Видеоуслугата на Аmazon вече се предлага в България

Prime Video струва 3 евро на месец за първите шест месеца

Услугата е налична и през мобилни приложения за Android и iOS
Услугата е налична и през мобилни приложения за Android и iOS
Услугата е налична и през мобилни приложения за Android и iOS    ©  Капитал
Услугата е налична и през мобилни приложения за Android и iOS    ©  Капитал
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Година след навлизането на Netflix в България видеоуслугата на Amazon - Prime Video, вече също се предлага в страната. Срещу промоционална такса от 3 евро на месец за първите шест месеца (6 евро след това) потребителите ще могат да гледат ексклузивните сериали на онлайн гиганта като Grand Tour (новият проект на изгонения от Top Gear Джеръми Кларксън), The Man In The High Castle, Transparent и др., както и немалко филми. Има и безплатен тестов период от една седмица.

В над 200 държави

Услугата дебютира днес в над 200 държави и е достъпна през сайта www.primevideo.com, както и през всякакви мобилни устройства чрез приложенията за Android и iOS. Възможно също така е сваляне на филми и сериали за офлайн гледане. Все още няма превод на български език (освен на сериала Into the Badlands), като засега има субтитри на френски, немски, италиански, турски и други езици. "Това е само началото. Amazon ще добави още оригинални програми в началото на 2017 г.", обяви онлайн гигантът в официално изявление.

Срещу Netflix

Прави впечатление, че библиотеката за България все още не е много пълна, но по същия начин стартира и Netflix, като постепенно увеличи предлаганите филми и сериали. Цената на Prime Video все пак е по-ниска от конкурентната - 6 евро срещу минимум 8 евро при Netflix. Липсата на български превод все още е основната пречка пред по-широкото навлизане на двете услуги на нашия пазар. Netflix вече има български субтитри за сериала "Черният списък" и филма "Мръсни улици" на Мартин Скорсезе, а компанията набира фриленс преводачи в цял свят.

Предлаганите все повече стрийминг услуги трябва да отговарят на бързо променящите се тенденции на видеопотребление в България. Много млади българи нямат телевизор и броят на зрителите онлайн и чрез мобилни устройства расте с навлизането на Netflix, а сега и Prime Video. Няма точни данни колко точно са ползващите такива платформи. Но може би най-популярната подобна услуга в България остава HBO GО, която първоначално беше налична като допълнителна опция към абонамент за HBO и Cinemax, но от февруари може да бъде ползвана срещу 7.99 лв. на месец към мобилен план за "Теленор". Отделно bTV и "Нова телевизия" развиват своите платформи Nova Play и Voyo, а Fox пусна Fox Play.

Война за потребители

Очакванията на анализаторите са Аmazon и Netflix да влязат в открита война през следващите месеци за вниманието на потребителите. И двете компании са наясно, че основно оригиналното съдържание може да ги направи интересни за нови клиенти. Netflix вече обяви, че ще инвестира над 6 млрд. долара през 2017 г. в съдържание, а Amazon съобщи, че ще удвои инвестициите си в тази насока без да казва точна сума. Двете услуги имат ексклузивни заглавия като Narcos, Daredevil, Stranger Things и др. при Netflix, и Grand Tour, The Man In The High Castle и др. при Prime Video. Все още извън плановете им остава "златният" пазар, към който всички се стремят - Китай, където заради ограничения от местните власти все още е трудно да навлязат. Но рано или късно двете платформи ще достигнат и до него.
Все още няма коментари
Нов коментар