Новото приключение на "Уолтопия"

Компанията на Ивайло Пенчев и Метин Мусов се готви за глобална експанзия, подкрепена от нови съдружници

Съсобственикът на "Уолтопия" Ивайло Пенчев (вляво) е твърдо убеден, че Росен Иванов (в средата) и Ангел Стефанов от BlackPeak няма да му откажат още пари, стига да ги поиска.
Съсобственикът на "Уолтопия" Ивайло Пенчев (вляво) е твърдо убеден, че Росен Иванов (в средата) и Ангел Стефанов от BlackPeak няма да му откажат още пари, стига да ги поиска.
Съсобственикът на "Уолтопия" Ивайло Пенчев (вляво) е твърдо убеден, че Росен Иванов (в средата) и Ангел Стефанов от BlackPeak няма да му откажат още пари, стига да ги поиска.    ©  НАДЕЖДА ЧИПЕВА
Съсобственикът на "Уолтопия" Ивайло Пенчев (вляво) е твърдо убеден, че Росен Иванов (в средата) и Ангел Стефанов от BlackPeak няма да му откажат още пари, стига да ги поиска.    ©  НАДЕЖДА ЧИПЕВА
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Ако човек не е катерач или любител на екстремните удоволствия, едва ли ще разбере и дума от нещата, които "Уолтопия" прави: рол-глайдери, стени за боулдър и т.н. Не е необходимо да си финансист обаче, за да разбереш другото, което компанията прави, при това не по-малко добре - пари. При 37 млн. лв. приходи на дружеството за 2014 г. чистата му печалба е 10 млн. лв.

Затова и не е учудващо, че желаещи да инвестират в "Уолтопия" не липсват. Два от тях успяха. Фондовете BlackPeak Capital и CEE Equity Partners влизат в компанията за производство на катерачни стени с миноритарен дял заедно с още няколко частни инвеститора срещу сумата от общо 10 млн. евро. Целта за тях е фирмата да расте още, а след време да излязат от нея, възвръщайки парите си с печалба. За основателите и мажоритарни собственици на самата "Уолтопия" - Ивайло Пенчев и Метин Мусов, играта е още по-голяма - да растат не просто още, а още много. При това без никакво намерение да продават компанията.

Екстремното катерене

"Уолтопия" е създадена през 1996 г. от Ивайло Пенчев и Метин Мусов като бизнес начинание, следващо хобито на двамата - да се катерят. Първоначално в малки мащаби - буквално в една гаражна клетка, фирмата впоследствие расте бързо, не само превръщайки се в световен лидер в сегмента с производството на катерачни стени, но и навлизайки в нишата на развлекателната индустрия.

През тези години "Уолтопия" се движи нагоре по стената на бизнеса, без да рискува, но и доста скоростно. Първо отваря завод в село Крушуна, после мести порасналото производство в Летница, започва да произвежда не само стени, но и хватки, следват още продукти за парковете за забавление, а преди две години навлиза и в индустрията със създаване и опериране на такива паркове.

Така се стига до момента, в който при 25 млн. лв. приходи и 5 млн. печалба на дружеството за 2013 г. за следващата 2014 двете числа са съответно 37 млн. лв. и 10 млн. лв.

Понастоящем "Уолтопия" изнася стените, хватките и другите си продукти за 50 държави в цял свят, има над 50% пазарен дял по приходи в този сегмент в САЩ, дъщерното й дружество за опериране на центрове за забавления (фън-топии) има вече успешни проекти в България, Израел, САЩ, Канада, и планира в Малайзия и Австралия, подготвя скорошен строеж на още един завод близо до София, и с една дума - не спира да расте. Именно затова двамата й мажоритарни собственици (общо 1% си поделят други двама българи, работещи в мениджмънта на компанията) се съгласяват да приемат нови съдружници - финансови инвеститори, които да подкрепят с още капитал целия този поход.

Да си купиш място на скалата

Инвестицията от 10 млн. евро, договорена сега, се поделя между фонда BlackPeak Capital с 3.1 млн. евро, другият - CEE Equity, който дава 4.5 млн. евро, и няколко местни частни лица, участващи с общо 2.4 млн. евро. Целият този "пакет" осигурява на финансиращите миноритарен дял в "Уолтопия", който се пази в тайна, но е под 20%.

В основата на сделката стои BlackPeak Capital. Това всъщност е едното от двете управляващи дружества на финансирането от общо 25 млн. евро за България от Европейския инвестиционен фонд (ЕИФ) по линия на инициативата JEREMIE. Парите бяха отпуснати миналата година с конкретната цел да влязат в работещи малки и средни български компании с шанс за растеж, по възможност в чужбина, а управлението им беше поверено на BlackPeak (10 млн. евро) и Empower Capital (15 млн. евро). Едно от условията в схемата по принцип е освен фонда дял във всяка от избраните български фирми да купува и още един инвеститор, несвързан със собственика й. За да вложи поверените й средства, всеки от двата фонда има срокове, което и обяснява защо в случая BlackPeak е била активната страна. Управляващите партньори в BlackPeak Capital са Росен Иванов и Ивайло Господинов. Те бяха част от екипа на Entrea Capital - сред известните компании в сферата на сделките и инвестициите, консултирала например "Приста ойл" по придобиването на подразделението на Chevron Corporation в Румъния, сред чиито клиенти са Telelink, "Белла", "Филкаб" и др.

