🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

"Хювефарма" иска да купи турска компания за ветеринарни продукти

Цената на сделката не е обявена, чака се разрешение на турския регулатор

Турската придобивка работи в същия сегмент, в който и пещерската "Биовет", която също е в групата на "Хювефарма".
Турската придобивка работи в същия сегмент, в който и пещерската "Биовет", която също е в групата на "Хювефарма".
Турската придобивка работи в същия сегмент, в който и пещерската "Биовет", която също е в групата на "Хювефарма".    ©  КРАСИМИР ЮСКЕСЕЛИЕВ
Турската придобивка работи в същия сегмент, в който и пещерската "Биовет", която също е в групата на "Хювефарма".    ©  КРАСИМИР ЮСКЕСЕЛИЕВ
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Над 27 млн. лири е оборотът на ANC за 2012 година

Фармацевтичната компания "Хювефарма" на братята Кирил и Георги Домусчиеви е отправила предложение за покупка на турската фабрика ANC Animal Nutrition Center, която произвежда и търгува с препарати за ветеринарната медицина. Това става ясно от съобщение на местния антимонополен орган, който следва да даде одобрение в следващите седмици. От информацията е видно, че офертата е за покупка на 100% от турската компания, която дублира част от дейностите на друга фабрика в групата на "Хювефарма" - "Биовет". Цената на сделката не се назовава.

Обект на интерес

По информация на сайта й ANC е основана през 2004 година от Исмаил и Нилюфер Оздемир. Произвежда продукти за отглеждане на пернати животни, едър добитък и аквакултури. Притежава и магазини, чрез които продава стоката си в Турция. Фабриката се намира в западната част на страната и дава заетост на 60 души. По последни данни от отчета й за 2012 година ANC е имала оборот от 27 млн. турски лири (което е над 18.4 млн. лв. по курс към 6 март 2015 г., но следва да се има предвид девалвацията на лирата през последните две години).

Собственикът на ANC Исмаил Оздемир е посочен като представител на "Хювефарма" за Турция, е видно от сайта на фармацевтичния концерн. Пред "Капитал" изпълнителният директор на "Биовет" Ангел Желязков потвърди, че дружеството е дистрибутор на пещерската фабрика от 8-10 години. "Придобиваме го, за да разширим присъствието си на турския пазар", добави Желязков. Той разказа, че компанията има собствено малко производство на малки опаковки премикси, което не е конкурентно на "Биовет", а също и че разполага със собствена ритейл мрежа в Турция.  "Плановете са да разширим бизнеса си там чрез регистрация на нови наши продукти", добави директорът на българската компания. Той не каза каква е цената на сделката, но уточни, че финансирането й ще стане със собствени средства. Очакванията са, че придобивката ще спомогне за по-доброто позициониране на големия и бързо развиващ се пазар в Турция, тъй като ANC е достатъчно позната там и има изградена и разработена инфраструктура.

"Ние сме уверени, че продължавайки да ръководи бизнеса, доктор Исмаил Оздемир ще помогне да подсилим възможностите си да предлагаме иновативни решения на клиентите на ANC в Турция", коментира в прессъобщение президентът на "Хювефарма" Кирил Домусчиев.

Дългосрочни перспективи

През миналата година "Хювефарма" изтегли 275 млн. евро заем, като с парите изкупи от акционера The Rohatyn Group миноритарния пакет акции от 36.6% и така контролът върху фармацевтичната компания се върна изцяло при братята Домусчиеви. Като обезпечение по заема бе заложено предприятието "Биовет" в Пещера, което получи възможност да реструктурира финансовите си задължения и наред с това си осигури оборотни средства за покупка на технологии за производство, за продуктови регистрации и търговски марки. Очакванията са, че това ще донесе ползи за българският производител на ветеринарномедицински препарати под формата на повече поръчки, настъпване на нови пазари и увеличение на приходите и печалбите в дългосрочен план. Според последния му консолидиран отчет към края на 2014 г. "Биовет" над 198.4 млн. лв. приходи и нетна печалба от дейността в размер на 16.3 млн. лв.

Пред "Капитал" от дружеството съобщиха, че през тази година е планирано разширяване на мощностите за формулиране и гранулиране на крайни продукти в Пещера. Другата сериозна инвестиция е тотална реконструкция на един от най-старите цехове – ферментационният в Разград. Общо стойността на инвестициите е над 10 млн. евро, като ще се ползват изцяло собствени средства.

3 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    kirilbulgaria avatar :-P
    kirilbulgaria
    • - 3
    • + 8

    Браво!! Дано всичко да им потръгне добре ! И дано с придобиването и увеличаването на своя бизнес братя Домусчиеви да осигорят още повече работни места за Български семейства!!

    Нередност?
  • 2
    MIROSLAV avatar :-|
    MIROSLAV
    • - 4
    • + 9

    До коментар [#1] от "kirilbulgaria":

    Киро, ти сам ли се хвалиш бе...

    Нередност?
  • 3
    kirilbulgaria avatar :-P
    kirilbulgaria
    • - 3
    • + 6

    Хвана ме ! Но похвали ме и ти ! Какво мислиш за статията?

    Нередност?
Нов коментар