🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Създава се една от най-големите компании за онлайн залагания

Betfair и Paddy Power се сливат в сделка за 7.8 млрд. долара.

Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Две от най-големите компании за онлайн залагания - Betfair и Paddy Power, ще се слеят в сделка за 7.8 млрд. долара. Плащането ще бъде изцяло в акции, а преговорите между двете страни продължават, съобщават в общо изявление двете компании.

Развитие

След приключването на сделката, което се очаква да стане до януари 2016 г., ще се създаде една от най-големите групи за онлайн залагания в света с годишни приходи от над 1.1 млрд. паунда. В новата компания Paddy Power Betfair Plc ирландската Paddy Power ще държи контролния пакет от 52% и акционерите им ще получат 92 млн. долара дивиденти, а досегашният главен изпълнителен директор Анди МакКю ще заема ръководна позиция и в новото предприятие.

"Това са два бизнеса, чието представяне е с много висок калибър и с това сливане ще имаме водещи пазарни позиции във Великобритания, Европа, Ирландия и Австралия", обясни Брайън Коркоран, които през 2012 г. напусна Paddy Power, за да заеме поста изпълнителен директор на британската Betfair, пред Financial Times.

Въпреки че бизнесът се слива, компаниите ще останат относително самостоятелни - и двете ще запазят централите си в Дълбин и Лондон. След обявяването на сделката акциите и на двете компании бързо се покачиха - тези на Betfair с 18.6% до 30.97 евро, а на Paddy Power - с 16.6% до 90.7 евро.

Хазартът е отборна игра

През последните месеци вълна на консолидация залива хазартния сектор. През юли букмейкърите Ladbrokes и Gala Coral се сляха, създавайки група за залагания на стойност 2.3 млрд. долара. Други две компании в сектора - 888 и GVC Holdings, водят открита война за платформата за онлайн залагания Bwin.party Digital Entertainment.

Сега за сливане преговарят и двете най-добри компании в сектора на онлайн залагания в Европа, обясняват консултантите от Davy, цитирани от Reuters. Според анализатори това не само ще създаде гигант в сектора, но и ще спести много разходи на двете компании, като премахне дублирането на предлаганите услуги. Новата компания ще се казва Paddy Power Betfair Plc, но ребрандинг няма да има. Коркоран обясни, че двете марки ще бъдат запазени и ще продължат да оперират паралелно в Европа.

Това, което прави сливането логично, е фактът, че Paddy Power е с много развита мрежа, а Betfair притежават уникална технология, която позволява на играчите да залагат директно един срещу друг. Тези предпоставки правят сделката да изглежда печеливша и за двете страни.

Paddy Power с пазарната си капитализация от 4 млрд. долара е по-голямата от двете компании. Betfair от своя страна се радва на скок от 140% на цените на акциите си през последната година благодарение на силния си годишен ръст и към днешна дата пазарната й капитализация е 3.8 млрд. долара. Финансовите резултати на двете компании се подобряват през тази година въпреки строгите регулации, които Великобритания се опитва да въведе за хазартния бизнес.