🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Услугата Netflix вече е достъпна в България

Платформата за гледане на видео онлайн идва с по-малко съдържание и само на английски

Главният изпълнителен директор на Netflix Рийд Хейстингс обяви, че компанията планира да обхване целия свят до края на годината
Главният изпълнителен директор на Netflix Рийд Хейстингс обяви, че компанията планира да обхване целия свят до края на годината
Главният изпълнителен директор на Netflix Рийд Хейстингс обяви, че компанията планира да обхване целия свят до края на годината    ©  STEVE MARCUS
Главният изпълнителен директор на Netflix Рийд Хейстингс обяви, че компанията планира да обхване целия свят до края на годината    ©  STEVE MARCUS
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Американската услуга за гледане на филми и сериали онлайн Netflix вече е достъпна в България. Това става, след като компанията обяви, че разширява присъствието си в 130 нови държави по време на световното изложение за потребителска електроника Consumer Electronics Show (CES), което се провежда в момента в Лас Вегас. Така популярната платформа за гледане онлайн вече е достъпна в близо 190 държави, като в момента не е налична в Китай, Сирия, Кримския полуостров и Северна Корея. Причината за последните три региона се дължи на ограниченията, които правителството на САЩ е наложило върху дейността на щатски компании там.

Глобалната тв мрежа

С глобалната си експанзия Netflix дава заявката, че се опитва да се превърне в световна телевизионна мрежа. Плановете им включват да покрият цялото земно кълбо до края на 2016 г. В момента мрежата се ползва от 70 млн. домакинства в цял свят, приходите й за 2014 г. са 5.5 млрд. долара, а печалбата - 226 млн. долара.

"В момента ставате свидетели на раждането на глобална тв мрежа", обяви по време на CES Рийд Хейстингс, главен изпълнителен директор на Netflix. След това мениджърът става по-предпазлив в изказванията си, като обяви, че компанията трябва да направи още, за да постигне заявените цели. "Но не сме достъпни в Китай, тоест трябва да покрием още една четвърт от населението", допълни той. Освен в повече държави услугата увеличава и броя на езиците, на които ще се предлага. Те вече са 17, като към тях са включени арабски, китайски и корейски, но български не е включен засега.

Българският преглед

Българските потребители ще могат да тестват безплатно един месец услугата, а след това могат да преценят дали да продължат с платения абонамент или да се откажат. За да направят това те трябва да се регистрират, като процесът е сравнително лесен. Изисква се мейл, парола, избор на абонаментен план и метод за плащане (PayPal или чрез банкова карта). След изтичане на гратисния период системата автоматично изтегля месечната такса, освен ако потребителят не се откаже от услугата. Самите абонаментни планове са три. Първият струва 7.99 евро (около 15.6 лева) на месец и позволява да се гледа само от едно устройство едновременно, без възможност да се ползват форматите с високи разделителни способности. Вторият е за 9.99 евро (около 19.5 лева), дава възможност за симултанно ползване от два екрана и HD резолюция. Най-скъпият струва 11.99 евро (около 23.5 лева) и позволява ползването до четири екрана и всички налични разделителни способности.

Охладеният оптимизъм

В някои отношения обаче българските потребители ще останат разочаровани. От една страна, цялото съдържание е изцяло на английски и няма информация кога ще има превод със субтитри - нещо, с което местните български платформи (доколкото са съпоставими) разполагат. Има и друг проблем и той е свързан с по-ограниченото количество филми и сериали, които са достъпни в България. Така българските потребители няма да могат да гледат доста популярни заглавия или само част от сериите от дадена тв продукция. Причината се крие в осигуряването на авторските права за региона и страната. От Netflix обявиха, че ще се опитат постепенно да запълнят тези пропуски в новите пазари, сред които е и България. За сметка на това българските потребители ще имат достъп до оригинално съдържание, разработено и продуцирано от компанията, като сериалите Daredevil, Jessica Jones, Narcos и Marco Polo.

Нулев краткосрочен ефект

Българските оператори и медийни компании за момента не изразяват притеснение от навлизането на именития си американски конкурент в страната. Това донякъде се дължи на факта, че подобни легални услуги за гледане онлайн почти няма. Някои тв доставчици предлагат платформи за отложено гледане и само някои от тях предлагат да се гледа на поискване (т.нар. Video on Demand – VoD). Те обаче са затворени за потребителите, които не са абонати на съответния оператор, докато Netflix изисква единствено интернет връзка. Американската платформа е от типа Over the top (OTT) услуга, която е изцяло онлайн базирана и не изисква да сте клиент на определен тв оператор, за да имате достъп. Засега от телеком сектора смятат, че подобен подход не се явява заместител на традиционната телевизия и затова няма да повлияе значително върху този пазар.

