Фондация развива безплатна платформа за правни документи

На pisar.bg могат да бъдат онлайн попълнени от договор за наем до бланки за регистрация на фирма

За да запази личната информация на платформата, екипът разчита на криптирана защита, а сървърите на pisar.bg се намират в Германия, обясни Стефан Христов, един от основателите на фондацията.
За да запази личната информация на платформата, екипът разчита на криптирана защита, а сървърите на pisar.bg се намират в Германия, обясни Стефан Христов, един от основателите на фондацията.
За да запази личната информация на платформата, екипът разчита на криптирана защита, а сървърите на pisar.bg се намират в Германия, обясни Стефан Христов, един от основателите на фондацията.    ©  ГЕОРГИ КОЖУХАРОВ
За да запази личната информация на платформата, екипът разчита на криптирана защита, а сървърите на pisar.bg се намират в Германия, обясни Стефан Христов, един от основателите на фондацията.    ©  ГЕОРГИ КОЖУХАРОВ
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Процедурата е максимално улеснена, като се спестяват таксите за правно обслужване.

Онлайн попълване на бланки и формуляри, спестяване на време и излишно разпечатване на документация. Това е идеята на платформата pisar.bg, създадена в началото на годината от фондация "Граждани срещу бюрокрацията". До момента са генерирани близо 84 хил. документа и са спестени адвокатски такси за около 366 хил. лв., сочи интернет страницата на услугата.

Идеята правни документи първо да се попълват онлайн и след това да се разпечатват не е нова, и платформата не такава в България, специалното в случая е, че всички документи са напълно безплатни. Регистриране на фирма, договори за наеми и заеми, пълномощни, трудови договори, договори за продажба на дружествени дялове - това е част от формите, които могат да се попълнят на сайта. Процедурата е максимално улеснена, като се спестяват таксите за правно обслужване. Фондацията обаче не предлага юридически услуги, поради което не се смята и за конкурент на традиционните правни кантори.  

Улеснение и за бизнеса

Идеята за pisar.bg хрумва на Стефан Христов, който има богат опит с формуляри и често допусканите грешки при попълване в електронен формат. Затова и при изграждането на платформата се е постарал да елиминира възможността за най-честите пропуски - изпускане на полета, грешно въведени кодове и номера. Платформата е направена така, че да не може да се приключи документ, ако не са попълнени всички полета, а ЕГН, ЕИК на фирми и IBAN се валидират автоматично, обяснява Христов.

До момента от услугите на pisar.bg са се възползвали около 50 хил. потребители, сочи сайтът. Според Христов най-често генерираните документи са молби за отпуск, заявления за напускане и трудови договори, но все повече стават и документите за регистрация на фирми. По негови наблюдения услугата се ползва както от частни лица, така и от бизнеси и все повече счетоводители.

За да запази личната информация на платформата, екипът разчита на криптирана защита, а сървърите на pisar.bg се намират в Германия.

Планове за развитие и навън

Фондация "Граждани срещу бюрокрацията" е основана от Стефан Христов и Кирил Филипов, които имат дългогодишен опит в програмирането и интернет услугите, помощник-нотариуса Екатерина Шутова и Снежaна Ставрева, която се занимава с маркетинг и реклама. Сдружението е регистрирано официално през пролетта на 2015 г., сочи електронният регистър ДАКСИ, но реалната работа по pisar.bg - основната дейност на фондацията, започва около година по-рано. Готовата платформа се появява в началото на тази година, а документите в нея постоянно се актуализират и умножават, обяснява Христов.

През юли тази година "Писар.БГ" ООД е регистрирана като фирма, но идеята ѝ не е да се печели от нея. В момента на сайта има опция за дарение чрез банков и онлайн превод и дори с биткойни. Досега Христов и екипът му не са получавали дарение, но това не е и основата на платформата - проектът е по-скоро със социална, отколкото с бизнес насоченост. "Граждани срещу бюрокрацията" планират скоро да пуснат и мобилно приложение. През следващата пролет екипът смята да предложи и сходна на pisar.bg платформа и в още една голяма страна в Европа, като в момента се уточнява правната страна на начинанието, допълва Христов.

Фондацията разработва и други проекти, с които да олекоти бюрокрартични процеси и да спомогне за по-голяма прозрачност на различни процедури, свързани с документация. В момента Христов преговаря с различни банки, за да може с едно отиване в банката да се получи цялата необходима за регистрация на фирма документация накуп - удостоверение за внесен капитал и електронен подпис.

6 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    zeratul avatar :-|
    zeratul
    • - 4
    • + 17

    Ползвам услугата всекидневно и работи безотказно. Става бързо и лесно и ми спестява време, нерви и пари. Успех на създателите!

    Нередност?
  • 2
    tsvetko_51 avatar :-|
    tsvetko_51
    • - 1
    • + 10

    Поредната добра новина и дай Боже повече.
    Е, открит остава въпроса къде и защо дремят родните уядени профсъюзи, ама това е риторичен въпрос:), хората си гледат интереса.

    Нередност?
  • 3
    fve avatar :-P
    Федор Езерский
    • - 9
    • + 4

    Прекрасни "Общи условия" имат тези хора :-)))) И нещо май свръхсигурните немски сървъри с румънски сертификат (Comodo) май рухнаха :-)))))
    Погледнете ги, любопитни са. Хората гарантират, че ни пазят личните данни, но не носят никаква отговорност :-)))))

    Нередност?
  • 4
    chinesedemocracy avatar :-P
    chinesedemocracy
    • - 1
    • + 2

    :D :D
    [quote#0:"Из нета"]Аха. Една симпатична българска баба от Испания така маза върху мой договор, подготвен за друг неин наемател, "да не ме занимавала с глупости" - най-добронамерено към мен, не че е искала да пести пари. В резултат вече ми снесе 500 лева за оправяне на мазалото и още й пилят по нервите тия с уйдурдисения договор. А и като си говорим за правна помощ - плевенския нотариус, при който заверили договора, изобще не схванал, че от текста липсва 1 (една) страница и така го заверили и вписали в АВ. Ашколсун кьопоолар, дет вика бай ти Ганя smile emoticon[/quote]

    Нередност?
  • 5
    sreta_shteta avatar :-|
    sreta_shteta
    • - 5
    • + 3

    Нещо не се отваря сайтът - ddos атака от много мераклии за безплатни правни услуги ?

    Нередност?
  • 6
    stanimir_nenov avatar :-(
    Stanimir Nenov
    • - 11
    • + 13

    Къде виждам недобросъвестност?

    Ти си Фондация (НПО) и преследваш кауза. Не за пари.
    Това означава, че не вредиш на др. НПО-та със сходна дейност. Защото при НПО не бива да има конкуренция.

    Нещо повече - дори трябва да се радваш, че има и друго НПО със същата кауза => повече благо за обществото.

    Конкретно: тези хора, допринесоха за това Google да спре AdGrant си за pravatami.bg. Това лишава хиляди хора от информация за правата им.

    Защо? Защото имало линкове от pravatami към Advokatami. НПО-тата също имат сметки за плащания. Как да се издържа платформа, която предоставя безплатна информация?

    Един от начините при нас на pravatami.bg е като получаваме 20% комисионна от всяка поръчка дошла от нас към Advokatami.

    Както и да е... Моралът и принципите на цялото ни общество си ги има и в НПО сектора.... За мое огромно съжаление.

    Нередност?
Нов коментар