Компаниите за залагания Betfair и Paddy Power се сливат

Обединената група ще е лидер на пазара във Великобритания

Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Британската компания за онлайн залагания Betfair и ирландският й конкурент Paddy Power финализираха споразумението за сливането си на стойност 6 млрд. паунда, съобщава Reuters. Сделката, обединяваща две от най-големите фирми в сектора, ще затвърди лидерството им на пазара на онлайн хазарт във Великобритания, отбелязва агенцията.

Ако сделката бъде одобрена от акционерите, инвеститорите на Paddy Power ще получат контролния пакет от 52% от акциите на новата компания, както и специален дивидент в размер на 80 млн. евро. За всяка своя акция инвеститорите на Betfair ще получат по 0.4254 акции на новата обединената група. Британската компания е известна със своите онлайн технологии, които позволяват играчите да залагат директно един срещу друг без участие на букмейкър.

Секторна консолидация

От началото на годината в сектора на интернет залаганията се осъществи поредица от сделки, с които компаниите отговарят на затегнатите регулации и повишената данъчна тежест във Великобритания и други европейски държави. Консолидацията също така повишава конкурентоспособността на фирмите на този пазар, който преживява бум благодарение на нарастващото използване на смартфони и таблети. През юли Ladbrokes и Gala Coral договориха сливането си в сделка, предвиждаща само размяна на акции. През миналата седмица GVC Holdings обяви, че ще придобие Bwin.party Digital Entertainment.

Пазарен лидер

Обединената компания ще носи името Paddy Power Betfair и пазарната й капитализация ще възлиза на около 6 млрд. британски паунда. Компанията ще е лидер на британския пазар за онлайн хазарт с дял от 16%. Така компанията ще задмине сегашния лидер Ladbrokes Coral с 14%, както и други основни играчи като William Hill и Bet365.

Новата група ще бъде оглавена от главния изпълнителен директор на Betfair Бреон Коркоран, който в миналото е бил главен оперативен директор и на Paddy Power. Акциите на обединената компания ще продължат да се търгуват на борсите в Лондон и Дъблин, като листването на ирландската борса ще е вторично.

Betfair заявява, че се очаква сделката да донесе синергии в годишните разходи на стойност 50 млн. пауда. Обединената компания ще цели изплащане на дивиденти в съотношение 50% от печалбата след данъци. Акциите на двете компании поскъпнаха малко след тези заявления, тъй като подготовката на сделката беше обявена още през миналия месец. Двата бранда ще продължат да съществуват паралелно на европейските пазари. Докато бизнесът на Betfair е изцяло онлайн базиран, Paddy Power разполага с близо 600 пункта за залагания в Европа, половината от които се намират във Великобритания.

Все още няма коментари
Нов коментар