"Навлизането на подобни ОТТ платформи би се отразило по-скоро на услугите за Video on Demand, тъй като Netflix не е основна услуга за гледане на телевизия и не замества основния начин на гледане на линейните телевизионни канали в реално време", коментираха пред "Капитал Daily" от "Мобилтел", които след придобиването на "Близу" се превръщат в един от най-големите кабелни и интернет доставчици в страната. От компанията не коментираха колко потребители ползват VoD услугите на телекома. Като цяло проникването им не е високо, докато това на традиционната тв е значително. Според годишния доклад на Комисията за регулиране на съобщенията за 2014 г. общият брой на тв абонатите е 1.826 млн. Затова от сектора не очакват навлизането на Netflix да окаже моментален ефект.

"В краткосрочен план не очакваме Netflix да окаже ефект върху тв сегмента. България е пазар с изключително висока пенетрация на кабелна телевизия и много достъпни цени", коментира пред "Капитал Daily" Красимир Николов, старши вицепрезидент за Централна и Източна Европа на Fox International. 

12 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    drkskwlkr avatar :-|
    Иван Арнаудов
    • - 3
    • + 18

    Стискам палци на Netflix и искрено им желая успех (вече съм им абонат).

    Веселото ще стане когато доставчици на интернет услуги, които имат и паралелен доход от продажба на IPTV услуга, се почувстват застрашени от Netflix и (1) започнат да налагат лимит върху трафика при преподписването на договорите с потребителите си или (2) нарушат принципите на мрежовата неутралност, което да доведе до влошаване на качеството на поточното видео.

    За съжаление българското законодателство не защитава потребителите от такова развитие на нещата, а вече независими интернет доставчици почти няма – кажи-речи всичко е засмукано от Виваком, Мтел и Близу, които имат явен интерес да продават и телевизионна услуга. Така че искате да имате Netflix и ползвате интернет от крупен български доставчик, внимавайте какво и как преподписвате ;)

    Нередност?
  • 2
    eminem9876 avatar :-|
    eminem9876
    • + 8

    До коментар [#1] от "Иван Арнаудов":

    Ако искаш да гледаш съдържание от всички държави където има Нетфликс инсталирай Smartflix https://www.smartflix.io/ Така ще имаш абсолютно всичко, защото каталозите за всяка държава са различни.

    И аз желая успех на услугата. Хубаво е да има конкуренция.

    Нередност?
  • 3
    cuam4o avatar :-|
    Ангел
    • - 1

    До коментар [#2] от "eminem9876":

    Хм прокситата на тези дали ще поддържат достатъчно високи скорости?

    Нередност?
  • 4
    cuam4o avatar :-?
    Ангел
    • - 1
    • + 15

    До коментар [#1] от "Иван Арнаудов":

    Абе поне за момента шансовете на Нетфликс да бие замунда не са чак особено големи, според мен. Съдържание само на английски, няма субтитри..

    Нередност?
  • 5
    ref1452194666485009 avatar :-|
    Rady Gramatikova
    • + 7

    5.99 паунда /месец плащах последните 2 години до преди няколко месеца,когато прекратих договора. Цената включваше да може да се гледа на 3 приемника общо със най-доброто качество. Към края на 1вата година се изчерпа откъм контент, но бях много заета да прекрата договора. Коментарите от вас!

    Нередност?
  • 6
    eminem9876 avatar :-|
    eminem9876
    • + 2

    До коментар [#3] от "Ангел":

    Върви нормално.

    Нередност?
  • 7
    eminem9876 avatar :-|
    eminem9876
    • + 3

    До коментар [#4] от "Ангел":

    Целта е отначало да се разпространява от човек на човек. Целта е да се пусне отначало без масивна реклама и да се види, как се възприема от хората, какво стриймват, колко часа стриймват и дали ще продължат абонамента си след края на безплатния месец. На база тези данни ще преценят какво ново да добавят в услугата и каква ще е цената и в бъдеще.

    Нередност?
  • 8
    koisi avatar :-|
    koisi
    • - 1
    • + 2

    Абонат съм от години. Имат малко нови филми (ласт релеасед), но са популярни с ТВ сериали

    Нередност?
  • 9
    smotlixx avatar :-|
    smotlixx
    • - 2
    • + 2

    До коментар [#8] от "koisi":

    Вчера се записах за безплатния месец, наистина селекцията не е голяма.

    Нередност?
  • 10
    ag_ma avatar :-P
    Argent MA
    • + 8

    Трябва поне да сме доволни, че пазарът става конкурентен....
    А на такъв конкурентен пазар обикновено печелят потребителите, т.е. всички ние! :)
    Успех на услугата/продукта!

    Нередност?
Нов коментар