🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Какво да стриймвам тази вечер

През последните 15 години в страната постепенно стъпиха всички големи платформи за видеосъдържание, като вече сред тях не липсват и български доставчици

Водещи стрийминг компании в България са Netflix, HBO Max и Prime video
Водещи стрийминг компании в България са Netflix, HBO Max и Prime video
Водещи стрийминг компании в България са Netflix, HBO Max и Prime video    ©  Shutterstock
Водещи стрийминг компании в България са Netflix, HBO Max и Prime video    ©  Shutterstock
Темата накратко
  • По неофициални данни лидер на пазара е Netflix с 35% дял в страната, а втори и трети са HBO Max и Prime video с 18 и 17%.
  • Останалите основни платформи са Apple TV+, Disney+ и SkyShowtime.
  • Сред българските доставчици се отличават Voyo, тези на мобилните оператори, както и няколко по-малки услуги.

Ако преди 15 години някой ни беше казал, че в България хората ще си плащат за видеосъдържание и музика, всички щяха да се смеят. Почти няма българин, който да не се е сблъсквал с незаконно сваляне на филми и mp3-ки от сайтове като "Замунда" или "Арена". Днес макар и все още да се използват торенти за пиратско съдържание, от навлизането на стрийминг платформи като HBO GO (впоследствие MAX) и Netflix все повече българи предпочитат да се абонират, за да гледат най-актуалните филми и сериали.

На българския пазар вече присъстват почти всички големи играчи за доставка на съдържание, макар повечето от тях да не предлагат български субтитри или аудио, а други нямат дори активна рекламна кампания или представителство в страната, както и не създават местно съдържание.

Колко е малък пазарът ни никой не може да каже, защото статистика няма, а и тя би била изкривена. Все пак сайта JustWatch излиза с проучване на българския пазар за отделните световни платформи, които присъстват в страната.

Така в края на 2023 г. лидери са Netflix, HBO Max и Prime video, следвани от Apple TV+ и дошлата през лятото на 2022 г. Disney+. Сред данните не фигурират българските платформи, но могат да бъдат отличени Voyo и собствените платформи на мобилните оператори.

Първи и без български субтитри

Според данните на JustWatch лидер с 35% дял в страната е Netflix. Американската платформа за стрийминг на видеосъдържание стъпи в България през 2016 г. наред с още около 130 пазара. Оттогава за българските потребители са се случили няколко значими промени. Една от тях е че за кратко през 2017 и 2018 г. бяха налични субтитри на български, но такива, преведени с Google translate, и много често филми и сериали на английски и испански бяха с надписи като "едно жена" и "една шкаф".

Макар към днешна дата в Netflix да няма български субтитри, през септември 2021 г. бе обявено, че на платформата ще са достъпни 13 родни филма, сред които "Дзифт" на Явор Гърдев, Love.Net и "Вездесъщият" на Илиян Джевелеков, "Подслон" на Драгомир Шолев и "Маймуна" на Димитър Коцев-Шошо. Бройката им към март 2024 г. се е увеличила до едва 15 заглавия.

За потребителите си в България Netflix предлага три плана. След понижаването на цените от средата на февруари 2023 г. българите плащат съответно 4.99 и 7.99 евро за планове Basic и Standard. Premium, който дава възможност видеосъдържанието да бъде гледано в Ultra HD (4K) и HDR качество и с пространствено (spatial) аудио, струва 9.99 евро. Освен това планът дава възможност да се свалят филми и сериали, за да се гледат в офлайн режим, на до шест различни устройства. Те могат да бъдат компютър, мобилен телефон, таблет и смарт телевизор.

Свалянето при първите два плана е съответно на едно и две устройства, а качеството на картината се ограничава до HD (720p) и Full HD (1080p). Според плана може да се гледа едновременно на едно, две или четири устройства. В един абонамент може да има до пет индивидуални профила, с отделни настройки за предпочитани филми и за нивото на възрастовите ограничения. Плащането е чрез добавяне на банкова карта, като всеки месец от сметката на потребителя се тегли съответната сума, докато той не спре абонамента си.

Netflix поевтинява за потребителите в България

На 14 февруари 2023 г. клиентите на Netflix в България получиха e-mail, с който биват уведомени, че цената на месечния им план ще е по-ниска. Така най-евтиният Basic план от 7.99 евро ще струва 4.99, а най-скъпият Premium от 11.99 става 9.99 евро. Standard от 9.99 евро се намалява на 7.99 евро.

Тук преди всички

HBO Max (до март 2022 г. HBO Go) е най-дълго присъстващият стрийминг играч на българския пазар, като според JustWatch към края на 2023 г. държи 18% от пазара в страната. За популярността му спомага фактът, че се предлага вече няколко години от телекомите (от 2023 г. и Netflix се предлага от A1 - бел. ред.) като част от абонаментите им. Плановете на американската платформа са месечен и годишен, като след увеличение в средата на 2023 г. сега струват съответно 6.99 и 39.90 евро. И тук плащането е чрез добавяне на банкова карта, а потребителят може да се откаже по всяко време.

Няма ограничение за броя на използваните устройства, а индивидуалните профили могат да бъдат отново до пет, включително такъв, който е предназначен за деца. Свалянето и гледането в офлайн режим и тук е възможно. Платформата е достъпна както в браузър версията ѝ, така и в приложение за смартфон и таблет, но и като апликация за смарт телевизори.

