себеси и всички от ЕС от руските технилогии и да наложат техните на това място.

    Нередност?
  • 3
    ceci_ avatar :-|
    ceci_

    "Цените на тока се изстреляха в отговор на стабилното навлизане на субсидираното електричество от вятър и слънце."

    колко мило. С грижа за човека ;-)

    Нередност?
  • 4
    lgy15384616 avatar :-|
    Delyo Haidutin

    Как така кой ще плаща за съхранението на ядрените отпадъци?! Този който печели от тях разбира се. Защо данъкоплатците? В "евтината" атомна енергия включват ли се разходите за съхранението на отпадъците за целия период на полуразпад на урана, който е 10000 години?

    Нередност?
Нов коментар