Доста интересен е коинвеститорът. CEE Equity Partners е част от фонда China CEE Fund, който управлява 435 млн. долара. Фондът е създаден от China Exim Bank в партньорство с други институционални инвеститори с фокус именно върху Централна и Източна Европа и цел именно да участва в растящи и перспективни компании от региона и после да продава на печалба. "Уолтопия" е първото българско дружество, в което фондът влиза.

Още проекти и още пари

"Стотици центрове и паркове за катерене и забавления по целия свят и покупка на компании, които оперират такива места." Така Ивайло Пенчев отговаря на въпроса в какво ще вложи новото финансиране. Разбира се, стотици е много, а светът е голям, така че 10 млн. евро всъщност няма да са достатъчно. "Това е само първата ни стъпка. Да, парите ще свършат, но те ще дадат още", казва Пенчев, поглеждайки към Росен Иванов от BlackPeak. Съсобственикът на "Уолтопия" е твърдо убеден, че пазарът, на който участва, за момента е неразвит и тепърва ще расте. Че хората, които искат да се забавляват активно, ще се увеличават, а парковете за забавления от типа приключение ще стават все по-търсено място за прекарване на свободното време. "Появяват се големи групи хора с авантюристичен дух, които искат да се забавляват с телата си, и то активно", смята Пенчев.

Затова и "Уолтопия" започва да произвежда и да продава още и още нови неща. Последните й "артикули" са три.

Първото са интерактивни катерачни елементи за деца "между 15 кг и 14 години" - стени с игрови елемент, изкачването по които е като компютърна игра с трупане на точки. Второто са въжени паркове с препятствия.

А най-интересното е третото, което е собствена разработка на българската фирма. Изобретението се казва рол-глайдър и накратко дава възможност за суперекстремното преживяване да скочиш от високо със специален костюм с криле и да летиш дълго преди парашутът ти да се отвори, но всичко това - без риск за живота. Така нареченото proximity flying (летене с крилат костюм) иначе е доста опасно, но новият продукт на "Уолтопия" променя нещата. Става въпрос за тръба, на която се окачват специални въжета така, че "летящият" през цялото време изпълнява сложна траектория с желаната скорост, но няма как да пострада, защото е вързан с въже. "Синът ми искаше да прави това, а аз исках да му позволя, но да е безопасно за него", обяснява Пенчев откъде му е хрумнало да произвежда точно рол-глайдъри.

Що се отнася до по-далечното бъдеще, той за разлика от финансовите инвеститори няма намерение да излиза от компанията, която е създал заедно с партньора си от нулата. По-скоро по думите му би бил съгласен да приеме още коинвеститори, превръщайки "Уолтопия" в публично дружество. Което по плановете му минава през още силен растеж. "Пращаме мисионери в доста страни, за да увеличим присъствието си и като продажби и като паркове", разказва катерачът. И, разбира се, търси още хора за фирмата си. Цялото това разрастване и излизане на световните пазари обаче е на корпоративно ниво. Лично Пенчев се чувства добре тук: "В България хубаво се живее", убеден е той.

8 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    qdk12501326 avatar :-|
    qdk12501326
    • - 4
    • + 64

    Искрено се кефя и уважавам такива хора като Пенчев.В държава, в която всеки гледа да цоца от някоя държавна парА да изградиш толкова печеливша компания с толкова качествен продукт и висока добавена стойност е огромен подвиг.

    Успех и дай боже повече такива предприемачи.

    Нередност?
  • 2
    binata2014 avatar :-|
    3.14
    • - 1
    • + 25

    Браво на тия момчета! Време е да се покаже на света, че не сме такива смотаняци от бившия източен блок, каквито се показвахме досега в общи линии!

    Нередност?
  • 3
    lnz11430458 avatar :-|
    lnz11430458
    • - 1
    • + 19

    а аз се кефя на компании като тази
    http://www.chaosgroup.com/en/2/index.html

    за която в тази медиа трябва да има статия по веднъж на месец

    Нередност?
  • 4
    foxa5 avatar :-|
    foxa5
    • + 22

    Браво, радостно е да четеш за хора които развиват успешен бизнес без да са свързани с ДС.

    Нередност?
  • 5
    plamenhristov5 avatar :-|
    plamenhristov5
    • - 1
    • + 17

    Успех на строителите на новото време за България!

    Нередност?
  • 6
    oldschool avatar :-|
    oldschool
    • - 1
    • + 21

    явно са умни хора и знаят как да правят пари, за което браво. но съм чувал някои не дотолкова добри неща за отношението им към персонала

    Нередност?
  • 7
    virakocha avatar :-|
    EU defender
    • - 1
    • + 3

    Браво и успех!

    Нередност?
  • 8
    t0d0 avatar :-|
    Pandipool
    • - 4
    • + 8

    До коментар [#6] от "oldschool":

    Аз също съм чувал много лоши неща за обстановката в тази фирма, начина на работа, отношението към хората и т.н.
    Факт е обаче, че успяват да правят иновативни неща и да се развиват.

    Нередност?
Нов коментар