🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Банките се обръщат към новите технологии

Форумът в Давос демонстрира новите тенденции във финансовия сектор

Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Последният Световен икономически форум демонстрира, че високите технологии са се превърнали в основна тема за финансовите институции, пише Bloomberg. По време на срещите в Давос ръководителите на най-големите световни банки едновременно изтъкваха потенциала на иновациите и лобираха пред регулаторите да контролират по-силно стартъп компаниите, застрашаващи да ги изместят в някои части на финансовия бизнес, отбелязва агенцията.

Трансформация на финансите

По време на срещата изпълнителният директор на Deutsche Bank Джон Краян предрече, че физическите пари ще изчезнат до десетилетие. Колегата му от Bank of America Браян Монихан пък изтъкна, че банката вече отделя 3 млрд. долара годишно, или над 5% от общите си разходи, за разработки на софтуер. PMorgan Chase и Banco Santander от своя страна обявиха, че ще инвестират в стартъпа за банкови услуги Digital Asset Holdings.

В Давос присъстваха и много нови компании за финансови услуги като британската TransferWise, която предлага парични транзакции на по-ниска цена от банките. Повечето дискусии обаче бяха доминирани от големи традиционни играчи, включително панелите "Четвъртатa индустриална революция", "Революцията на финансовите технологии" и "Трансформацията на финансите", отбелязва Bloomberg.

Според анализа на консултантската фирма Oliver Wyman големите компании за финансови услуги могат да изгубят приходи от 150 млрд. долара за сметка на технологични стартъпи. Разходите за обновяване на информационните системи и адаптирането им към нарастващата конкуренция пък могат да достигнат 4 млрд. долара за всяка голяма банка. Това е повече от двойно спрямо средните разходи за дивиденти сред 100-те най-големи финансови институции. Подобни инвестиции обаче могат да доведат до спестяване на разходи от 340 млрд. долара в целия сектор, изтъкват от Oliver Wyman.

"Възможностите от новите технологии надминават заплахите", изтъква председателят на борда на UBS Аксел Вебер. Големите банки в Европа и САЩ са изправени пред фундаментални дилеми относно способността си да генерират адекватна възвращаемост от бизнеса си в сегашната му форма. Спадащите цени на активите и разколебаните инвеститори не вещаят добро бъдеще за търговските подразделения на банките, които са подложени на мащабни преструктурирания.

Приветствана алтернатива

Банките настояват регулаторите да започнат да изравняват правилата, действащи за тях и за новите играчи, предлагащи банкови услуги на потребителите. "Това развитие нарушава баланса и в бъдеще ще създава предизвикателства за регулаторите. Системите за разплащания се нуждаят от регулации и надзор", изтъква директорът на Standard Chartered Бил Уинтърс.

Холандският финансов министър Йерун Дейселблум обаче коментира по време на дискусиите в Давос, че европейските икономики са твърде зависими от банковата система и регулаторите трябва да приветстват появата на алтернативи за финансиране на потребители и малки бизнеси. "Ние се нуждаем от алтернативи и технологиите могат да помогнат за намирането им. Регулациите никога не трябва да се опитват да изпреварват технологичното развитие", изтъква той.

Все още няма коментари
Нов коментар