🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Българското слънце над пустинята

Как компания на баща, син, отскоро и два фонда има уникална система за захранване с ток на места без мрежа

Изпълнителният директор на IPS Александър Рангелов (в средата) и новите му партньори - Ивайло Господинов (вляво) от BlackPeak Capital и Димитър Енчев (вдясно) от PostScriptum ще търсят глобално развитие на компанията.
Изпълнителният директор на IPS Александър Рангелов (в средата) и новите му партньори - Ивайло Господинов (вляво) от BlackPeak Capital и Димитър Енчев (вдясно) от PostScriptum ще търсят глобално развитие на компанията.
Изпълнителният директор на IPS Александър Рангелов (в средата) и новите му партньори - Ивайло Господинов (вляво) от BlackPeak Capital и Димитър Енчев (вдясно) от PostScriptum ще търсят глобално развитие на компанията.    ©  НАДЕЖДА ЧИПЕВА
Изпълнителният директор на IPS Александър Рангелов (в средата) и новите му партньори - Ивайло Господинов (вляво) от BlackPeak Capital и Димитър Енчев (вдясно) от PostScriptum ще търсят глобално развитие на компанията.    ©  НАДЕЖДА ЧИПЕВА
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

 

Системата комбинира слънчеви панели, вятърни перки, дизелов генератор и батерия, а мозъкът е компютър, който знае кое кога да ползва и складира енергията по най-изгодния и сигурен начин.

Да осигуриш постоянен ток във военна база в пустинята, като приземиш системата от въздуха, или на хотел в Сенегал, на училищен комплекс в Африка, на фабрика в Стара Загора или пък на малка вила в планината. Общото е, че до всички тези точки няма мрежа. И че доставчикът на енергията е българска компания. Нейна система комбинира слънчеви панели, вятърни перки, дизелов генератор и батерия, а мозъкът е компютър, който знае кое кога да ползва и складира по най-изгодния и сигурен начин.

Изобретението е на "Интернешънъл пауър съплай" (IPS). Тя е  семейна фирма, основана преди 26 години от инженер Стоил Трифонов. През годините компанията има различни разработки на системи за топло- и електрозахранване с приложение в телекомуникацията, отбраната и енергетиката, които са разработки на самия Трифонов. Днес листът с продукти има 33 позиции. Но един е топ.

Казва се Exeron и разработването му е започнало преди седем години. Това е описаната вече система, която доставя електричество в забравени от цивилизацията кътчета. Инженерните знания и наличието на оригинален продукт обаче не са достатъчно условие за успех, особено на външни пазари. Това е и една от причините семейната компания да потърси външни инвеститори. "Този процес отне около година", разказва Александър Рангелов, който е изпълнителен директор на IPS, акционер и син на основателя Стоил Трифонов.

И намират своите партньори. През август компанията получава свеж ресурс от 2 млн. евро от фондовете за дялови инвестиции BlackPeak Capital и PostScriptum. Срещу това те получават миноритарен дял от под 30% в компанията.

Магнитът за инвеститорите

Основното, което привлича инвеститорите към IPS, е разработката Exeron. През миналата година на едно от най-големите изложения за възобновяеми технологии в Мюнхен - Intersolar, тя получава най-високото световно отличие за иновации в съревнование с компании като General Electric, Siemens, Samsung. "В момента можем да се похвалим съвсем нескромно, че системата няма алтернатива в световен мащаб", разказва Рангелов, който е основният двигател на разрастването на компанията. Допълва, че в 98% от случаите конкурентите работят с един модул и изключително рядко някой се опитва да ги интегрира.

Друг силен елемент в CV-то на компанията е, че тя има НАТО-вски стандарт за качество, което е предимство в Близкия изток и Африка. Там атмосферните условия са тежки - температура 55 градуса, висока влажност, запрашеност, допълва той. Освен награда и стандарт компанията има и договори за системата на 35 пазара.

Извън вече изброените примери Exeron е подходящ за базовите станции на телекомуникационните компании в отдалечени райони без електрозахранване, където ползването на дизел е скъпо - около 2000 евро месечно. В подобни случаи системата на IPS е едно цялостно решение, което се изплаща за около 2 години и не изисква текущи разходи. Системата обаче може да се използва и за битови и за корпоративни нужди. Рангелов даде пример и с Нигерия, където Exeron е използвана за захранването на студентско градче с общо 35 сгради чрез соларни панели.

Пари, знания, контакти

Фондовете, които ще опитат да превърнат малката семейна компания в по-глобално дружество, са BlackPeak Capital и Postscriptum. Инвестицията от 2 млн. евро се поделя поравно между тях и ще бъде използвана изцяло за развитието на компанията и представянето й на международните пазари.

