КЗК: Делян Пеевски може да купи 50% от "Техномаркет"

Сделката ще стане, когато и ако падне запорът върху акциите, поискан от синдиците на КТБ

"Техномаркет" има 59 магазина в България и приходи от над половин милиард лева.
"Техномаркет" има 59 магазина в България и приходи от над половин милиард лева.
"Техномаркет" има 59 магазина в България и приходи от над половин милиард лева.    ©  Надежда Чипева
"Техномаркет" има 59 магазина в България и приходи от над половин милиард лева.    ©  Надежда Чипева
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Запорът на акциите е обжалван в Апелативния съд.

Комисията за защита на конкуренцията (КЗК) разреши сделката за придобиването на 50% от веригата "Техномаркет" от депутата от ДПС Делян Пеевски. Чрез дружеството си "НСН инвестмънт", в което държи 90%, а останалите 10% са на майка му Ирена Кръстева, политикът ще купи дела на италианския бизнесмен с български паспорт Едоардо Миролио. Цената на прехвърлянето не се посочва, а за финализирането на покупката е необходимо да падне запорът върху акциите на веригата, наложен от Софийския градски съд по искане на синдиците на КТБ.

Това е поредната сделка на Пеевски през последната половин година. През този период той купи дялове в "Булгартабак", "Юрий Гагарин", телевизията "Канал 3", а най-голямата му сделка е за сградата на bTV за 25.5 млн. лв. Преди седмица договори и "Химко" за почти 12 млн. лв. При тези покупки основният въпрос е откъде депутатът и майка му имат средства, с които да правят тези големи сделки.

Както винаги досега при искане от Пеевски, КЗК и при "Техномаркет" се произнесе изключително скоростно - за 13 работни дни.

Сделка под условие

Миролио влезе в "Техномаркет" в края на 2014 г. покрай разпада на империята КТБ, когато придоби дела чрез прихващане в замяна на част от депозитите си в банката. Собствеността му е чрез компанията "Е. Миролио", която държи 50% от капитала. След навлизането на италианския бизнесмен във веригата капиталът й беше увеличен до 11.3 млн. лв., като в него участваха и останалите акционери Николай Китов, Евгений Гълъбов и Ангел Велев. Синдиците на КТБ поискаха запор на всичките новоиздадени от "Техномаркет" акции. Това стана чрез противоречивия член 60а от закона за банковата несъстоятелност, който дава неясни права да се връща имущество с произход банката. От регистъра на Софийския градски съд се вижда, че преди седмица обезпечителната мярка е обжалвана на по-горна инстанция.

Според актуалния устав на търговската верига за взимането на стратегически решения е необходимо квалифицирано мнозинство от 2/3 от капитала. Това означава, че с придобиването на 50% от акциите "НСН инвестмънт" ще стане и носител на т.нар. отрицателен самостоятелен контрол, упражняван до момента от Миролио, т.е. ще има право на вето върху вземането на стратегически решения за "Техномаркет", но няма да има възможност да налага самостоятелно такива решения, става ясно от решението на КЗК.

Главният изпълнителен директор на "Техномаркет" Евгений Гълъбов коментира пред "Капитал Daily", че засега не е обсъждана темата за промяна на устава на групата. "Но, реално погледнато, всеки голям нов инвеститор може да поиска такава", заяви мениджърът. Гълъбов е и един от другите акционери във веригата, като държи 11.15%.  Той допълни, че не е получавал предложение за продажба и на неговия дял. "Желанието ми е да остана и да работя за развитието на компанията", заяви Гълъбов.

Останалите акционери в "Техномаркет" са един от основателите - Николай Китов, с 12.2%, Ангел Велев с 11.5%, както и регистрираната в Лихтенщайн Domtech Holding с 15.15%. Именно чрез тази фирма Цветан Василев успя да влезе в "Техномаркет" през 2012 г. След разпада на КТБ контролът над "Техномаркет" премина у Китов и партньорите му Гълъбов и Велев, като последните двама влязоха в мениджмънта именно покрай участието на Василев. В края на 2014 г. те успяха да рефинансират част от дълговете към банката, а друга част бяха погасени чрез цесии и прихващания, чрез които като най-голям акционер с 50% влезе Миролио.

