Дъщерна компания на "Уолтопия" инвестира 3.2 млн. лв. в R&D център

Проектът на "Клайммат" е в икономическата зона в Божурище и ще бъде открит в средата на 2016 г.

Първата копка на развойния център беше направена в четвъртък от министъра на икономиката Божидар Лукарски и инвеститора в проекта Ивайло Пенчев
Първата копка на развойния център беше направена в четвъртък от министъра на икономиката Божидар Лукарски и инвеститора в проекта Ивайло Пенчев
Първата копка на развойния център беше направена в четвъртък от министъра на икономиката Божидар Лукарски и инвеститора в проекта Ивайло Пенчев    ©  Министерство на икономиката
Първата копка на развойния център беше направена в четвъртък от министъра на икономиката Божидар Лукарски и инвеститора в проекта Ивайло Пенчев    ©  Министерство на икономиката
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Научноизследователският център се очаква да разкрие 35 работни места.

Българската компания, производител на висококачествени настилки за катерене - "Клайммат", ще построи научноизследователски и развоен център в държавната икономическа зона в Божурище. Инвестиционният проект е за почти 3.2 млн. лв. и получи "Клас А" от Българската агенция за инвестиции през март тази година.

Научноизследователският център, чиято първа копка беше поставена в четвъртък, ще бъде изграден на площ 17.5 хил. кв.м и ще има производствена база, административна и складова част. Очаква се центърът да заработи в средата на 2016 г. и да бъдат разкрити 35 работни места. "Клайммат" е дъщерна фирма на българската "Уолтопия", която се утвърди като световен производител на катерачни стени. По този начин двете фирми предлагат цялостно дизайнерско решение не само за стените, но и за настилката на съоръжения и зали за катерене.

Инженерство в катеренето

Основната цел на инвестиционния проект е чрез подобряване на настоящите подови системи и разработване на нови продукти да бъде осигурена безопасна среда за катерене във всяка катерачна зала в света. "Клайммат" залага на използването на високи технологии и приложна наука за разработването на иновативни предложения в сектора. Всички изпълнители по проекта за развойния център на дружеството се избират чрез онлайн платформата Auxionize – софтуер за електронни покупки, отново собственост на "Уолтопия". Auxionize всъщност е платформа за търгове с обратно наддаване, в която купувачът инициира онлайн търг с материал или услуга, от която се нуждае, и продавачите се борят да получат поръчката, като предложат най-изгодните условия.

Изпълнителният директор на "Уолтопия" Ивайло Пенчев съобщи, че освен развойния център на "Клайммат" до месец ще започне изграждането на още един завод в зоната, където ще се произвеждат специализирани метални конструкции. Ще се инвестира и в друг завод в Летница.

Бърз растеж

Компанията, инвеститор в развойния център - "Клайммат", е учредена през февруари 2014 г. и е собственост на Цветелин Пенчев, а "Уолтопия" притежава 24% от капитала на дружеството. Според годишния финансов отчет на младата компания нетните приходи от продажби през първата година от дейността й са достигнали 401 хил. лв., а отчетената печалба е 146 хил. лв. В началото фирмата основно доставя матове (специални настилки) за "Уолтопия", а през 2015 г. дейността й ще е насочена към нови клиенти и заемането на водещи позиции на пазарите в САЩ и Канада, се посочва в отчета. "Клайммат" е производител на висококачествени настилки за центрове за катерене с разнообразие от продукти, подходящи за всякакви цели - за стени за боулдъринг (катерене без въже) или за стени за катерене с въже.