Димитър Енчев, който е управляващ партньор на PostScriptum, казва, че идеята е не просто да си купят дял в дружеството, а да участват и в неговия мениджмънт. "Ние никога не бихме инвестирали в бизнес, който не познаваме и за чието развитие не можем да допринесем", допълни той. Историята на фонда въсъщност е доста интересна. Той е собственост на предприемача Марк Крандал, който е негов основател. Крандъл е известен с факта, че е най-младият сътрудник в историята на Morgan Stanley. Съосновател е и на Тrafigura, която е един от най-големите търговци на суровини в света. Към момента Крандъл е председател на изпълнителния съвет на Continental Wind Partners LLC, която се занимава с изграждането на вятърни паркове в Полша, Румъния, Сърбия и Австралия.
Фондът има фокус - иновативни решения, основно в областта на енергетиката, но не само. Сред успешните проекти на фирмата е изграждането на една от най-големите вятърни централи в Европа, която се намира в Румъния. Енчев разказа, че PostScriptum е имал проекти за възобновяема енергия и в България, но се е отказал от тях, когато е станало ясно, че държавната политика в тази област ще направи рязък завой. Другият инвеститор, BlackPeak, е едно от двете дружества, които управляват средствата от 25 млн. евро, отпуснати за България от Европейския инвестиционен фонд (ЕИФ) по линия на инициативата JEREMIE. Идеята е тези средства до края на годината да достигнат до работещи малки и средни български компании, които имат потенциал за растеж в световен мащаб. В случая на BlackPeak бяха предоставени 10 млн. евро, които да инвестира, а останалите са в Empower Capital.

Управляващите партньори в BlackPeak Capital са Росен Иванов и Ивайло Господинов.

Близкият план

Комбинацията на инженер с разнообразен опит в радиоелектрониката - бащата, и сина, завършил техническия университет в Мюнхен, прави бизнеса на компанията възможен. Разработките са на родителя, маркетингът - от младото поколение. Всъщност първите сделки за износ се случват, след като Александър Рангелов се връща във фирмата на баща си след обучението си.

Така в момента компанията продава в над 40 страни в света, а самата Exeron се използва в 35 държави. IPS вече има сключен договор и с Обединените арабски емирства за захранването с електричество на системи за сигурност в пустинята. Последният договор пък е за военновъздушните сили на САЩ. Затова компанията вече има отворени представителства в тези страни, като предстои такова да бъде отворено и в Нигерия като точка за достъп до цяла Африка, както и в Австралия. Освен излизането на все повече външни пазари плановете на компанията за разрастване включват и изграждането на нова фабрика около София, която трябва да бъде завършена до края на 2016 г. или в началото на 2017 г. Сега в България за компанията работят 35 души.

За развитието е показателен и ръстът на оборота от 200% за полугодието на 2015 г. при 3 млн. лв. оборот за цялата минала година. Затова и Димитър Енчев от PostScriptum признава, че в случая водещото е не инвестицията, тъй като компанията може да генерира сама средства, макар и по-бавно, а възможностите, които фондът може да предостави за глобалното й развитие.

На технически език за системата

Exeron е първата интелигентна, модулна, хибридна off-grid система за автономно захранване и съхранение на енергия. Тя може да комбинира и управлява едновременно различни енергоизточници - слънце, вятър, дизел и електрическа мрежа, ако е налична. Системата е предназначена да захранва обекти без достъп до електропреносната мрежа или такива с лошо токозахранване, както и да оптимизира енергийната консумация и ефективност. Добитата от ВЕИ електроенергия може да бъде консумирана веднага, а също така да бъде съхранена в батерия за по-нататъшното й използване - нощем или при продължителна липса на слънцегреене. Предимството на Exeron е, че може да се използва за оптимизиране на работата на дизелови генератори, като намалява оперативните разходи с над 90%. На практика продуктът позволява да се изгради автономна и интегрирана токозахранваща система (mini grid) с мощност до 65 MW (т.е. за цял град) на стъпки от 2000 W - чрез добавяне на нови модули, всеки от които по 2 kW, обяснява Александър Рангелов.
6 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    orfe2540 avatar :-|
    orfe2540
    • - 1
    • + 42

    Браво. Дано не изгубят фокус и да успеят бързо да мултиплицират растежа.