Дружеството беше заложено срещу заем от ДСК от 2.5 млн. евро. Кредитът е върнат, личи от заличаването на залога в регистъра в средата на този януари.  В същото време синдиците на КТБ се опитаха на два пъти да продадат дела на Domtech заради необслужвани дългове към банката. Инвеститорски интерес към предлаганите 15% във веригата при цена от около 6 млн. лв. така и не се появи.

Бързи, смели, сръчни

До решаването на съдебния спор между Едоардо Миролио и синдиците на КТБ сделката не може да бъде финализирана, макар и вече да е получила одобрението на КЗК. Самото решение на регулатора пък за пореден път става факт значително по-бързо от обичайната практика – в случая едва 13 работни дни след образуването на производството за концентрация. Законовият срок за произнасяне е един месец, освен ако КЗК не започне задълбочено проучване, а досегашната практика на ръководената от Петко Николов комисия също като цяло е да не бърза с оповестяването на решения. Единствените изключения от това правило до момента са сделката, с която Спас Русев купи БТК в края на 2015 г., както и още три концентрации с участието на Делян Пеевски – на два пъти при прехвърлянията на собствеността в "Булгартабак", както и при издаденото преди няколко месеца разрешение депутатът и майка му да купят "Канал 3".

В решението си от КЗК посочват, че проверката по искането за концентрация е установила, че сделката няма да окаже влияние върху нито един пазар в страната, тъй като другите дружества на Пеевски и компаниите от групата на "Техномаркет" не работят на едни и същи пазари.

 

Веригата

"Техномаркет" е най-голямата в страната верига за техника по приходи за 2014 г. Тогава продажбите достигнаха 541 млн. лв. при печалба от 680 хил. лв. Втори по големина в сектора е  "Технополис" с 422 млн. лв. приходи, но доста по-голяма печалба - 29 млн. лв. Според Евгений Гълъбов оперативната печалба на "Техномаркет" за 2015 г. е отчела сериозен растеж при запазване на пазарния дял. 
8 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    xqv31309910 avatar :-|
    Just Бахур
    • + 4

    Как се получава това:

    "продажбите достигнаха 541 млн. лв. при печалба от 680 хил. лв."

    След като знаем, че в търговията купуваш 1 продаваш 2?

    Нередност?
  • 2
    balkanets avatar :-|
    Balkanets
    • + 12

    Което ще рече, че аз повече нема да си купя нищо от тия. Другите да пълнят гушата на крадливата свиня и майка му.

    Нередност?
  • 3
    contra_banda avatar :-|
    contra_banda
    • + 6

    Петко Николов е човек на Пеевски. Естествено ще реши всичко в негова полза. С Евгени Гълъбов шопарите се увеличиха с още един. Няма да прокопсат с тази кражба.

    Нередност?
  • 4
    noidea avatar :-?
    noidea
    • - 4
    • + 3

    Някой знае ли дали поне "Зора" не е на някой депесар или ДеСе-дар?
    То аман от измекяри - емаг и те с техните ромски номера са ми в черен списък за пазаруване.
    лека

    Нередност?
  • 5
    mils5656 avatar :-|
    mils5656
    • + 8

    Туй слабото момче със стария Опел купи половин България , с какви пари, как ги е спечелил никой ли няма да провери ? Като го гледам явно не е спестявал от банички !

    Нередност?
  • 6
    marksman avatar :-|
    marksman
    • + 5

    КЗК: Делян Пеевски може да купи 50% от България.

    Нередност?
  • 7
    fanniemae avatar :-|
    fanniemae
    • + 2

    "не купувайте братя и сестри", и без това не могат да намерят и обучат свестен персонал. Не че преди време "ЕКУЕСТ" (на царя и кликата му) бяха по-добри. Сега се опитват с по-малко хора през интернет магазин с ниски цени да борят конкуренцията.

    Нередност?
  • 8
    doxen avatar :-|
    doxen
    • - 13
    • + 1

    И 100% от КЗК ;-)

    Нередност?
Нов коментар