"Кобилдър България" получава съфинансиране от Норвегия

ИТ компанията разработва технологии, улеснящи подбора на екологични продукти за строителството

Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Софтуерната компания "Кобилдър България" ще получи 154 хил. евро безвъзмездно финансиране по програма "Иновации в зелената индустрия" към норвежката държавна агенция "Иновация Норвегия". Отпуснатите средства са 40% от стойността на проучвателния проект Green Construction Products into BIM, който е на обща стойност от 385 хил. евро. Той ще се осъществи в партньорство с норвежкия стартъп Canteda. Крайната цел на проекта е разработка на строителен софтуер до април 2016 г., който представлява програма за управление на процеса по изграждане на сгради.

Насърчаване на "зеленото" строителство

Проектът, за който "Кобилдър" печели съфинансиране от норвежкия фонд, е ориентиран към екологично строителство и развиването на BIM технологиите (строително-информационно моделиране или софтуер, даващ на участниците в строителния процес достъп до всички данни по проекта). Интегрирането на такава технология е от съществено значение, тъй като спомага за решаването на един от сериозните проблеми на съвременното строителство - липсата на координация между отделни подизпълнители по проект, вследствие на което и неефективно изразходване на енергия, подбор на евтини и нискокачествени материали. С преодоляването на тези проблеми се намалява негативното въздействие върху околната среда. По проекта Green Construction Products into BIM до края на април догодина ще бъде разработена система, чрез която да може да се проследява пътят на "зелените" продукти от производителя до крайния клиент. Първите резултати от проведените проучвания и отчет за дейностите ще бъдат обявени още тази есен, твърдят от компанията.

"Строителният сектор е един от сегментите с най-много B2B (бизнес бизнес) търговия в световен мащаб, а в момента преминава през рязка дигитална революция. Нашата компания получи уникалната възможност да разработи експертни решения за "зелено" строителство", споделя Бистра Папазова, управител на "Кобилдър България". Конкретната цел на проекта е да създаде софтуер, чрез който да се свържат всички участници и сегменти в строителния процес и да се улесни избирането на качествени и устойчиви строителни материали.

Скандинавската помощ

Агенция "Иновация Норвегия" насърчава проекти, свързани с опазване на околната среда, развитието на "зелени" продукти и услуги, както и разработване на решения за екосъобразни производствени процеси, като например използването на по-енергоефективни материали в строителството. Агенцията отпуска на българската компания 154 хил. евро, от средствата предвидени по програмата за насърчаване на малки и средни предприятия в България, които трябва да бъдат усвоени най-късно до април 2016 г.

По програма "Иновации в зелената индустрия" по принцип се отпускат между 200 и 500 хил. евро по проекти на предприятия, чиято дейност е свързана с предложените намерения и имат поне една приключена финансова година зад гърба си. Съфинансирането, което може да се получи, е максимално 80% от цялата стойност на проекта, като делът зависи от размерите на предприятието. За сътрудничества между две компании, какъвто е случаят на "Кобилдър" и норвежкaта стартираща компания в сектора на BIM технологиите Catenda, има допълнителни ползи. За пътуване с цел осъществяване на партньорства между България и Норвегия "Иновация Норвегия" може да отпусне и допълнителни средства, които са общо 41 хил. евро за програмния период.

Кои са "Кобилдър"

"Кобилдър България" е дъщерно дружество на норвежката компания CoBuilder As, която има почти 20-годишен опит в разработката на софтуерни решения за строителния сектор. Скандинавското дружество предлага софтуерни продукти, които улесняват управлението на информация и документация за строителни продукти и химикали в съответствие с редица регионални и европейски директиви и регламенти. Българското предприятие е учредено през август 2013 г. и започва ефективна работа през следващата година, когато и разширява екипа си специалисти със софтуерни и строителни инженери, както и с филолози със скандинавски и други европейски езици. Дружеството с капитал 25 хил. евро и има 27 служители към март 2015 г. показва справка в ДАКСИ.

Все още няма коментари
Нов коментар