HBO MAX заменя HBO GO в България от март

Един от плюсовете на новата платформа е възможността абонатите на НВО MAX да могат да гледат премиерните филми 45 дни след премиерата им по кината без допълнително заплащане. При пускането на услугата достъпни ще бъдат хитови продукции като "Матрицата: Възкресения" и "Дюн".

В HBO Max може да бъде гледано съдържание от DC, Warner Bros, HBO и Max Originals, Cartoon Network. Най-важното предимство за местния пазар е наличието на български субтитри, а на някои сериали и аудио. И тук зрителите могат да избират сред ограничен брой, но пък по-нови български заглавия като "Петя на моята Петя", "В сърцето на машината" и "Голата истина за група "Жигули".

На 21 март от Warner Bros. Discovery обявиха, че стрийминг услугата им Max ще стартира в първите европейски държави на 21 май, сред които ще е и България. Тя стартира през 2023 г. и обединява съдържанието на HBO Max, документалните филми на Discovery и спортните предавания на Eurosport.

Стрийминг услугата Max тръгва в България на 21 май

Платформата стартира през май 2023 г. и обединява съдържанието на HBO Max, документалните филми на Discovery и спортните предавания на Eurosport. В допълнение към това през 2024 г. ще бъдат излъчвани и Олимпийските игри в Париж.

Prime от Amazon

Със 17% пазар трети в България е Prime video на Amazon. Платформата също стъпи в страната през 2016 г., като днес все още не предоставя българско аудио или субтитри. Възможен е единствено месечен план на цена 6.99 евро, но голямото предимство тук е, че за разлика от останалите големи играчи, Prime все още запазва безплатния си период от един месец за нови потребители. След като изтече той и клиентът не е спрял абонамента си, от банковата му сметка ще бъде изтеглена сумата за него.

Стрийминг платформата може да се използва на до три устройства едновременно, като освен компютър те могат да бъдат мобилен телефон, таблет и смарт телевизор. И тук е възможно свалянето на съдържание за гледане по-късно в офлайн режим.

Сред останалите чужди платформи, които са налични в страната, са Apple TV+ (17.99 лв. на месец) на американската компания, създадена от Стив Джобс , Disney+ (9.99 евро на месец), SkyShowtime (в България от декември 2022 г., струва 3.99 евро) както и Mubi (11.99 евро). Сред тях единствено Sky и Apple TV имат български субтитри, а при първата на част от съдържанието - и българско аудио.

Стрийминг услугата Disney+ тръгва в България през лятото

Така българските потребители вече имат достъп до всички най-популярни стрийминг платформи в света.

(Made) in BG

Българските стрийминг платформи не са толкова популярни като чуждите, но няколко правят впечатление. Сред тях се отличава Voyo, за която наскоро от bTV обявиха, че са достигнали един милион платени абонати в пазарите от Централна и Източна Европа, в които е достъпна. Платформата е налична в страната от 2012 г., а днес се гледа още в Чехия, Словакия, Румъния, Хърватия и Словения.

Предлага над 7000 часа видеосъдържание от различни жанрове - български и чуждестранни сериали, филми, спортни предавания на живо, съдържание за деца, а също и оригинални телевизионни предавания от ефира на националната bTV. От частната национална телевизия отговориха на запитване на "Капитал", че "над 2/3 от целия каталог със съдържание предлага европейска продукция." Плановете са от 4.80 лв. за 15 дни до 8 лв. за цял месец. При купуване на годишен абонамент цената пада до 5.59 лв. на месец.

Освен филми и сериали на Voyo могат да бъдат гледани в реално време и всички телевизионни канали на bTV. Един абонамент е възможно да се използва на до три устройства, като освен чрез браузър версия може да се гледа и през мобилна апликация.

gledam.bg е сравнително нова платформа и е изцяло за българско кино и предоставя възможност на потребителите си да гледат над 200 заглавия. Това са филми, излезли на екран през последните 10 години, но и вечни класики като "Осъдени души" (1975), "Таралежите се раждат без бодли" (1971) и "Любимец 13" (1958). Има три абонамента - месечен (7.99), тримесечен (20.99) и едногодишен за 69.99 лв., но също така може да се "наеме" филм за 48 часа. На сайта на платформата е посочено, че 50% от приходите ѝ отиват за създателите на филмовото съдържание, а за новите потребители има петдневен безплатен период.

Neterra TV е платформа за българска телевизия, радио, музика и филми, която е създадена преди 20 години. На нея могат да се гледат филмите от афиша на "София филм фест" и Cinelibri, актуални български филми и документални такива. Видеотеката ѝ е бонус към абонаментните планове за телевизия, които според това за какъв период са струват от 17.90 до 13.43 лв. (при годишния - бел. ред.) за месец. Може да се гледа едновременно на до пет устройства от компютър, мобилен телефон, таблет или смарт телевизор.

Наред с това мобилните оператори като A1 и Vivacom и Yettel имат свои платформи, на които освен телевизия може да бъде гледано и видеосъдържание.

3 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    stq011168455 avatar :-P
    Ionian
    • + 2

    За да има избор и сносно съдържание, човек трябва да се абонира за 7 платформи. Неприятното, за който е в БГ, че съдържанието съвсем не е като в щатите и западна европа. Някой хора прибягват до VPN, за да симулират, че са на друг пазар, но част от платформите блокират това.
    В крайна сметка никой не може да бие Stremio.

    Нередност?
Нов коментар