 

Лидер в сектор с потенциал

"Уолтопия" е създадена през 1998 г. от Ивайло Пенчев и Метин Мусов. Наскоро като миноритарни собственици в компанията влязоха фондовете BlackPeak Capital и CEE Equity Partners заедно с още няколко частни инвеститора срещу сумата от общо 10 млн. евро. Интересът на ивеститорите към световния производител на катерачни стени не беше случаен - при 37 млн. лв. приходи на дружеството за 2014 г., чистата му печалба е 10 млн. лв. Понастоящем "Уолтопия" изнася стените за катерене, хватките и другите си продукти за 50 държави в цял свят и има над 50% пазарен дял по приходи в този сегмент в САЩ. Дъщерното й дружество за опериране на центрове за забавления (фън-топии) има вече успешни проекти в България, Израел, САЩ, Канада и планира в Малайзия и Австралия. "Стотици центрове и паркове за катерене и забавления по целия свят и покупка на компании, които оперират такива места." Така Ивайло Пенчев отговаря на въпроса в какво ще вложи новото финансиране. Съсобственикът на "Уолтопия" е твърдо убеден, че пазарът, на който участва, за момента е неразвит и тепърва ще расте. Че хората, които искат да се забавляват активно, ще се увеличават, а парковете за забавления от типа приключение ще стават все по-търсено място за прекарване на свободното време.
7 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    bluewater avatar :-P
    BlueWater
    • - 2
    • + 17

    Браво на собствениците и всички работещи в двете фирми "Клайммат" и "Уолтопия"!

    Опита на такива предприемачи трябва да се преподава във висшите икономически училища в България.

    Нередност?
  • 2
    poluvishist avatar :-?
    полувишис
    • - 19
    • + 3

    Клайммат е само 25% (или 20%) дъщерна на Уолтопия. останалата й дъщерност е на някакъв друг Пенчев.

    а каква развойна дейност може да има в шперплатови плочи, намазани с лепило С-200 и поръсени с пясък?

    ставам една сутрин и гледам, че в България всички са станали серийни предприемачи, развойници и инвеститори. надушвам реставрация на ТНТМ :)

    Нередност?
  • 3
    oldschool avatar :-|
    oldschool
    • + 10

    До коментар [#2] от "полувишис":

    не е лошо да се запознаеш по-отблизо с различните проекти на Уолтопия, преди да говориш наизуст.

    фирмата не се ограничава само в сферата на настилките за катерене, но дори и те включват вече 'смарт' технологии, колкото и изумително да звучи

    Нередност?
  • 4
    poluvishist avatar :-P
    полувишис
    • - 10
    • + 5

    До коментар [#3] от "oldschool":

    включват, как да не включват?!?

    виждаме на Ивайло Пенчев смарт иновациите през последната година. auxionize, смарт настилки и ламборгини.

    така като го гледам, скоро ще надмине Киро Домусчиев по арогантност.

    само да не кажеш, че и нанотехнологии ще има в настилките му за изкуствени стени за изкуствено катерене. или май беше обратно?

    Нередност?
  • 5
    qdk12501326 avatar :-|
    qdk12501326
    • - 2
    • + 6

    До коментар [#4] от "полувишис":

    Личи си, че си полувишис :) Коментарите ти са нелепи и лекичко лъхат на злоба.Това с Ламборгинито просто разцепи мрака.

    Нередност?
  • 6
    oldschool avatar :-|
    oldschool
    • + 10

    До коментар [#4] от "полувишис":

    и какво като има ламборгини? да не го е заграбил от държавата, като Домусчиев? или да го е купил с пари от КТБ?

    Нередност?
  • 7
    poluvishist avatar :-P
    полувишис
    • - 4
    • + 3

    До коментар [#6] от "oldschool":
    До коментар [#5] от "КокаКольо":

    Пенчев може да прави каквото си поиска с честно спечелените си пари. най-малко аз ще му се бъркам в личните дела. и най-малко аз някога съм твърдял, че той е измамник.

    това, което аз питам и твърдя е, че шперплатът не е високотехнологична дейност. и няма нужда от лаборатория за развойна дейност. а ламборигинитата и бандата на окшънайз е само бонус :)

    Нередност?
Нов коментар