    Публикувано през m.capital.bg

    Нередност?
  • 2
    opetkov50 avatar :-|
    Oggie Petkov
    • - 16
    • + 10

    Модул от 2 Квт звучи много несериозно и не виждам как ще направят 65мвт система с 32000 модула. Два киловата не са достатъчни дори за домакинство.

    Нередност?
  • 3
    pascaleto avatar :-P
    pascaleto
    • - 10
    • + 13

    Много готина статия за тези, които не се занимават пряко с тази сфера.
    Въпреки прекрасните думи и т.н сложно казани глупости. Това са много стари технологии и схващания.
    Все едно да сраняваш показателите на ЗИЛ от 70-те със съременен камоион. И двата носят количество товар, но на различна цена, сигурност, комфорт и т.н.
    Силно платен репортаж.
    Високопроходимите коли сглабяни в Ловеч са доста по близко до Мерцедес ГЛ или Г-клас, БМВ Х5 и т.н отколкото тези технологии до китайските алтернативи , камо ли до Германски, Швейцарски или Австрийски.
    Айде със здраве.

    Нередност?
  • 4
    drumbass avatar :-|
    drumbass
    • + 14

    [quote#2:"Oggie Petkov"]Модул от 2 Квт звучи много несериозно и не виждам как ще направят 65мвт система с 32000 модула. Два киловата не са достатъчни дори за домакинство. [/quote]

    и така е и не е така.

    2квт са си много, зависи за какво се използват.

    В случая вие изхождате от потреблението на домакинствата тук, където има да кажем печка, бойлер и фурна, всеки от по 2квт. В пустинята става дума за мониторингово (сензорно) и комуникационно оборудване или основно осветление, които се нуждаят от автономно захранване и не са чак толкова алчни за електричество.

    Освен това примерът предполагам е даден, за да онагледи капацитетът на системата (за скалиране). 32000 модула е впечатляващо число и едва ли става дума за скупчването им на едно място за захранване на един консуматор. По-скоро имат предвид захранване на пустинно село (или база), където всяка колиба може да има 1-2 модула, свързани в обща мрежа (грид), която да произвежда автономно почти зелена енергия, да балансира мощностите и консумацията. При подобна мрежа е напълно възможно индивидуални консуматори да имат моментно потребление над 2квт, тъй като цялата система ще произвежда сумарно много повече.

    Разбира се разсъжденията ми се базират изцяло на информацията в статията. Не съм запознат с конкретната разработка.

    Нередност?
  • 5
    alabalko avatar :-|
    alabalko
    • + 14

    До коментар [#2] от "Oggie Petkov":

    в по-голямата си част домакинствата не ползват постоянно големи мощности. На запад от нас, поради скъпия ток, е нормално да се видят панели, които завършват с шуко щекер, който се вкарва в контакт в къщата/апартамента. Токът от панелите захранва потребителите на малки мощности, а когато е нужно по-голямо потребление то се допълва от мрежата. Така хладилници, телевизори, радио, уредби и т.н. малки потребители могат да бъдат захранвани от слънцето, до момента в който се пусне печка или котлон.
    В случая вероятно капацитетът е презаписан. Т.е. на 1 домакинство му трябва сигурно средно 100 вата постоянно през цялото денонощие и от време на време пиково 2-3 киловата. Тия 2-3 киловата са записани на няколко семейства, с очакването, че няма по едно и също време на употребяват. Ако се комбинира това със умни електроуреди, които знаят кога да се включват....

    Нередност?
  • 6
    tucker_case avatar :-P
    tucker case
    • - 6
    • + 2

    "Нейна система комбинира слънчеви панели, вятърни перки, дизелов генератор и батерия, а мозъкът е компютър, който знае кое кога да ползва и складира по най-изгодния и сигурен начин."
    от туй изречение човек остава с впечатление, че всичко това е част от системата... пък то не е... въпросната система е само хъб, който интегрира и инвертира доставките на енергия от различни източници, но не включва самите генериращи елементи...
    http://www.ips-group.net/uploads/files/pdf_brochures/exeron_brochure.pdf
    интересно е друго... каква трябва да е средата (и колко дълбок трябва да е джоба), та да се налага инсталиране на толкова много и разнообразни генериращи елементи на едно място... обикновено се правят в двойки, които се допълват или бекъпват - вятър-двг, слънце-вятър и прочее... и доколкото знам от доста време има инвъртъри, дето превключват автоматично източниците при определени условия - например от слънце на двг като се стъмни...
    та така...
    таз история може да е интересна от единствено от бизнес гледна точка... да мотивира бизнес кочове и да носи свежа мръвка на хищни венчър капиталисти... :)

    Нередност?
Нов коментар