🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Печалбата на "Биовет" спада с 45%

Производителят на ветеринарни медикаменти е инвестирал над 25 млн. лв. в материални активи от началото на годината

Ангел Желязков, изпълнителен директор на "Биовет".
Ангел Желязков, изпълнителен директор на "Биовет".
Ангел Желязков, изпълнителен директор на "Биовет".    ©  ЮЛИЯ ЛАЗАРОВА
Ангел Желязков, изпълнителен директор на "Биовет".    ©  ЮЛИЯ ЛАЗАРОВА
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Компания продължава да продава над 90% от продукцията си в чужбина.

Продължава тенденцията за понижение на печалбата на "Биовет". Консолидираният отчет на производителя на фуражи и ветеринарни медикаменти, който се контролира от председателя на КРИБ Кирил Домусчиев, за деветмесечието показва 45% спад на нетната печалба до 6.4 млн. лв. (виж таблицата). Година по-рано дружеството отчете печалба от 11.6 млн. лв., която беше с 38% по-висока спрямо резултата от септември 2013 г. Понижението за периода януари – септември 2015 г. идва въпреки ръста на приходите от продажби, които скачат до 141 млн. лв. от 138 млн. лв. година по-рано.

Финансови премеждия

Спадът на печалбата на "Биовет" продължава започнатата в предишното тримесечие тенденция. Тогава понижението се дължеше до голяма степен на  промените на валутните курсове, донесли 2 млн. лв. от понижението с общо 3 млн. лв. Консолидираният отчет за третото тримесечие обаче показва, че през периода юли - септември валутните изменения са имали положителен ефект от 0.7 млн. лв. Проблеми за компанията се оказват скокът със 153% на годишна основа на разходите за дейността, както и покачването с 31% на разходите за изследователска и развойна дейност. Освен това от началото на годината "Биовет" е известирала 25.5 млн. лв. в материални активи спрямо вложените към деветмесечието малко под 7 млн. лв. година по-рано.

Междинният доклад за дейността на "Биовет" показва, че дружеството запазва трайната тенденция да реализира над 90% от продукцията си на външния пазар. Разчетите показват, че близо половината от продукцията се продава в държави от ЕС, а 22% - в такива от Южна Америка. Почти 9% е делът на Северна Америка, а на Азия е 6%. Останалите обеми се реализират в Централна и Източна Европа и други региони. Според документа фирмата ще опита да повиши също присъствието си в България, където държи около 30% от пазарния дял. За целта "Биовет" планира да разшири продуктовата си гама и предлаганите разфасовки.

Поглед в бъдещето

През октомври оперативният директор на завода на "Биовет" в Разград Добромир Филипов обяви плановете на компания да изгради нови производствени мощности. По думите му в града в момента се проектира инсталация, която ще оползотворява отпадъците от производството – помощни материали и биомаса, останала след извличането на субстанциите. Досега тези отпадъци са били изпращани в депо, за което отговаря компанията. Новото съоръжение трябва да заработи до средата на 2016 г. Освен това все още на етап идеен проект са плановете на компанията да произвежда ваксини за хуманната или ветеринарната медицина.

На борсата

Към деветмесечието основният капитал на "Биовет" е 6.8 млн. лв., разпределени в 6.8 млн. поименни безналични акции с номинална стойност 1 лв. Основен акционер в дружеството е "Хювефарма" (на братята Домусчиеви), която държи 82.4% от капитала. Производствените му площадки са в Пещера, Ботевград и Разград. От началото на годината търгуваните на БФБ – София, акции на "Биовет" поевтиняват с 6.9% до 10.67 лв. за брой. Сделките са общо 604 за периода, а оборотът – малко под 1.1 млн. лв. Пазарната капитализация на компанията е 72.4 млн. лв. "Биовет" е заложено и в полза на консорциум от международни банки, които финансираха с 275 млн. евро "Хювефарма", за да изкупи дела от капитала си за 36.6%, собственост на The Rohatyn Group.

Финансови показатели на "Биовет" към деветмесечието (в млн. лв.)
 20152014
Приходи от продажби141.3138.7
Нетна печалба6.411.6
Общо активи262.6242.8
Общо пасиви150.6136.8
Източник: Консолидираният отчет на дружеството  

1 коментар
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    stf avatar :-|
    Стефанов
    • + 2

    Излагате се, не знаете как се изчислява %-тен спад!
    Спад от 11,6 на 6,4 млн. е 45% а не 83!

    Нередност?
Нов коментар